Menü

Házi praktikák: az ecet

„Most temetőn dülöngesz eceted unt ízével,
készen már, régi részeg, hogy a vizet papold,
s izetlen nyúgalomnak keverve hüs vizével
hüs szeretet borát idd, szesztelen enyhe bort.”

Írja Babits Mihály nem túl hízelgően Ecet-dal című versében. S valljuk, be igaza van, ha az ember inkább egy finom bort inna, csalódás az ecet.

Pedig már Hippokratész is tisztában volt vele, hogy az ecet számos betegség kúrálója, Corpus Hippocraticum című írásos gyűjteményében részletesen le is írta gyógyító hatását. Nem véletlen hát, ha az ókori Görögországban belsőleg és külsőleg egyaránt használták.

Persze nem kell ilyen messze mennünk, már nagyagyanyáink is régóta jól ismerik az ecet előnyeit és alkalmazzák a háztartásban. Az ecet az utóbbi időben a zöld háztartás, a vegyszermentes szemlélet miatt ismét előtérbe került. Íme néhány felhasználási terület:

Mosógép tisztítás ecettel

1 liter 20%-os ecetet beleöntesz a mosógép adagolóiba évente egyszer, majd elindítod a leghosszabb programot 60-70 fokon. A dobba célszerű tenni 1-2 régebbi törölközőt, hogy ne menjen üresen a gép. Az ecet szépen leoldja a vízkövet ráadásul fertőtlenít és az esetleges penészt is kiírtja.

Ecetes tisztítószer készítése

2 evőkanál szódabikabónához 2 evőkanál ecetet kell adni és fel kell önteni 2 bögre vízzel, majd permetezőfejes flakonba rakod és már használhatod is!
Írts vízkövet ecettel!
Ha nagyon vízköves a fürdőszobai csaptelep, végy 20%-os ecetet és finoman öntsd rá, nagyon szépen leoldja róla. A csapkifolyóra köss rá egy zacskót, amire előzőleg ecetet öntöttél. Leoldja onnan is a vízkövet.

Fuga tisztítása

A fürdőszoba csempéi közötti fugák gyakran szürkék és piszkosak Márts ecetbe egy régi fogkefét és ezzel tisztítsd át a fugákat. Vízkőfoltokat is lehet így kezelni.

Vízköves locsolófej ellen

A vízköves locsolófejet úgy lehet megszabadítani a lerakódástól, hogy készítünk egy meleg, ecetes oldatot kétharmad rész ecetből és egy harmad rész vízből, és a locsolófejet néhány órára ebbe kell áztatni. Ezután alaposan le kell öblíteni.

Mosogatószerben is

Nagyon jó zsíroldó és fertőtlenítő hatása van a mosogatószerben. Öntsd át az új mosogatószer tartalmának a felét a régi flakonba, önts bele kb. egy ujjnyi ecetet, és ezt jól rázd össze.

Kapcsolódó cikkünk: Az ecet - akár öt az egyben
Tippek: users.atw.hu/be-healthy/ecet.html
Fotó: sxc.hu

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.