Menü

Sport és tanulás magas szinten

  • Dátum: 2013.02.24., 21:35

Egyedülálló kettős életpályamodell megvalósításán dolgoznak a veszprémi Pannon Egyetemen, melynek célja az egyetemi tanulmányok és az élsport mindennapos összeegyeztetése.

Sportolók, edzők és sportvezetők részvételével nyílt fórumot tartottak a Pannon Egyetemen, melynek keretében Edvy László, az egyetem Testnevelés és Sport Intézetének megbízott igazgatója röviden ismertette a Hajós Alfréd tervet, mely a felsőoktatás sportját fogja koordinálni a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) irányításával.

A program célja, hogy a felsőoktatásban résztvevő sportolók esetében ne sérüljön sem az edzésmunka, sem a tanulás. Elsősorban szakmai segítségről van szó, de később pályázati úton a sportolók pénzhez is juthatnak, egy ösztöndíjrendszer formájában. Minden egyetemen lesz egy sportiroda, ami az egyetemi sportintézet, a HÖK, illetve az egyetemi sportegyesület - eddig párhuzamosan működő - tevékenységeit koordinálja és hangolja össze az eredményesség javításának reményében.

A kormányzati törekvést kihasználva Veszprémben élen akarnak járni az új életpálya modell kialakításában. A február 21-én tartott fórumon az ötletek összegyűjtése volt a cél, melynek alapján a kidolgozott program már április végén az egyetem szenátusának asztalára kerülhet.

Starhon Katalin, Testnevelés és Sport Intézet oktatója elmondta, hogy már több egyetemen - például Szegeden, Miskolcon, Budapesten - is működik hasonló program, de Veszprémben a tapasztalatokat és az igényeket még alaposabban felmérő, gyakorlatias rendszer kiépítésén dolgoznak, ami hosszú távon is vonzóvá teheti a sportolók számára az egyetemet.

Az ötleteket és a kidolgozott programot mind az öt kar vezetésének be akarják mutatni, és az ő egyetértésükkel a szenátus elé terjeszteni.

Az egyetemen már működő egyéni tanrendet várhatóan kiterjesztik az élsportolókra, és egy mentorrendszer kiépítését is fontosnak tartják, melynek célja a sportolók tanulmányi felzárkóztatása, támogatói csomagok összeállítása, amiben az egyetem Hallgatói Önkormányzata is aktívan részt fog venni. Felmerült egy plusz vizsgahét beépítése is.

A programba történő bekerülésről pályázati úton egy szakmai bizottság fog dönteni. A mentorrendszerbe bekerülő sportolóknak kötelezettségei is lesznek. Nemcsak az egyetemi versenyrendszereken fogják képviselni az egyetemet, hanem PR-célú eseményeken is.

A fórumon elhangzott, hogy felvételi rendszeren nem tudnak változtatni, abban az egyetemeknek nincs saját hatásköre, hanem az egyetemen töltött éveket tudják megkönnyíteni a sportolóknak.

A tanulmányokban nyújtott szakmai segítség mellett kollégiumi elhelyezésben, rekreációs helyiségek kialakításában, uszoda- és konditerem használatban kaphatnak segítséget az élsportolók.

Fotó: sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.