Menü

Vörösbor - Férfiak „piros gyümölcse”

A piros gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatását a népi hagyományok és orvosi kutatások is igazolják. Egy vizsgálat szerint azonban a piros gyümölcsök fogyasztása csak nők körében meghatározó, így élettani hatásuk vizsgálata férfiak esetében problémás. Bezzeg a vörösbor!

A vörösbor inkább jelent közös pontot a nemek között, hiszen a piros szőlőből készült alkohol fogyasztásában kiemelkedő nemi különbségek nincsenek.

Az alkohol alacsony dózisban kedvezően hat a szíveredetű megbetegedések megelőzésében, például megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Alapvető tudnivaló, hogy a különböző alkoholos italoknak hatása nem azonos. A vörösbor egészség-védő tulajdonságai kiterjednek többek között a hajszálerek és az érfalak állapotára, a szívbetegségek mellett a rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak.

A vörösbor készítésekor a több napig tartó alkoholos erjedés során a szőlő héjból és magból jótékony hatású vegyületek oldódnak ki. Érdekesség, a szőlőlét préseléssel állítják elő, ezzel az eljárással azonban az említett anyagok nem nyerhetők ki.

A piros gyümölcsök, mint például a málna vagy a ribizli antioxidáns színanyagokat, C-vitamint, és különböző ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szíveredetű megbetegedések megelőzésében van szerepük. Ez a hatásrendszer állítható párhuzamba a vörösbornak tulajdonított pozitív élettani hatásokkal.

Mindezekkel persze nem absztinens személyeket szeretnénk vörösborfogyasztásra ösztönözni. Viszont azok, akik kedvelik a vörösbort (és annak kultúráját) az egészség megőrzés plusz egy érv az ital fogyasztása mellett. Egy stresszes nap után egy szép pohárból elfogyasztott vörösbor nagyszerű kiegészítője lehet az estének, s ezzel a test mellett a lelket is ápolhatja. Nem kell borszakértőknek lennünk, hogy kísérletezzünk, melyik íz-világú bor felel meg nekünk. A vörösbor fogyasztásának kultúráját magunk is kialakíthatjuk otthonunkban.

A vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról ma már széles körben olvashatunk, de mindez nem ilyen egyszerű, hiszen például a különböző szőlőfajtákból készített borok között is van különbség. Természetesen fontos a mennyiség betartása, és azt se felejtsük el, hogy nem gyógyszer, ezért csak annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk, nem érdemes fogyasztani.

Fotó: sxc.hu

Kiváló kalciumforrás a szezámmag

A tejből a szervezetünk nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kinyerni a kalciumot. Helyette fogyasszunk inkább szezámmagot az erős csontokért!

Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk

Néha hiába a sok jótanács, hogy mit együnk, és hogyan mozogjunk, ha mi a saját testünkön teljesen mást tapasztalunk. Nagyon fontos, hogy megfigyeljük saját magunkat, hogy mi a jó nekünk.

Így védekezzünk a fertőzések ellen!

Mire kell a legjobban odafigyelni ahhoz, hogy nyári strandolás és/vagy étkezés után ne a betegágyban, ne adjisten a kórházban végezzük? Három kulcsszó: tisztaság, odafigyelés, bizalom.

Élmény a piacon vásárolni

Miért jobb a piacon vásárolni? Mert helyi termelőktől jóval egészségesebb ételekhez juthatunk hozzá, és kis ügyességgel olcsóbban is kaphatjuk a sok finomságot.

A dödölle reform módon is finom

A dödölle hagyományos ételünk, amelyhez egyszerű alapanyagok szükségesek. Manapság reformkorát éli, és újra népszerűvé válik. Készítsük el kicsit egészségesebben, mint a hagyományos változatot!