Menü

Ezt próbáld ki: spinning!

  • Dátum: 2013.04.16., 23:51

Amikor már úgy érzed, hogy a napi stressz, az idegesség határozza meg a mindennapjaid. Amikor betelik a pohár, eleged van mindenből és mindenkiből. Amikor a zsírpárnáktól már alig látod magad a tükörben. Amikor egyszerűen csak élvezni akarod a ritmust, az izmait feszülését, a munkával járó verejtéket. Igen, ezek azok a pillanatok, amikor nem marad más hátra, mint a spinning.

A spinning hivatalosan csoportos kardio edzés, ahol egy szobakerékpárhoz hasonló gépen dolgoznak a mozogni vágyók. Ez a bicaj az úgynevezett spinner, amelyen ülve, állva, vagy a kormányra támaszkodva bárhogy, bármilyen tempóban, erősséggel tekerhetünk.

A spinning méltán nőtte ki magát a legnépszerűbb mozgásformák egyikévé, hiszen nemcsak a testet, a lelket is erősíti. Az edzések alatt, amit szakképzett tréner vezet, ritmusos zene szól, ezzel segítve a résztvevőket, hogy megtalálják és felvegyék a tempót.

A spinninget bárki elkezdheti, kipróbálhatja kortól, nemtől, súlytól függetlenül. A rendszeres tekeréssel jelentősen javul a keringés, erősödnek az érfalak, megerősödik a szív és hatékonyabbá válik a vér oxigénszállító képessége. Erősödik a tüdőnk, megnő a kapacitása, erősödnek az ízületeink, a térdeinkben a szalagok. A mozgás során erőteljes méregtelenítő folyamat is beindul, ugyanakkor számolatlanul fogyasztjuk a kalóriákat, egy edzés során akár 7-800 kalóriát is elégetünk. A fogyással egybekötve formálódik, erősödik az izomzatunk, a bőrünk feszesebbé válik.

Nyilván senki se várjon csodát az első két alkalom után, azonban a rendszeres mozgás feltétlenül meghozza a gyümölcsét.

Nem szóltunk még a spinning mentális erősségeiről. Egy jó edzés komoly erőkifejtésre készteti az embert, sokszor érzi úgy, hogy már remegnek a combjai, legjobb lenne leülni és úgy tekerni tovább, azonban ahogy körbepillant a teremben, azt látja, mindenki elszántan, fogat összeszorítva pedáloz. Márpedig akkor én sem adhatom fel, ugye? Kitartóbbakká, elszántabbakká válunk. Nő az akaraterőnk, észrevétlenül is.

Ha már nemcsak a remegő lábainkra figyelünk, akkor az állóképességünk is megfelelő szintre jutott. Ilyenkor gyakran megesik, hogy maga a tréning, a zene olyan csodás összhangot alkot, hogy egyszerűen áttekerünk egy másik dimenzióba. Kipedálozzuk magunkból a felgyülemlett feszültséget, kiürül az agyunk, az elménk újra szabaddá válik, és nem marad más, csak mi magunk, a verejtékező testünk és a felszabadultság felemelő érzése. A spinning magával ragad, mentális droggá válhat, mert az egyik legjobb edzésmódszer arra, hogy a mai rohanó világ minden gondját és baját kiadjuk magunkból.

Aki elsősorban fogyni szeretne, annak érdemes a magas intenzitású órák alatt pulzusmérőt használnia és figyelnie, hogy a tekerés közben végig a helyes tartományban maradjon. Ha túlságosan magasra szökne a pulzus, ez főleg az első edzések alkalmával eshet meg, akkor egyszerűen vissza kell ülni, könnyedebb tempóra kell váltani és le kell lassítani. Vegyünk erőteljes, mély levegőket, így gyorsan helyre áll majd a pulzusunk és újra nekivághatunk a soron következő hegynek, vagy sprintelhetünk tovább.

Az edzésekre sokan ásványvízzel, törölközővel érkeznek. Ennek egyszerű az oka: a nagy intenzitás miatt gyorsan és erőteljesen megizzadunk, az elvesztett folyadékot pedig pótolni kell. a folyamatosan csepegő izzadság, a szemünkbe folyó verejték ellen pedig a legjobb, ha a törölközőnk mindig kéznél van. Amennyiben a spinning komolyan az életünk szerves részévé válik, nem árt beszerezni egy kerékpáros cipőt, amit bármilyen sportboltban vásárolhatunk pár ezer forintért.

Kapcsolódó cikkeink:
Ezt próbáld ki: Regatta Cycle!
„Ezt próbáld ki!”- Falmászás, sziklamászás
Ezt próbáld ki: zumba
„Ezt próbáld ki!”- Heti sportajánlatunk: a squash

Fotó: moore.se

A helyes cipő kiválasztása, avagy mi alapján válasszunk?

Ha cipőt vásárolunk általában nem a praktikusságot, lábunk védelmét tartjuk szem előtt, hanem a színeket, stílust és a legújabb modelleket. Pedig számos bajunk is származhat belőle. Gondolok itt a láb-, gerinc-, derékfájásra, de, akár fejfájást is okozhat. Mégis, akkor mi alapján válasszunk cipőt?

A nők titkos barátja: a szín- és stílustanácsadó

Ki a szín-és stílustanácsadó? Mit csinál? Miben segíthet neked? Valóban szemmel látható a különbség? Mennyibe kerül a szolgáltatás, és mit tartalmaz? Ha eddig nem hallottál róla, most megtudhatod, hogy miért is érdemes felkeresni egy ilyen szakembert!

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

Segítség, allergiás vagyok! Az allergia kezelési lehetőségeiről

Az allergia kialakulásának tisztázása után, most tekintsük át, mit tehetünk ellene. 4 olyan megoldási módod mutatunk, amelyek részben, egymás mellett is alkalmazhatóak.