Menü

Beteg gyerek a családban

  • Dátum: 2013.03.26., 21:07

A beteg gyerekek történetei mindig megrázóan hatnak, rákos fiatalokról szóló híreket általában sokkal nehezebben emésztenünk meg, még akkor is, ha kívülállók vagyunk, nem hozzátartozók.

A tragikus gyereksorsokat nagyon nehéz elfogadnunk, de milyen lehet a körülöttük élő családtagoknak a sorsa és szerepe?

A súlyos, akár még halálos betegségben is szenvedő gyerekek sorsa sokkolóan hat ránk, még ha kívülállók is vagyunk, általában képtelenek vagyunk rezignáltan, semlegesen elmenni az ilyen esetek mellett. Ha tévében hallunk történeteket, vagy interneten olvasunk róluk, akár egy percre is, de megindítóan hatnak ránk.

Nyilvánvaló egy beteg gyerek óriási erőösszpontosítást igényel a családtól, minden és mindenki alárendelődik a gyermek életéért való küzdelemben. Még ha meglepő is, ha jobban belegondolunk, ezeknek a történeteknek általában nemcsak egy főszereplője van, a háttérben ott vannak a szülők és a testvérek, akiknek az élete átértékelődik, szerepük pedig megváltozik.

Ha kiderül, hogy gyermekünk súlyos beteg, reakciók egész sora veszi kezdetét. Akárcsak más fájdalmas életeseménykor, ilyenkor is váltakozik az érzelmi viszonyulás, a haragot, dühöt a küzdés és pozitív gondolatok válthatják fel, majd esetlegesen újból felütheti a fejét a kétségbeesés, és a reménytelenség. Mindenki másképp dolgozza fel, de a családi élet dinamikája mindenképpen megváltozik, és nagyon gyakran hallunk olyan eseteket is, amikor a párkapcsolat nem vészeli át az ilyen helyzetet.

Ha a családban más gyermek is van, akár több testvér is, többnyire háttérbe szorulnak. Nem mondják ki a szülők, de elvárják, hogy a többi egészséges gyerek a lehető legkevesebb gonddal járjon, hiszen minden erővel arra összpontosítanak, hogy megmentsék a beteg gyermeküket.

A Nővérem húga című film egy rákos beteg kislányról szól, és arról a már-már eszeveszett küzdelemről, amelyet anya folytat érte, hogy megmentse őt. Mégis más ez a film, mert a többi szereplő szemszögét is bemutatja. Ábrázolja azt a kislányt, akit a szülők azért vállaltak, hogy esetlegesen donor is lehessen nővérének, és azt is bemutatja, miként szorul háttérbe a fiútestvér is. A film drámain szemlélteti, hogy egy beteg gyerek a családban miként értelmezi át a többi gyerek és a szülők szerepét is. Az egészséges testvérek önfeláldozóvá válnak, szinte elvesztik a gyermekkorukat, felnőttes viselkedést várnak tőlük.

Számos film mutatja be a szülők tiszteletreméltó, és erőn felüli küzdelmét. Az említett film viszont olyan témákra is rávilágít, hogy szülőként meddig mehetünk el ebben a küzdelemben. A történetben a szülők az egyik gyermeküket élő donorként használják a cél érdekében, persze nem arról van szó, hogy szörnyetegek lennének. Olyan problémákat is bemutat a film, hogy mi van akkor, ha történetesen a másik testvérnek is van problémája, még ha nem is olyan súlyos. A történet szerint a fiútestvér diszlexiában szenved, de a szülők annyira nem figyelnek rá, hogy csak nagyon későn derül ki.

Ez egy nehéz téma, az említett film súlyos dilemmákat villant fel. Bár ilyen esetekben, a családban feje tetejére áll a viszonyítási rendszer, mégis nem árt úgymond „megemlékeznünk” a gyakran  szintén hősies küzdelmet folytató családtagokról. Főként azokról a testvérekről, akik még gyerekek, és akiknek sorsukra óhatatlanul rányomja bélyegét testvérük betegsége.

Fotó: sxc.hu

Télen otthon gyerekekkel

Amikor a téli hóesést a latyakos, esős, szürke és borult utálatos időjárás váltja fel, egész napos esővel, sötéttel, szeles hideggel, akkor bizony bent rekedünk eleven gyermekeinkkel egy lakásban. Vajon mi mindennel köthetjük le figyelmüket a négy fal között?

Nem, nem és nem! avagy a hiszti pozitív hatásai

A hisztizés a gyermekek érzelmi fejlődésének egyik nagyon fontos állomása, sok jótékony hatása van. Gondoltad volna?

5 párkapcsolati tévhit kritikája - egy kismama szemszögéből

Minden friss anyukára komoly feladat vár: új életritmust kell kialakítania a pici babája mellett. Ilyenkor bármely pici problémából nagy lufit tudunk fújni, de az esetek többségében nem olyan megoldhatatlan és végzetes ez a pár probléma, mint amilyennek érezhetjük. Ideális esetben, ebben a kezdeti időszakban kezdődik meg az események folyamatának láncolatából összeálló átalakulás, mikor is újfent közös hangot alakíthatunk ki párunkkal.

Öt hasznos baba-mama applikáció a fittség jegyében – vajon segítenek?

A telefonok ma már szinte hozzánőttek a kezünkhöz. Ha nincs is folyamatosan a markunkban a kis eszköz, de biztosan ott van a közelünkben. Telefonunkat szomorú vagy sem, a világért se hagynánk otthon – főleg nem egy sűrű, programokkal teli napon. Ezen gondolkodtunk éppen, mikor összegyűjtöttünk öt applikációt, ami nagyban segítheti egy friss kismama, vagy egy elfoglalt nagycsaládos édesanya életét, ha épp ideje sincs elmenni bármerre otthonról, de mégis szeretne odafigyelni magára.

Súlyfelesleg várandósság alatt és után

A nők körében a súlyfelesleg témája nem csupán várandósság idején kérdés, hiszen a mindennapjainkban, ha nem is vágunk bele a gyermekvállalásba, akkor is komoly gondot okoz, hogy miként egyensúlyozzuk ki étrendünket, és nem pusztán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is – mit és honnan szerezzünk be? Mihez tartsuk magunkat? Ebben az útvesztőben jól jön néha egy kis segítség.