Menü

Mocsárfocit itthon is!

  • Dátum: 2013.04.21., 13:36

A swamp soccer, magyarul mocsárfoci a legújabb őrület most a nagyvilágban. Nem csoda, elképesztően vicces, ugyanakkor kőkemény és mocskos sport, viszont garantált az izgalom, a kellemes kikapcsolódás. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia!

A mocsárfoci a valaha látott legvicesebb, lepiszkosabb futball sport. Eredete egészen 1997-ig nyúlik vissza, amikor a finn cross country síelők hó híján a mocsárban edzettek. Már ebben az évben megrendezték az első mocsárfoci tornát, 13 csapat részvételével. Az igazi áttörést aztán a 2006-os év hozta a swamp soccer számára, amikor már az angolok is átvették és Skóciában több pályát is felavattak. Azóta minden évben megrendezik a Swamp Soccer World Cupot, az idéna mocsárfoci világkupát június 29-30-án bonyolítják le.

De lássuk, mi is pontosan a mocsárfoci. A hússzor negyven méter hosszú pályát nagyjából térdig, combközépig érő sűrű sár, mocsár borítja. Ebben a masszában kell a lehető legtöbb gólt elérni. A kapu a hagyományos kézilabda kapunak felel meg. A csapatokat egy kapus és öt mezőnyjátékos alkotja. A játékidő kétszer 12 perc, érthetően futóórával. A félidők között öt perces szünetet kapnak szusszanni a küzdő felek. A cserepad bármilyen hosszú lehet, ezt nem korlátozzák a szabályok.
A legfontosabb tudnivaló, hogy a labdát lábbal vezetik, csakis kirúgáskor, szögletnél, bedobáskor, büntetőnél szabad kézzel hozzáérni a játékszerhez, akkor viszont kötelező, mert például a hatméterest közvetlenül kézből rúgva lehet csak elvégezni. Nincs les és a szabálytalanságokkal szemben is elnézőbbek a játékvezetők, a lökés, felöklelés, lerántás ebben a sportban természetes.

A tornákon férfi, női és vegyes csapatokkal lehet nevezni, utóbbinál két hölgynek mindig a pályán kell tartózkodnia. A szervezők nem szokták kikötni a biztosítás meglétét, azonban kötelezően ajánlott, ugyanis a térdig érő mocsárban nem várt balesetek előfordulhatnak. A mocsárfociban még az is a jó, hogy bárki űzheti magas szinten, nem szükséges alapképzettség, inkább egy kis kondi, egy kis ügyesség kell hozzá, no és némi kitartás, hiszen a hatalmas sárban futkorászni nem könnyű dolog. Mindemellett garantált a felhőtlen kacagás és a szuper szórakozás is.

Egyelőre itthon még nem rendeztek mocsárfoci tornát, de remélhetőleg hamarosan itt is elterjed. Itt egy kis ízelítő a kíváncsiaknak. 

Fotó:
swampsoccer.co.uk

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.