Menü

Ezt próbáld ki: spinning!

  • Dátum: 2013.04.16., 23:51

Amikor már úgy érzed, hogy a napi stressz, az idegesség határozza meg a mindennapjaid. Amikor betelik a pohár, eleged van mindenből és mindenkiből. Amikor a zsírpárnáktól már alig látod magad a tükörben. Amikor egyszerűen csak élvezni akarod a ritmust, az izmait feszülését, a munkával járó verejtéket. Igen, ezek azok a pillanatok, amikor nem marad más hátra, mint a spinning.

A spinning hivatalosan csoportos kardio edzés, ahol egy szobakerékpárhoz hasonló gépen dolgoznak a mozogni vágyók. Ez a bicaj az úgynevezett spinner, amelyen ülve, állva, vagy a kormányra támaszkodva bárhogy, bármilyen tempóban, erősséggel tekerhetünk.

A spinning méltán nőtte ki magát a legnépszerűbb mozgásformák egyikévé, hiszen nemcsak a testet, a lelket is erősíti. Az edzések alatt, amit szakképzett tréner vezet, ritmusos zene szól, ezzel segítve a résztvevőket, hogy megtalálják és felvegyék a tempót.

A spinninget bárki elkezdheti, kipróbálhatja kortól, nemtől, súlytól függetlenül. A rendszeres tekeréssel jelentősen javul a keringés, erősödnek az érfalak, megerősödik a szív és hatékonyabbá válik a vér oxigénszállító képessége. Erősödik a tüdőnk, megnő a kapacitása, erősödnek az ízületeink, a térdeinkben a szalagok. A mozgás során erőteljes méregtelenítő folyamat is beindul, ugyanakkor számolatlanul fogyasztjuk a kalóriákat, egy edzés során akár 7-800 kalóriát is elégetünk. A fogyással egybekötve formálódik, erősödik az izomzatunk, a bőrünk feszesebbé válik.

Nyilván senki se várjon csodát az első két alkalom után, azonban a rendszeres mozgás feltétlenül meghozza a gyümölcsét.

Nem szóltunk még a spinning mentális erősségeiről. Egy jó edzés komoly erőkifejtésre készteti az embert, sokszor érzi úgy, hogy már remegnek a combjai, legjobb lenne leülni és úgy tekerni tovább, azonban ahogy körbepillant a teremben, azt látja, mindenki elszántan, fogat összeszorítva pedáloz. Márpedig akkor én sem adhatom fel, ugye? Kitartóbbakká, elszántabbakká válunk. Nő az akaraterőnk, észrevétlenül is.

Ha már nemcsak a remegő lábainkra figyelünk, akkor az állóképességünk is megfelelő szintre jutott. Ilyenkor gyakran megesik, hogy maga a tréning, a zene olyan csodás összhangot alkot, hogy egyszerűen áttekerünk egy másik dimenzióba. Kipedálozzuk magunkból a felgyülemlett feszültséget, kiürül az agyunk, az elménk újra szabaddá válik, és nem marad más, csak mi magunk, a verejtékező testünk és a felszabadultság felemelő érzése. A spinning magával ragad, mentális droggá válhat, mert az egyik legjobb edzésmódszer arra, hogy a mai rohanó világ minden gondját és baját kiadjuk magunkból.

Aki elsősorban fogyni szeretne, annak érdemes a magas intenzitású órák alatt pulzusmérőt használnia és figyelnie, hogy a tekerés közben végig a helyes tartományban maradjon. Ha túlságosan magasra szökne a pulzus, ez főleg az első edzések alkalmával eshet meg, akkor egyszerűen vissza kell ülni, könnyedebb tempóra kell váltani és le kell lassítani. Vegyünk erőteljes, mély levegőket, így gyorsan helyre áll majd a pulzusunk és újra nekivághatunk a soron következő hegynek, vagy sprintelhetünk tovább.

Az edzésekre sokan ásványvízzel, törölközővel érkeznek. Ennek egyszerű az oka: a nagy intenzitás miatt gyorsan és erőteljesen megizzadunk, az elvesztett folyadékot pedig pótolni kell. a folyamatosan csepegő izzadság, a szemünkbe folyó verejték ellen pedig a legjobb, ha a törölközőnk mindig kéznél van. Amennyiben a spinning komolyan az életünk szerves részévé válik, nem árt beszerezni egy kerékpáros cipőt, amit bármilyen sportboltban vásárolhatunk pár ezer forintért.

Kapcsolódó cikkeink:
Ezt próbáld ki: Regatta Cycle!
„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás
Ezt próbáld ki: zumba
„Ezt próbáld ki!”- Heti sportajánlatunk: a squash

Fotó: moore.se

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Ezt próbáld ki! - görkorcsolya

Szinte alig akad olyan ember, aki ne görkorcsolyázott volna gyerekkorában, a felnőtteken mégis kicsit furcsának tűnik az eszköz. De csak elsőre.

Ezt próbáld ki! - sparrowbag

Hazánkban egyelőre nem túl ismert, viszont érdekes edzésforma a sparrowbag, amelyet homokkal töltött zsákokkal végezhetünk.