Menü

Frissen az igazi

  • Dátum: 2013.05.06., 21:16

A majoránna a magyar konyha egyik jellegzetes fűszere, amit a legtöbb háziasszony szárított formában használ. Érdemes kipróbálni azonban frissen is, sokkal intenzívebb aromája, íze miatt. Akár a teraszon, vagy a konyha ablakban is termeszthetjük.

A majoránna elsősorban Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos növény, azonban ma már az egész világon ismert és közkedvelt fűszer. Hazánkban a 16. században került, a törökök hozták be, s azóta meghatározó fűszere a magyar konyhának.

Úgy tartják, a mi éghajlatunkon egynyári növény, azonban fényes, napsütötte meleg helyen tartva a növekedése töretlen. Rendkívül vízigényes, a tápanyagban gazdag földet kedveli, a legjobb, ha otthon a magokat is homokkal vegyített földbe szórjuk el, lehetőleg 0,5-1 centiméter mélyre. Amíg a csírázás be nem indul, addig érdemes kiemelt figyelmet fordítani az öntözésre.

A majoránnát ki is ültethetjük, azonban _ saját tapasztalat szerint _ a legjobb helye az ablakban van. Mivel az időjárási viszontagságokat elég nehezen viseli, s ha mondjuk, 10 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor előfordulhat, hogy megáll a növekedése.Föld feletti leveles száráról tépkedjük le a leveleket, ezt használjuk fel fűszerként frissen, vagy szárítva. Ha szaporítani szeretnénk, akkor a következőképp járjunk el: az első virágzás után a föld feletti szárról vágjunk le 5-6 centiméternyit, s ezt ültessük el. Ha minden jól megy, akkor megered.

A majoránna egyébként gyomornyugtató növény, fokozza az étvágyat, ugyanakkor szélhajtó hatású. Görcsoldó, nyákoldó hatása is ismert még. Ajánlott még az enyhe idegi problémákra is.

A virágos hajtásvégek egy százalék illóolajat tartalmaznak, amit parfümök készítésére is felhasználnak, de akár tinktúrát is készítenek belőle.

Fotó:
sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.