Menü

Ide veled erőspaprika!

Az erőspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertőzést, sőt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Őshazája Mexikó, de számos nép konyájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.

A fogyókúrázók körében nagy népszerűségnek örvend az erőspaprika, mivel növeli a testünk hőmérsékletét, serkenti az anyagcserénket, ezáltal a zsír energiává történő átalakításában hatékony segítséget nyújt.

Az erőspaprika hatóanyaga a kapszaicin, mely a bőrön és a nyelven igen erős, égető érzést vált ki. Veszélyes és fájdalmas lehet a szembe, az orrba, a szájba vagy a torokba kerülve. A kapszaicint tartalmazó paprikakivonat egyik fő alkotóeleme a könnygáznak valamint az önvédelmi sprayknek is. A kapszaicin nem oldódik vízben, csak zsírban és alkoholban, ezért nem lehet vízivással enyhíteni az égető tüneteket.

Egyes kutatások szerint a kapszaicinnak megelőző és preventív szerepe lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A gyógyászatban évszázadok óta fájdalomcsillapítóként és immunerősítőként is alkalmazzák a kapszaicint, alkalmas a meghűlés tüneteinek enyhítésére. Fertőzésgátló, látást élesítő, vérzést csillapító és cukorbetegséget gyógyító hatása is ismert, előbbi miatt a malária és a kolera gyógyszereként is számon tartják. Amerikában a hascsikarás ellenszereként használják a paprikapálinkát

Az egyik legújabb fejfájás-csillapító orrspray hatóanyaga is a kapszaicin, mely először égő hatást vált ki, majd az orr nyálkahártyáinak idegvégződéseit érzéketlenné teszi, és ellazítja az ereket és az arcizmokat.

És ez még nem minden! A Biochemical and Biophysical Research Communication című szaklap arról számolt be, hogy a nottinghami egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelős mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelőző hatását magyar tudósok kutatásai is megerősítik. A kapszaicin ráadásul itt is szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. A kapszaicin sikeresen alkalmazható a rákellenes kemoterápia során, hiszen a kezelésnek gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya gyulladás. Ez kapszaicin tartalmú bonbonok szopogatásával orvosolható.

Forrás: hazhozpatika.hu
Dr. Tihanyi István
Fotó: sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!