Menü

Téli EYOF 14 magyarral

  • Dátum: 2013.02.23., 21:00

Az alpesi sízők vegyes parallel csapatversenyével zárta pénteken a magyar küldöttség a Brassóban megrendezett, 11. alkalommal kiírt Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A magyarok műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, alpesi sí, sílövészet, sífutás és hódeszka sportágakban álltak rajthoz, összesen 14-en. Dobogós helyezést fiataljaink nem értek el. A legjobban a rövidpályás gyorskorcsolyázók szerepeltek, akik két negyedik helyezéssel büszkélkedhetnek.

A 14-18 évesek számára megrendezett olimpiai fesztiválon mintegy 45 ország, közel másfélezer sportolója vett részt.  A magyarok a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával vettek részt az eseményen, a csapat vezetője dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, orvosa dr. Tóth Szabolcs, adminisztrációs és sportszakmai munkatársa Ali Csilla volt.


a magyar alpesi sízők vegyes parallel csapata

A brassói EYOF – melyen összesen 8 sportág szerepelt – záróünnepélyére pénteken este került sor, az ünnepi finálén a magyar küldöttség is részt vett.

A 2013-as brassói EYOWF szervező bizottságának elnöke, George Scripcaru az esemény záró sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Brassó, Predeal, Barcarozsnyó, Cheile Gradistei és Poiana Brassó voltak az események helyszínei. Mint mondta, minden a tervek szerint ment. "Véleményem szerint nem volt különösebb gond. Az a néhány dolog, ami problémákat okozott, annak megfelelően gondoskodtunk a megoldásáról."

Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottságok elnöke kijelentette: minden jól ment a versenyzők és az edzők szempontjából. "Csodálatos hozzáállása volt mindenkinek, beleértve az önkénteseket, akik nagyon keményen dolgoztak, köszönetet kell mondanunk minden embernek, aki hozzájárult a sikeres lebonyolításhoz. "

A sajtótájékoztatón Octavian Morariu, a Román Olimpiai Bizottság elnöke stątisztikákkal foglalta össze az eseményt: "A fesztiválon, Brassóban 45 ország vett részt, közülük 18 nyert érmet. A nemzetek között 22 éremmel Oroszország végzett az 1. helyen, őket követi Németország, Franciaország, Szlovénia, Ausztria, Olaszország, majd Norvégia. A vendéglátó Románia hozott egy tiszteletre méltó 8. helyet, megnyert összesen 3 érmet, köztük 1 aranyat. Románia a fesztivál keretében a téli versenyek szervezését magas szinten megoldotta. Úgy vélem, a fesztivál sikeres volt. Figyelemre méltó, hogy sok ember jött el a sportversenyekre, sok fiatal mutatott érdeklődést a fesztivál iránt, és úgy vélem, hogy ez nagyon fontos a téli sportok népszerűsége tekintetében."

Forrás: mob.hu
Fotó: Szöllős Péter

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.