Menü

Háztartási praktika : szódabikarbóna a testápolásban

  • Dátum: 2013.04.18., 15:02

A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát, segít szabályozni környezetünk pH-ját. Amikor a szódabikarbóna savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Ezen túl, a szódabikarbóna képes pH változások lassítására, vagyis pufferolásra. Ez a kettős képesség, a semlegesítő és tompító hatás teszi lehetővé azt, hogy például a hűtőben savanyú szagokat semlegesítsen, valamint hogy tisztítószerek erejét növelje.

Egyszerű kémiai reakció, messzemenő hatásokkal tisztítás és szagtalanítás terén. Mire tudjuk népi bölcsességünkben már régóta szereplő szódabikarbónánkat használni? Kezdjük a testápolással!
Készítsünk fluor mentes fogkrémet. Szódabikarbónát keverjünk össze 3 százalékos hidrogén-peroxid oldattal. A fogfehérítést is elvégzi, nemcsak a tisztítást.Szájfrissítéshez tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát egy fél pohár vízbe és öblögessük szánkat. Semlegesíti a szagokat, nem csupán elfedi azokat.

A szódabikarbóna a  szájápoláshoz használt eszközök tisztítására is alkalmas. Ehhez áztassuk be szájápolási eszközeinket a következő oldatba: 2 teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vagy kis tál meleg vízben. A szódabikarbóna fellazítja az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a szagokat.

Bőr-és testradír lehet, ha 3 rész szódabikarbónát, 1 rész vízzel összekeverünk. Ezzel dörzsöljük át körkörös mozdulatokkal finoman bőrünket, majd öblítsük le tiszta vízzel. Mindennapos használatra is ajánlott.Rovarcsípések esetén, kavarjunk össze egy kis szódabikarbónát és vizet, és kenjük az érintett bőrfelületre. A viszketés enyhítésére, tegyünk egy kis szódabikarbónát a kezünkbe és dörzsöljük be a nedves bőrbe fürdés vagy zuhanyozás után.
Kéztisztításra keverjünk össze 3 rész szódabikarbónát, 1 rész vízzel, vagy 3 rész szódabikarbónából és 1 rész folyékony szappanból készítünk oldatot, ami jó kézmosásra, tisztításra. Ezután öblítsük le tiszta vízzel.

Az ecet csodálatos a hajra , de a szódabikarbónának megvan a maga helye a zuhany alatt is. Tegyünk egy kevés szódabikarbónát a tenyerünkbe együtt a kedvenc samponunkkal. Samponozzuk be a hajat és jól öblítsük le. A szódabikarbóna segít eltávolítani a maradék piszkot, így a haj tisztább és kezelhetőbb lesz.A fényes hajhoz fontos a kefék és fésűk tisztán tartása is. Áztassuk a fésűket és keféket 1 teáskanál szódabikarbóna egy kis langyos víz keverékében.

Fél csésze szódabikarbónát adjunk a fürdővízbe, hogy semlegesítse a savakat bőrön, és segítsen lemosni az olajat és az izzadságot. Egyben pedig a bőrt nagyon puhává is varázsolja.Végül oldjunk fel 3 evőkanál szódabikarbónát egy edény meleg vízben, és áztassuk benne lábfejünket, meg fogja nyugtatni lábat.

Fotó:
sxc.hu

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.