Menü

Fogyókúra – tanácsok és kifogások

  • Dátum: 2013.02.10., 18:24

Alapvetően fogyni nagyon egyszerűnek tűnik: kevesebb kalóriát kell bevinned a szervezetedbe, mint amire szüksége van. Sajnos a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű, ezért is épülhetett egy egész iparág a fogyókúrára. Csodaszerek jönnek, csodaszerek mennek, a kilók azonban a legtöbb esetben maradnak.

Étkezés

Ha drasztikusan csökkented a bevitt kalória mennyiségét (koplalsz), rövid idő alatt érhetsz el látványos eredményt. A szervezeted a tartalékaihoz nyúl, ezeket kezdi el használni, ami súlycsökkenést eredményez. Ha a fogyásnak ezt a módját választod, a szervezeted elsősorban az izmaidat kezdi el bontani, így a leadott súly nagyobbik része izom-, és vízveszteség lesz, a zsírpárnák megmaradnak.

Fogyókúránál kiemelten kell figyelni a helyes táplálkozásra, a fogyasztott ételek összetételére, nagyon sokat számít, mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt viszel be a szervezetedbe.

„…És ég a zsír”

Még a fülembe cseng, amikor ezt a mondatot harsogta az ország fitnesz-nagyura, aki saját bevallása szerint sokat küzdött a fölösleges kilóival. A zsír elégetéséhez igenis meg kell mozdulni. Persze mindezt szigorú diéta mellett, ugyanis csak mozgással, vagy csak diétával több kárt okozhatunk, mint amennyit a kitűzött cél érhet, egy azonban biztos: a kívánt eredményt nem fogjuk elérni. Nagyon fontos ezért, hogy az étrend megújítása mellett a mozgásra is figyelmet fordítsunk.

Ami miatt nem megy…

A leggyakrabb oka annak, hogy nem jön össze a súlyveszteség, az akaraterő hiánya, vagy sokszor a lustaság. Ilyenkor igyekszünk kifogások mögé bújni, majd ezeket egészen addig ismételgetni, amíg el nem hisszük, és végül beletörődünk.

Leggyakoribb kifogások

„Ilyen az alkatom.”
Ugyan vannak alkati különbségek, ez mégsem lehet ok a túlsúlyra. Az emberek azért nem fogynak le, azért nem csökken a testzsír-százalékuk, mert hiányzik belőlük a szükséges kitartás, önfegyelem. Ha ez megvan, csak akkor van esély a sikeres fogyásra (nem csak testtömeg-indexben, hanem testzsír-százalékban mérve is).

„Speciális anyagcserém van.”

Ez is csak egy kifogás, akinek valóban „speciális” az anyagcseréje, nem hízik el. Az anyagcserét azonban valóban lassítja (értsd: rontja) a helytelen táplálkozás, és a mozgás hiánya.

„Sosem lesz olyan az alakom, amilyet szeretnék.”

Lehet, de ez sem biztos. Igyekezz reális célokat kitűzni magad elé. Kezdd kicsivel, és fokozatosan növeld (ez esetben csökkentsd) a kitűzött célt. Így szervezetednek van ideje „pihenni” megújulni.

„Már próbáltam lefogyni, és nem sikerült.”

Soha nem szabad úgy elkezdeni, hogy „úgysem sikerül”. Ez a hozzáállás elronthatja a hangulatod, és ahelyett, hogy segítene, gátol abban, hogy változtass.
Az egyik leggyakoribb probléma a jól ismert jojó-effektus, amikor a diétát abbahagyva, visszatérve a megszokott étrendhez és életmódhoz, a kilók elkezdenek visszajönni, sok esetben pedig több súlyt szed vissza a szervezet, mint amennyit veszített. A jojó-effektus a könnyebb út következménye: koplalsz, szenvedsz, veszítesz a súlyodból, majd újra hízol. Hogyan akadályozhatod meg? Ne fogyókúrázz. Az ilyen kampányszerűen alkalmazott módszerekkel nem tudsz tartós eredményt elérni. Az egyetlen megoldás az életmódváltás. Megfelelő mozgással és táplálkozással ugyan lassabban érsz el eredményt, ugyanakkor a siker tartósabb lesz. Igaz, az egészséges életmód mellett is vissza lehet esni, ennek esélye ugyanakkor lényegesen alacsonyabb.

Fotó: sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.