Menü

Ezt próbáld ki!- Nordic Walking

  • Dátum: 2013.04.24., 20:59

Mivel az időjárásra most már nem lehet panaszunk, eljött az ideje a kinti sportoknak. Természet, friss levegő és a természetes fények csodákra képesek, jó hatással vannak testünkre és elménkre is.

Az előzőekből kiindulva ajánljuk figyelmébe az olvasóinknak ezúttal a Nordic Walking mozgásformát, ami széles rétegek számára jelenthet ideális sportolást.
A megfelelően végzett Nordic Walking mozgás nagyon hasonlít a sífutás ritmusára, nem véletlenül. A Nordic Walking technikái tulajdonképpen a sífutás mozgásformájából származnak, ugyanakkor ízületkímélő, nem túl megerőltető lépéshosszt igényel és biztosítja az egészséges pulzustartományt.

Lássunk még néhány érvet, ami a Nordic Walking mellett szól! Az egész testet átmozgatja, ami többek között felgyorsítja az anyagcserét, ugyanakkor a botok használata tehermentesíti az ízületeket. A felsőtest intenzív munkája a kalóriaégetést segíti elő, és erősíti a hát izmokat. Az sem elhanyagolható szempont, hogy javítja az állóképességet, a terhelés intenzitása fokozatosan növelhető.

Mindezek alapján sok célcsoportot meg lehet jelölni, akik számára kifejezetten megfelelő mozgásforma lehet. Ebbe a csoportba tartoznak a túlsúllyal küszködők, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebb korosztály és a terhes nőknek is optimális sportolási lehetőséget nyújthat. Persze bárki másnak is ajánlott, aki fél a túl intenzív sportoktól, de szeretne tenni valamit az egészségéért. Az is jó indok lehet a kipróbálása mellett, ha valaki ülőmunkát végez vagy rossz a testtartása. A botok nemcsak átmozgatják a felsőtest izmait, hanem segítik az egyensúly megtartását, és a testtartást is javítják.

A szakavatottak szerint a jó bot elengedhetetlen, azon nem szabad spórolni. Egyébként viszont nem drága sport, nem kell bérletet venni, utazni és más speciális felszereléseket beszerezni. A természetben, parkokban, kirándulóhelyeken egyaránt végezhető. De gyakran láthatunk Nordic Walking-osokat edzeni bicikli utak mentén is.

Fotó:
sxc.hu

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Mint tudjuk a sport elengedhetetlen része a bemelegítés és a nyújtás. Sokan az idő hiányára való tekintettel elhanyagolják ezeket és egyből a futópadra ugranak. Viszont, hogyha jól végiggondoljuk, például a munkából hazaérve is általában leülünk egy percre és megállunk egy picit, ami segít abban, hogy ráhangolódjunk az elkövetkezendő feladatra. Testünk hálás lesz nekünk, hogyha időt szánunk rá. Ezért a továbbiakban bővebb információkat kaphatsz arról, hogyan tudhatod az edzésed végén az i-re a pontot tenni.

Ingerültség – mondj rá nemet!

Az őszi időszak sem kevésbé stresszes, mint a téli, a tavaszi vagy a nyári. Főleg azoknak, akik nem szeretik az időjárás szélsőséges változásait, a hirtelen nagy terheket, nehezen birkóznak meg a változó szokásokkal vagy a rövidülő napokkal. De bármilyen évszak is legyen, fontos, hogy az ingerültségünket ne vezessük le másokon, és a saját feszültségünk ne legyen a kapcsolataink romboló tényezője.

A sütit vagy a brokkolit? Ez itt a kérdés

Minden diétázóval előfordul, hogy olykor elcsábul, nem tartja 100% az étrendjét, melléeszik. Emberek vagyunk, nem gépek és néha bizony hibázunk. Ahelyett, hogy sokkot kapva számolgatnánk mennyi kalóriával vétkeztünk, inkább gondoljuk végig, hogyan tervezhetjük újra a heti menüt.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.