Menü

Gyógyulás, fogyás, életerő-A paleo mozgalom egyre népszerűbb hazánkban

  • Dátum: 2013.04.04., 14:38

"A paleo táplálkozás nem egy hóbort, egy felkapott divat diéta, hanem egy életmód "szögezte le Babjákné Bartha Ágnes, a paleo mozgalom egyik lelkes képviselője. Hozzátette, segítségével megtanulunk egészségesen táplálkozni, megszabadulunk a felesleges zsírpárnáktól, a narancsbőrtől, ráadásul több, civilizációs és egyéb betegségből is gyógyszerek nélkül gyógyulhatunk ki. Lássuk hát pontosan, hogy mi is az a paleolit táplálkozás, mit kell tudni róla.

" A paleolit táplálkozás nem a fogyókúráról, az önsanyargatásról, a koplalásról szól. Büntetlenül élvezhetjük a finomabbnál, finomabb ételeket. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy ennek az életmódnak szerves részét képezi a mozgás. Bármit is sportoljunk, tegyük azt rendszeresen, lépjünk ki a komfort zónánkból és végezzük teljes odaadással a tréningeket. Itt most elsősorban arra gondolok, hogy nem újságot olvasni megyünk fel a futópadra, nem pletykálni járunk a konditerembe, hanem edzeni " húzta alá határozottan Babjákné Ági.

Szakértőnk jellemzése szerint a paleolit táplálkozás lényege az, hogy evolúciós szempontból vizsgálja meg a táplálkozás és az ember, illetve a betegségek kapcsolatát, kiszűrve azokat az elemeket, amelyekhez az évszázadok során a szervezetünk nem tudott alkalmazkodni.

A paleosok távol tartják magukat mindenféle félkész, mesterséges anyagokat, tartósítószert, adalékanyagokat, egyéb rákkeltő mérgeket tartalmazó étel- és italkészítményektől. Étrendjükből száműzték a gabonaféléket és származékaikat, valamint a hüvelyeseket, úgy mint a babot, a babot, a borsót, a kukoricát, a lencsét. A tejtermékek közül csak a kemény sajtokat fogyasztják, de ritkán. Tilos még a cukor, valamint a burgonya.

"Ha jól megfigyeljük, a paleolit étrend a hivatalos ajánlásoknak szöges ellentéte. Talán nem véletlenül, hiszen láthatjuk, az általános, a megszokott táplálkozás milyen súlyos betegségeket képes okozni. A paleoval viszont gyógyulni és fogyni lehet, sőt a hölgyek legnagyobb örömére, segítségével a narancsbőrnek is örökre búcsút inthetünk " magyarázta Ági, aki lassan két éve tanulmányozza és tanulja a paleolit életmódot. Elmondta, külföldön elképesztő szakirodalom áll már rendelkezésre, itthon is egyre több anyaghoz jutnak az érdeklődők, ahol fény derül a berögzött tévhitekre is.

Hogy milyen betegségeket gyógyít a paleo? A teljesség igénye nélkül soroljuk, hogy számos bőrbetegségnél, gombás megbetegedésnél, cukorbetegségnél, PCOS-nél, HPV-nél, asztmánál, bizonyos migréneknél és persze a jól ismert civilizációs betegségeknél is sikerrel alkalmazzák az étrendet.

Most bizonyára sokakban felmerül az, hogy meglehetősen hosszú a paleo tiltólistája. Mit lehet hát fogyasztani? Rendkívül széles a paletta a különböző húsételekből, zöldségekből, gyümölcsökből, magokból. A paleolit táplálkozás sokkal kreatívabbá tesz a konyhában és alkalmazásával egészen más, teljesebb, kerekebb, valódi ízvilág tárul fel előttünk.

A paleoval megszűnik a farkaséhség, nem lesznek zabálási rohamaink, nincs puffadás és az ebéd utáni fáradtság, alváskényszer is a múlté lesz. Nemcsak javul a közérzetünk, hanem több lesz az energiánk is, könnyebben koncentrálunk a napi feladatokra, kitartóbbakká és egészségesebbekké válunk.

Számos komoly sportoló is a paleo életmód szerint táplálkozik, köztük például a veszprémi kettlebellesek is, akik hamarosan közös meglepetésre készülnek Babjákné Bartha Ágnessel, amiről mi is beszámolunk.

Fotó:
sxc.hu

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.