Menü

Beteg gyerek a családban

  • Dátum: 2013.03.26., 21:07

A beteg gyerekek történetei mindig megrázóan hatnak, rákos fiatalokról szóló híreket általában sokkal nehezebben emésztenünk meg, még akkor is, ha kívülállók vagyunk, nem hozzátartozók.

A tragikus gyereksorsokat nagyon nehéz elfogadnunk, de milyen lehet a körülöttük élő családtagoknak a sorsa és szerepe?

A súlyos, akár még halálos betegségben is szenvedő gyerekek sorsa sokkolóan hat ránk, még ha kívülállók is vagyunk, általában képtelenek vagyunk rezignáltan, semlegesen elmenni az ilyen esetek mellett. Ha tévében hallunk történeteket, vagy interneten olvasunk róluk, akár egy percre is, de megindítóan hatnak ránk.

Nyilvánvaló egy beteg gyerek óriási erőösszpontosítást igényel a családtól, minden és mindenki alárendelődik a gyermek életéért való küzdelemben. Még ha meglepő is, ha jobban belegondolunk, ezeknek a történeteknek általában nemcsak egy főszereplője van, a háttérben ott vannak a szülők és a testvérek, akiknek az élete átértékelődik, szerepük pedig megváltozik.

Ha kiderül, hogy gyermekünk súlyos beteg, reakciók egész sora veszi kezdetét. Akárcsak más fájdalmas életeseménykor, ilyenkor is váltakozik az érzelmi viszonyulás, a haragot, dühöt a küzdés és pozitív gondolatok válthatják fel, majd esetlegesen újból felütheti a fejét a kétségbeesés, és a reménytelenség. Mindenki másképp dolgozza fel, de a családi élet dinamikája mindenképpen megváltozik, és nagyon gyakran hallunk olyan eseteket is, amikor a párkapcsolat nem vészeli át az ilyen helyzetet.

Ha a családban más gyermek is van, akár több testvér is, többnyire háttérbe szorulnak. Nem mondják ki a szülők, de elvárják, hogy a többi egészséges gyerek a lehető legkevesebb gonddal járjon, hiszen minden erővel arra összpontosítanak, hogy megmentsék a beteg gyermeküket.

A Nővérem húga című film egy rákos beteg kislányról szól, és arról a már-már eszeveszett küzdelemről, amelyet anya folytat érte, hogy megmentse őt. Mégis más ez a film, mert a többi szereplő szemszögét is bemutatja. Ábrázolja azt a kislányt, akit a szülők azért vállaltak, hogy esetlegesen donor is lehessen nővérének, és azt is bemutatja, miként szorul háttérbe a fiútestvér is. A film drámain szemlélteti, hogy egy beteg gyerek a családban miként értelmezi át a többi gyerek és a szülők szerepét is. Az egészséges testvérek önfeláldozóvá válnak, szinte elvesztik a gyermekkorukat, felnőttes viselkedést várnak tőlük.

Számos film mutatja be a szülők tiszteletreméltó, és erőn felüli küzdelmét. Az említett film viszont olyan témákra is rávilágít, hogy szülőként meddig mehetünk el ebben a küzdelemben. A történetben a szülők az egyik gyermeküket élő donorként használják a cél érdekében, persze nem arról van szó, hogy szörnyetegek lennének. Olyan problémákat is bemutat a film, hogy mi van akkor, ha történetesen a másik testvérnek is van problémája, még ha nem is olyan súlyos. A történet szerint a fiútestvér diszlexiában szenved, de a szülők annyira nem figyelnek rá, hogy csak nagyon későn derül ki.

Ez egy nehéz téma, az említett film súlyos dilemmákat villant fel. Bár ilyen esetekben, a családban feje tetejére áll a viszonyítási rendszer, mégis nem árt úgymond „megemlékeznünk” a gyakran  szintén hősies küzdelmet folytató családtagokról. Főként azokról a testvérekről, akik még gyerekek, és akiknek sorsukra óhatatlanul rányomja bélyegét testvérük betegsége.

Fotó: sxc.hu

Magzatgyermek világnapja: A várandósság alatti diabétesz növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulását

Becslések szerint minden második kismama túlsúlyos vagy elhízott a várandósság korai szakaszában, amely jelentősen növeli a terhességi magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A terhességi cukorbetegségnek általában nincsenek tünetei, ám komoly veszélyt jelent mind a mama, mind a baba egészségére nézve. Az átmeneti diabétesz magas születési súlyt és a baba belső szerveinek megnagyobbodását okozhatja, a 12. hét után pedig koraszüléshez vagy vetéléshez is vezethet. Az élet csodájáról, a várandósságról és a magzatgyermekről 1993 óta emlékezünk meg, ez alkalomból az Első 1000 Nap program szakértői a terhességi cukorbetegség veszélyeire és a szűrővizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet.

Mitől lesz boldog egy család?

Ha belépünk egy boldog család otthonába, azt vesszük észre, hogy jól érezzük magunkat. Mindenki ilyen családra vágyik, de ne csak vágyjunk, tegyünk is érte!

Meddőség kialakulásának okai

Orvosi értelemben meddőségről, infertilitásról akkor beszélünk, ha egy éven keresztül történő rendszeres, védekezés nélküli házasélet nem okoz terhességet, vagy ha a nő bekövetkezett terhessége rendszeresen spontán vetéléssel szűnik meg. A következőkben ezzel kapcsolatban bővebb információkat olvashatsz.

Amit a nagyitól tanultam

Vannak dolgok, melyeket csak felnőtt fejjel értékelünk, ez nagyanyáink intelmeivel sincs másképp, szokásaikat felnőttként jobban megérthetjük, s utólag beismerhetjük, mennyi mindenben volt bizony igazuk!

Egy anyuka táskája

Sok anyuka egyszerűen csak túlélő felszerelésként emlegeti a kézitáskáját, s valóban, nem járunk messze az igazságtól, egy kis kézitáska igazi túlélőcsomag. Ha mesélni tudna…