Menü

Laikus a konditeremben – a szakértő válaszol

Számos kérdés merül fel abban, aki életében először jár konditeremben. Amennyiben laikus az ember, jobb is, ha kíváncsi, mert testünk erősítésének számos buktatója és zsákutcája van. Mi feltettük kérdéseinket.

A szakember tanácsa nemcsak a megfelelő eredmény elérése miatt fontos, hanem azért, hogy ne tegyünk kárt magunkban. Laikus kérdéseinkre Horváth Tamás személyi edző válaszolt.

- Milyen alapvető tanácsokat tud adni azoknak, akik először keresnek fel egy konditermet?

- Fontos, hogy amikor felkeresünk egy konditermet legyen pontos elképzelésünk arról, hogy mik a céljaink. (például: fogyás, tömegelés). Mielőtt elkezdenénk az edzést, érdemes egy általános orvosi kivizsgáláson átesnünk, nehogy később derüljenek ki olyan egészségügyi problémák (pl: gerincferdülés, sérv, keringési gondok) melyek akár kizáró okai is lehetnek annak, hogy rendszeresen edzünk. Amikor első alkalommal megyünk le edzeni, nyugodtan keressük fel a személyi edzőt, hiszen az egyszeri segítségnyújtás, és gépek bemutatása mindenhol benne van a bérlet/napijegy árában. Ha további segítségre van szükségünk (edzéstervezés, táplálkozás tanácsadás, edzésfelügyelet), azért már külön kell fizetnünk. Ha laikusak vagyunk, mindenképp vegyük igénybe a személyi edző, vagy esetleg olyan ismerős segítségét, aki kellő tapasztalattal rendelkezik az edzések terén. Hiszen így elkerülhetjük, hogy egy gyakorlat helytelen kivitelezése során meghúzódjunk, vagy komolyabban megsérüljünk. Fontos a megfelelő öltözék is, elsősorban a jó minőségű edzőcipő használata. Nyáron több embert is látni papucsban edzeni, amely fokozott veszélyt jelent.

- Mit javasol, milyen rendszerességgel érdemes felkeresni az edzőtermet különböző célok szerint, például annak, aki fogyni akar, erősíteni, vagy csak formában maradni…?

- Aki eldönti, hogy rendszeresen szeretne edzeni annak egy héten legalább három alkalommal javasolt edzőtermet felkeresnie, függetlenül attól, hogy mik a céljai. A sporttudomány szerint a szervezetnek minimum heti háromszori edzésre/ intenzív mozgásra van szüksége a változáshoz/fejlődéshez. Heti kétszeri edzéssel szinten tudunk tartani. Kezdőként ezért eleinte heti három alkalommal edzünk 3-4 hétig, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon a terheléshez. Egy edzésnapot egy pihenőnap kövessen. Később, ha komolyabb céljaink vannak érdemes heti 4-re váltanunk.

- Milyen gyakorlatokkal érdemes kezdeni az edzést?

- Edzésünket három részre osszuk fel! Az első a bemelegítés, általános gimnasztikai gyakorlatok, fej-, kar-, törzskörzések mérsékelt futással/biciklizéssel kombinálva. A második a fő szakasz, célfüggő gyakorlatokkal, a harmadik pedig a levezetés, elsősorban statikus nyújtásokkal. Bármi is legyen a célunk érdemes először az alapgyakorlatokat helyesen elsajátítanunk. Az első fázisban például ilyennek számít a fekvőtámasz, karhajlítás, guggolás, kitörés, hasprés, a másodikban pedig a tolódzkodás, húzódzkodás, fekvenyomás, guggolás súllyal, vagy lábemelés. Utóbbiak már haladóbb szintet követelnek meg. Ha kezdők vagyunk, edzésünket érdemes kardió (állóképességi) edzéssel (pl.: futópad, ellipszis, bicikli) kezdenünk, majd utána végezzünk egyszerűbb súlyzós gyakorlatokat. Levezetésként ismét kardiózhatunk egy keveset.

- Ha fáradtak vagyunk, esetleg komoly izomlázunk van, akkor is elmehetünk edzeni?

- Ilyen esetekben jobb, ha kihagyjuk az edzést és inkább pihenünk. A túledzettség állapotát, amely inkább haladók esetén jelentkezhet, érdemes elkerülni.

- Hogyan érdemes összekapcsolni edzésmódszerünket táplálkozási szokásainkkal, annak érdekében hogy megőrizzük egészségünket?

- A megfelelő táplálkozás és a rendszeres edzés szorosan összekapcsolódik. Bármi is legyen a célunk, a helyes táplálkozás megkerülhetetlen. A siker titka a genetikai adottságokon túl abban rejlik, hogy megfelelően táplálkozunk, rendszeresen edzünk szabályos kivitelezéssel, és figyelünk a regenerálódásunkra, amely a megfelelő nyújtástól, egészen a kellő alvásmennyiség betartásáig terjed. Rendszeres edzés mellett kiemelkedően fontos a folyadék és a vitamin bevitel, utóbbival mérséklődik az izomláz és gyorsul a regeneráció is.

Fotó: sxc.hu

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.