Menü

Az egyszerű, de nagyszerű gyümölcs

  • Dátum: 2013.02.18., 21:57

Az almának több mint ezer fajtája létezik, és mindegyikben számos értékes ásványi anyag található. Megtalálható benne a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, cukor, csersav, almasav. E mellett magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma. Nem mellékes az sem, hogy hazánkban is számos fajtája megtalálható és elérhető.  

Majdnem csodaszer

Nem hiába tartja a mondás: naponta egy alma távol tartja az orvost. Ahogy a gyümölcsök nagy része, az alma is gyógyító hatású, segíti megszabadítani szervezetünket a kórokozóktól és méreganyagoktól.

Az alma többek között nagyon jó hatással van az alábbi betegségek, fertőzések ellen:
- ételmérgezés, bélhurut, vérhas, coli baktérium okozta bélfertőzés
- székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat
- gyógyítja a reumát, a köszvényt, és hatásos húgykő ellen
- kiválóan gyógyítja a höröghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Tartalmaz A, B és C-vitamint.

Az alma savas gyümölcs ugyan, de a szervezetet mégis lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Savanykásat vagy az édesebbet?

Jó tudni, hogy másként hat az édes, s másként a savanyú alma. Édes almát a székrekedésben szenvedőknek érdemes fogyasztaniuk, vagy a vérszegényeknek, míg a savanykásabbat mindazok, akik túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos továbbá mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van. Hölgyeknek a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Az almában található pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A rendszeresen fogyasztott gyümölcs segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában. A pektin továbbá megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. E mellett segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.

Héjától a csutkáig

Az alma minden porcikáját érdemes elfogyasztani. Ha lehet, inkább ne pucoljuk meg, mert a héjában számos antioxidáns található. A csutkát sem tanácsos eldobni, hiszen az értékes jódot tartalmaz.

Fotó: sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.