Menü

Újjászülethetnek a nők

  • Dátum: 2013.02.01., 22:21

Ma már bizonyított tény, és ezt szakvizsgálatok, számos felmérés is igazolja, hogy a medencealapi izmok erősítését szolgáló úgynevezett Kriston Intim Torna szakszerű alkalmazásával, egyedülálló módon vagyunk képesek megerősíteni gátizmainkat. A számok nyelvére fordítva: 10 hét gyakorlással a hüvely szorítóereje átlagosan 132%-kal nő.

Arnold H. Kegel amerikai nőgyógyász évtizedekig kutatott a gátmetszés és a hüvelybemenetet szűkítő plasztikai műtétek számának csökkenése érdekében. Az motiválta, hogy a szülés utáni vizeletvesztést operáció nélkül gyógyítsa. Ennek megoldását a rendszeres, felügyelet mellett végzett izomösszehúzó gyakorlatokban látta, amihez mérőeszközt is kifejlesztett. Rájött, hogy a leghatékonyabb az a mozgás, amit a páciens saját erejével, irányítottan végez. Ezek a kutatások alapozták meg az első intimtornával foglalkozó módszerek létrejöttét.

Az intim torna fogalom többféle módszer összefoglaló neve. Hazánkban a legismertebb a Kriston Intim Torna (KIT), amit Kriston Andrea és Ruzsonyi Péter dolgozott és fejlesztett ki. Ugyan a gáttal kapcsolatos betegségekhez sokszor szégyenérzet társul, ám a KIT segítségével a páciens a félelem érzete nélkül indulhat el a fejlődés útján.

A KIT mára nem a ráérő nők huncutsága, nem is a beteg nők gyógyítása, hanem a tudatos egészségvédelem része, ami minden nő számára szükséges volna.

A témával kapcsolatban Lehóczki Laura, KIT tréner elmondta, a medencealapi gyengeséget legtöbbször szülés után tapasztalják meg első alkalommal a nők.

- Cáfolhatatlan adatok bizonyítják, milyen komoly jelentőséggel bír a medencealapi izmok erősítése a szülési előtti és utáni időszakban. Minden harmadik várandós és már szülésen átesett nő vizelettartási nehézségekkel küzd. A KIT segítségével viszont egyértelműen csökkent a várandósoknál a vizelet-, a szél-, és székletinkontinencia. A KIT a várandós léthez, a gyermekágyi időszakhoz is szelíden alkalmazkodik, ezért bármikor gyakorolható. A feladatokat naponta teljesítő kismama erősebb izomzattal hordja a magzatát, fejlett testtudatának, rugalmas gátizomzatának birtokában kevesebb károsodással szül, gyorsabban regenerálódik, könnyebben hangolódik a szexre, a leszálló ágban pedig több boldog éve lesz, kevesebb vizeletfelfogó betéttel.

Hogy a kismamákon kívül kik számára ajánlott a KIT, és milyen örömteli hatások várhatóak tőle, a témához kapcsolódó következő cikkünkből megtudhatod.

Forrás: Kriston Andrea-Ruzsnyói Péter Kriston Intim Torna (2004)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.