Menü

Vörösbor - Férfiak „piros gyümölcse”

A piros gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatását a népi hagyományok és orvosi kutatások is igazolják. Egy vizsgálat szerint azonban a piros gyümölcsök fogyasztása csak nők körében meghatározó, így élettani hatásuk vizsgálata férfiak esetében problémás. Bezzeg a vörösbor!

A vörösbor inkább jelent közös pontot a nemek között, hiszen a piros szőlőből készült alkohol fogyasztásában kiemelkedő nemi különbségek nincsenek.

Az alkohol alacsony dózisban kedvezően hat a szíveredetű megbetegedések megelőzésében, például megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Alapvető tudnivaló, hogy a különböző alkoholos italoknak hatása nem azonos. A vörösbor egészség-védő tulajdonságai kiterjednek többek között a hajszálerek és az érfalak állapotára, a szívbetegségek mellett a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak.

A vörösbor készítésekor a több napig tartó alkoholos erjedés során a szőlő héjból és magból jótékony hatású vegyületek oldódnak ki. Érdekesség, a szőlőlét préseléssel állítják elő, ezzel az eljárással azonban az említett anyagok nem nyerhetők ki.

A piros gyümölcsök, mint például a málna vagy a ribizli antioxidáns színanyagokat, C-vitamint, és különböző ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szíveredetű megbetegedések megelőzésében van szerepük. Ez a hatásrendszer állítható párhuzamba a vörösbornak tulajdonított pozitív élettani hatásokkal.

Mindezekkel persze nem absztinens személyeket szeretnénk vörösborfogyasztásra ösztönözni. Viszont azok, akik kedvelik a vörösbort (és annak kultúráját) az egészség megőrzés plusz egy érv az ital fogyasztása mellett. Egy stresszes nap után egy szép pohárból elfogyasztott vörösbor nagyszerű kiegészítője lehet az estének, s ezzel a test mellett a lelket is ápolhatja. Nem kell borszakértőknek lennünk, hogy kísérletezzünk, melyik íz-világú bor felel meg nekünk. A vörösbor fogyasztásának kultúráját magunk is kialakíthatjuk otthonunkban.

A vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ma már széles körben olvashatunk, de mindez nem ilyen egyszerű, hiszen például a különböző szőlőfajtákból készített borok között is van különbség. Természetesen fontos a mennyiség betartása, és azt se felejtsük el, hogy nem gyógyszer, ezért csak annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, nem érdemes fogyasztani.

Fotó: sxc.hu

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.