Menü

Ezt próbáld ki: spinning!

  • Dátum: 2013.04.16., 23:51

Amikor már úgy érzed, hogy a napi stressz, az idegesség határozza meg a mindennapjaid. Amikor betelik a pohár, eleged van mindenből és mindenkiből. Amikor a zsírpárnáktól már alig látod magad a tükörben. Amikor egyszerűen csak élvezni akarod a ritmust, az izmait feszülését, a munkával járó verejtéket. Igen, ezek azok a pillanatok, amikor nem marad más hátra, mint a spinning.

A spinning hivatalosan csoportos kardio edzés, ahol egy szobakerékpárhoz hasonló gépen dolgoznak a mozogni vágyók. Ez a bicaj az úgynevezett spinner, amelyen ülve, állva, vagy a kormányra támaszkodva bárhogy, bármilyen tempóban, erősséggel tekerhetünk.

A spinning méltán nőtte ki magát a legnépszerűbb mozgásformák egyikévé, hiszen nemcsak a testet, a lelket is erősíti. Az edzések alatt, amit szakképzett tréner vezet, ritmusos zene szól, ezzel segítve a résztvevőket, hogy megtalálják és felvegyék a tempót.

A spinninget bárki elkezdheti, kipróbálhatja kortól, nemtől, súlytól függetlenül. A rendszeres tekeréssel jelentősen javul a keringés, erősödnek az érfalak, megerősödik a szív és hatékonyabbá válik a vér oxigénszállító képessége. Erősödik a tüdőnk, megnő a kapacitása, erősödnek az ízületeink, a térdeinkben a szalagok. A mozgás során erőteljes méregtelenítő folyamat is beindul, ugyanakkor számolatlanul fogyasztjuk a kalóriákat, egy edzés során akár 7-800 kalóriát is elégetünk. A fogyással egybekötve formálódik, erősödik az izomzatunk, a bőrünk feszesebbé válik.

Nyilván senki se várjon csodát az első két alkalom után, azonban a rendszeres mozgás feltétlenül meghozza a gyümölcsét.

Nem szóltunk még a spinning mentális erősségeiről. Egy jó edzés komoly erőkifejtésre készteti az embert, sokszor érzi úgy, hogy már remegnek a combjai, legjobb lenne leülni és úgy tekerni tovább, azonban ahogy körbepillant a teremben, azt látja, mindenki elszántan, fogat összeszorítva pedáloz. Márpedig akkor én sem adhatom fel, ugye? Kitartóbbakká, elszántabbakká válunk. Nő az akaraterőnk, észrevétlenül is.

Ha már nemcsak a remegő lábainkra figyelünk, akkor az állóképességünk is megfelelő szintre jutott. Ilyenkor gyakran megesik, hogy maga a tréning, a zene olyan csodás összhangot alkot, hogy egyszerűen áttekerünk egy másik dimenzióba. Kipedálozzuk magunkból a felgyülemlett feszültséget, kiürül az agyunk, az elménk újra szabaddá válik, és nem marad más, csak mi magunk, a verejtékező testünk és a felszabadultság felemelő érzése. A spinning magával ragad, mentális droggá válhat, mert az egyik legjobb edzésmódszer arra, hogy a mai rohanó világ minden gondját és baját kiadjuk magunkból.

Aki elsősorban fogyni szeretne, annak érdemes a magas intenzitású órák alatt pulzusmérőt használnia és figyelnie, hogy a tekerés közben végig a helyes tartományban maradjon. Ha túlságosan magasra szökne a pulzus, ez főleg az első edzések alkalmával eshet meg, akkor egyszerűen vissza kell ülni, könnyedebb tempóra kell váltani és le kell lassítani. Vegyünk erőteljes, mély levegőket, így gyorsan helyre áll majd a pulzusunk és újra nekivághatunk a soron következő hegynek, vagy sprintelhetünk tovább.

Az edzésekre sokan ásványvízzel, törölközővel érkeznek. Ennek egyszerű az oka: a nagy intenzitás miatt gyorsan és erőteljesen megizzadunk, az elvesztett folyadékot pedig pótolni kell. a folyamatosan csepegő izzadság, a szemünkbe folyó verejték ellen pedig a legjobb, ha a törölközőnk mindig kéznél van. Amennyiben a spinning komolyan az életünk szerves részévé válik, nem árt beszerezni egy kerékpáros cipőt, amit bármilyen sportboltban vásárolhatunk pár ezer forintért.

Kapcsolódó cikkeink:
Ezt próbáld ki: Regatta Cycle!
„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás
Ezt próbáld ki: zumba
„Ezt próbáld ki!”- Heti sportajánlatunk: a squash

Fotó: moore.se

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Itt a lehetőség, hogy kipróbáljátok a Viadalt!

Szeptemberben az ország két pontján, Veszprémben, illetve Budapesten is lehetőségetek nyílik kipróbálni magatokat ebben az aktív stratégiai játékban, amely egyre több rajongót szerez magának.

Borsika Udvar: antik és valódi ennivaló egy helyen

Fogadjunk, hogy még nem ittál kávét vagy szörpöt hasonló környezetben! Ha Csongrád megyében élsz, vagy errefelé látogatsz, semmiképp se hagyd ki, hogy megnézed a Borsika Udvart, ahol egészséges és hiteles forrásból származó házi ételeket, valamint vidéki stílusú dolgokat vásárolhatsz. A hangulat varázslatos és egyedi...

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban.