Nem csak friss gyümölcs helyett
- Dátum: 2013.01.17., 09:46
- Németh Attila
Saját tapasztalat alapján állíthatom, ha az emberre, de főként a nőkre(!) rátör a jól ismert édesség utáni vágy, és nem csokoládéval szeretnék tompítani, hanem valami egészségesebbel, aszalt gyümölcsöt kell fogyasztani. A vitaminokban gazdag csemege különösen ilyenkor, a téli időszakban remek választás.
Természetesen nem érdemes összehasonlítani a lédús, friss déligyümölcsöket az aszaltakkal, de ha már tényleg unjuk a banánt, és még inkább az ilyenkor aktuális citrusféléket, érdemes szétnézni az aszalt gyümölcsök egyébként egyre szélesebb választéka között.
Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen kivonták belőlük a vizet, ezért mindent koncentráltan tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban elaltatja, - ha csupán kis időre is - az édesség utáni vágy kisördögét. Magas cukortartalmuk miatt ugyanis tényleg édesek. Ezen kívül a legjobb rostforrások közé tartoznak, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy kitisztítják az emésztőrendszerünket.
Igen széles a választék, a szerencsésebbek például nem használták fel az összes, netán még az ősszel, saját maguk(!) által aszalt szilvát a karácsonyi gyümölcskenyérbe és még maradt. A szilva ugyanis különösen jó emésztésserkentő, sok folyadékkal fogyasztva serkenti a gyomor és bélműködést, így kiváló ellenszere a székrekedésnek. A-vitamintartalmának köszönhetően pedig a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van. A sárgabarack is rendkívül gazdag A-vitaminban, ráadásul sok ként is tartalmaz, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat, körmöt.
A legközismertebb – és árban is legelérhetőbb - a mazsola, amely magas vastartalma miatt ajánlott. Ez utóbbi pedig nem elhanyagolható, ha figyelembe vesszük, milyen gyakori a nőknél a vashiány. A szőlő aszalt változata a szilvával egyetemben remek antioxidáns. Tartalmát tekintve értékesebbnek számít a vörös szőlőből készült változata, melynek héja bioflavonoidokat és P-vitamint tartalmaz. Utóbbi – C-vitaminnal együtt – gyulladásgátló, baktérium és vírusölő.
Az aszalt gyümölcsöket fogyaszthatjuk magukban, de joghurtba téve is ízletes és egészséges finomság.
A témával kapcsolatos következő cikkünkben többek között a füge és a datolya pozitív tulajdonságait mutatjuk be.
Fotó: sxc.hu
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.