Menü

Beteg gyerek a családban

  • Dátum: 2013.03.26., 21:07

A beteg gyerekek történetei mindig megrázóan hatnak, rákos fiatalokról szóló híreket általában sokkal nehezebben emésztenünk meg, még akkor is, ha kívülállók vagyunk, nem hozzátartozók.

A tragikus gyereksorsokat nagyon nehéz elfogadnunk, de milyen lehet a körülöttük élő családtagoknak a sorsa és szerepe?

A súlyos, akár még halálos betegségben is szenvedő gyerekek sorsa sokkolóan hat ránk, még ha kívülállók is vagyunk, általában képtelenek vagyunk rezignáltan, semlegesen elmenni az ilyen esetek mellett. Ha tévében hallunk történeteket, vagy interneten olvasunk róluk, akár egy percre is, de megindítóan hatnak ránk.

Nyilvánvaló egy beteg gyerek óriási erőösszpontosítást igényel a családtól, minden és mindenki alárendelődik a gyermek életéért való küzdelemben. Még ha meglepő is, ha jobban belegondolunk, ezeknek a történeteknek általában nemcsak egy főszereplője van, a háttérben ott vannak a szülők és a testvérek, akiknek az élete átértékelődik, szerepük pedig megváltozik.

Ha kiderül, hogy gyermekünk súlyos beteg, reakciók egész sora veszi kezdetét. Akárcsak más fájdalmas életeseménykor, ilyenkor is váltakozik az érzelmi viszonyulás, a haragot, dühöt a küzdés és pozitív gondolatok válthatják fel, majd esetlegesen újból felütheti a fejét a kétségbeesés, és a reménytelenség. Mindenki másképp dolgozza fel, de a családi élet dinamikája mindenképpen megváltozik, és nagyon gyakran hallunk olyan eseteket is, amikor a párkapcsolat nem vészeli át az ilyen helyzetet.

Ha a családban más gyermek is van, akár több testvér is, többnyire háttérbe szorulnak. Nem mondják ki a szülők, de elvárják, hogy a többi egészséges gyerek a lehető legkevesebb gonddal járjon, hiszen minden erővel arra összpontosítanak, hogy megmentsék a beteg gyermeküket.

A Nővérem húga című film egy rákos beteg kislányról szól, és arról a már-már eszeveszett küzdelemről, amelyet anya folytat érte, hogy megmentse őt. Mégis más ez a film, mert a többi szereplő szemszögét is bemutatja. Ábrázolja azt a kislányt, akit a szülők azért vállaltak, hogy esetlegesen donor is lehessen nővérének, és azt is bemutatja, miként szorul háttérbe a fiútestvér is. A film drámain szemlélteti, hogy egy beteg gyerek a családban miként értelmezi át a többi gyerek és a szülők szerepét is. Az egészséges testvérek önfeláldozóvá válnak, szinte elvesztik a gyermekkorukat, felnőttes viselkedést várnak tőlük.

Számos film mutatja be a szülők tiszteletreméltó, és erőn felüli küzdelmét. Az említett film viszont olyan témákra is rávilágít, hogy szülőként meddig mehetünk el ebben a küzdelemben. A történetben a szülők az egyik gyermeküket élő donorként használják a cél érdekében, persze nem arról van szó, hogy szörnyetegek lennének. Olyan problémákat is bemutat a film, hogy mi van akkor, ha történetesen a másik testvérnek is van problémája, még ha nem is olyan súlyos. A történet szerint a fiútestvér diszlexiában szenved, de a szülők annyira nem figyelnek rá, hogy csak nagyon későn derül ki.

Ez egy nehéz téma, az említett film súlyos dilemmákat villant fel. Bár ilyen esetekben, a családban feje tetejére áll a viszonyítási rendszer, mégis nem árt úgymond „megemlékeznünk” a gyakran  szintén hősies küzdelmet folytató családtagokról. Főként azokról a testvérekről, akik még gyerekek, és akiknek sorsukra óhatatlanul rányomja bélyegét testvérük betegsége.

Fotó: sxc.hu

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

A születési súlyt befolyásoló tényezők

A születendő baba súlyát több tényező is befolyásolja, azonban sokszor meglepő dolgokat olvashatunk. Nézzük, mi mekkorát nyom a latban.

Játékok, amiktől falra mászunk

Már nem tudom hányadik éjjel kutatom félálomban, hogy honnan jön a furcsa búgás, zizegés. Idegtépő keresgélés... Vagy csak álmodtam? Nem. Már kezdtem aggódni, hogy normális vagyok-e, mikor rábukkantam a gyerekek apró vízi játékának zúgására. Nem először.