Nem csak friss gyümölcs helyett
- Dátum: 2013.01.17., 09:46
- Németh Attila
Saját tapasztalat alapján állíthatom, ha az emberre, de főként a nőkre(!) rátör a jól ismert édesség utáni vágy, és nem csokoládéval szeretnék tompítani, hanem valami egészségesebbel, aszalt gyümölcsöt kell fogyasztani. A vitaminokban gazdag csemege különösen ilyenkor, a téli időszakban remek választás.
Természetesen nem érdemes összehasonlítani a lédús, friss déligyümölcsöket az aszaltakkal, de ha már tényleg unjuk a banánt, és még inkább az ilyenkor aktuális citrusféléket, érdemes szétnézni az aszalt gyümölcsök egyébként egyre szélesebb választéka között.
Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen kivonták belőlük a vizet, ezért mindent koncentráltan tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban elaltatja, - ha csupán kis időre is - az édesség utáni vágy kisördögét. Magas cukortartalmuk miatt ugyanis tényleg édesek. Ezen kívül a legjobb rostforrások közé tartoznak, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy kitisztítják az emésztőrendszerünket.
Igen széles a választék, a szerencsésebbek például nem használták fel az összes, netán még az ősszel, saját maguk(!) által aszalt szilvát a karácsonyi gyümölcskenyérbe és még maradt. A szilva ugyanis különösen jó emésztésserkentő, sok folyadékkal fogyasztva serkenti a gyomor és bélműködést, így kiváló ellenszere a székrekedésnek. A-vitamintartalmának köszönhetően pedig a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van. A sárgabarack is rendkívül gazdag A-vitaminban, ráadásul sok ként is tartalmaz, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat, körmöt.
A legközismertebb – és árban is legelérhetőbb - a mazsola, amely magas vastartalma miatt ajánlott. Ez utóbbi pedig nem elhanyagolható, ha figyelembe vesszük, milyen gyakori a nőknél a vashiány. A szőlő aszalt változata a szilvával egyetemben remek antioxidáns. Tartalmát tekintve értékesebbnek számít a vörös szőlőből készült változata, melynek héja bioflavonoidokat és P-vitamint tartalmaz. Utóbbi – C-vitaminnal együtt – gyulladásgátló, baktérium és vírusölő.
Az aszalt gyümölcsöket fogyaszthatjuk magukban, de joghurtba téve is ízletes és egészséges finomság.
A témával kapcsolatos következő cikkünkben többek között a füge és a datolya pozitív tulajdonságait mutatjuk be.
Fotó: sxc.hu
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.