Menü

Ezt próbáld ki! – Vízisí, wakeboard

  • Dátum: 2013.05.02., 17:15

Mondhatjuk, hogy egy viszonylag szűk réteg sportja, ám az utóbbi években hazánkban is egyre többen ismerkednek meg vele közelebbről. Kis bátorság, egyensúlyérzék, némi fizikai alapfelkészültség és már mehetünk mi is.

Amióta a kábelpályák elterjedtek, és kiszorították a jóval költségesebb és bonyolultabb motorcsónakos változatot, a korábbiaknál sokkal több ember ismerkedhetett meg a vízisível és testvérsportágával, a mára igencsak komoly népszerűségnek örvendő wakeboardal. A 20. század elején, természetesen az Egyesült Államokból indult vízisível néhány évtized alatt a világ összes, vízi sportokat kedvelő országa megismerkedett. A sífelvonók mintája alapján kitalált kábelpályás verzió története az 1950-es években indult.

Természetesen hazánk sem maradt ki az új vízi őrületből: Balatonfüreden, a Balatonon elsőként, 1984-ben épült pálya. Ma már az országban több mint tíz helyen lehet űzni a sportágat és különböző változatait. Ezeket a helyeket teljesen kezdők is látogathatják. Lehet kölcsönözni lécet, vagy deszkát, mentőmellényt és megfelelő ruházatot is. Legalább minimális oktatás nélkül azonban nem érdemes vízre pattanni, mert az amatőr próbálkozó várthatóan elsőre nem sok időt tölt majd a felszínen. Ha viszont veszünk néhány leckét, gyorsan élvezhető szintre emelhetjük tudásunkat.

A már említett wakeboard, amelyet lehet a snowboard nyári változatának tekinteni, népszerűsége az elmúlt húsz évben jelentősen nőtt. Ennek oka főképp az, hogy rendkívül látványos, hiszen a deszkával fantasztikus trükköket lehet bemutatni. Manapság már minden évben több nívós versenyt rendeznek, amelyek nézőként is élvezhetőek.

A vizes sportok időszaka a strandszezonnal szinte egy időben, hamarosan, elrajtol, így adunk néhány helytippet az érdeklődőknek!
Magyarországi vízisí-, és wakeboard pályák:

A Balatonnál
- Balatonfüred
- Vonyarcvashegy
- Siófok
- Balatonfűzfő

Másutt
Budakalász, Dunaharaszti, Gyömrő, Győr, Hejőkeresztúr, Kecskemét, Szeged, Vadna, Nyíregyháza, Velence.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.