Menü

Vörösbor - Férfiak „piros gyümölcse”

A piros gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatását a népi hagyományok és orvosi kutatások is igazolják. Egy vizsgálat szerint azonban a piros gyümölcsök fogyasztása csak nők körében meghatározó, így élettani hatásuk vizsgálata férfiak esetében problémás. Bezzeg a vörösbor!

A vörösbor inkább jelent közös pontot a nemek között, hiszen a piros szőlőből készült alkohol fogyasztásában kiemelkedő nemi különbségek nincsenek.

Az alkohol alacsony dózisban kedvezően hat a szíveredetű megbetegedések megelőzésében, például megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Alapvető tudnivaló, hogy a különböző alkoholos italoknak hatása nem azonos. A vörösbor egészség-védő tulajdonságai kiterjednek többek között a hajszálerek és az érfalak állapotára, a szívbetegségek mellett a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak.

A vörösbor készítésekor a több napig tartó alkoholos erjedés során a szőlő héjból és magból jótékony hatású vegyületek oldódnak ki. Érdekesség, a szőlőlét préseléssel állítják elő, ezzel az eljárással azonban az említett anyagok nem nyerhetők ki.

A piros gyümölcsök, mint például a málna vagy a ribizli antioxidáns színanyagokat, C-vitamint, és különböző ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szíveredetű megbetegedések megelőzésében van szerepük. Ez a hatásrendszer állítható párhuzamba a vörösbornak tulajdonított pozitív élettani hatásokkal.

Mindezekkel persze nem absztinens személyeket szeretnénk vörösborfogyasztásra ösztönözni. Viszont azok, akik kedvelik a vörösbort (és annak kultúráját) az egészség megőrzés plusz egy érv az ital fogyasztása mellett. Egy stresszes nap után egy szép pohárból elfogyasztott vörösbor nagyszerű kiegészítője lehet az estének, s ezzel a test mellett a lelket is ápolhatja. Nem kell borszakértőknek lennünk, hogy kísérletezzünk, melyik íz-világú bor felel meg nekünk. A vörösbor fogyasztásának kultúráját magunk is kialakíthatjuk otthonunkban.

A vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ma már széles körben olvashatunk, de mindez nem ilyen egyszerű, hiszen például a különböző szőlőfajtákból készített borok között is van különbség. Természetesen fontos a mennyiség betartása, és azt se felejtsük el, hogy nem gyógyszer, ezért csak annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, nem érdemes fogyasztani.

Fotó: sxc.hu

Öt dolog, amiért érdemes epret fogyasztani a szezonban

Az eper már gyerekkorunkban mesebeli finomságként van számon tartva. Tortákban, süteményekben, gyümölcssalátákban gyakran találkozunk vele, de sokan az édessége vagy romlandósága miatt nem fogyasztják. Pedig több haszna van, mint gondolnánk.

A GMO-ról dióhéjban

Ki ne hallott volna már a GMO-ról, főleg annak „káros” hatásairól. De vajon ebből mi igaz és mi nem?

Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek

Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.

Szejtán, házilag!

Ha nem vágyunk éppen a húsra, jó alternatíva lehet a fehérjepótlásra a búzahús. Amellett, hogy olcsóbb, mint a hús, ráadásul gyorsan készen van és már önmagában is lehet ízesíteni. Egy finom körettel, isteni vacsora lesz belőle! Hóvége közeledtével különösen ajánlott!

Mit tehetsz és mit nem pattanások ellen? Így előzd meg a kialakulásukat

Kötelező velejárója a kamaszkornak, vagy lehet valamit tenni a pattanás ellen?