Menü

Napozzunk az egészségért, de ésszel!

  • Dátum: 2013.05.18., 23:54

Végre itt a jó idő, örülünk, ha kinn lehetünk a szabadban. Ideje elkezdeni begyűjteni a napsugarakat, részben a D vitamin, részben a barnaság miatt. Egyik nap viszont azt halljuk, hogy a napsugárzás veszélyes, és óvakodnunk kell tőle, másik nap annak jótékony hatásaira hívják fel a figyelmünket. Hol az igazság?

Különbséget kell tenni egy kellemes tavaszi napfényfürdő és a forró, nyári, tűző napsugárzás között. Ez utóbbi rövidtávon tetszetős barna színt, hosszú távon azonban súlyos bőrkárosodást okoz, mely akár rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet. Sajnos a melanoma a legdrasztikusabban emelkedő gyakoriságú daganatfajta, ami elsősorban a felelőtlen napozási szokásoknak, és az egyre vékonyodó ózonrétegnek köszönhető.
Jöjjön itt néhány jó tanács, hogy gond nélkül élvezhessük a tavasz és a nyár minden pillanatát. Napfényre szüksége van az emberi szervezetnek és a léleknek, tehát félni semmiképpen sem szabad a napsugaraktól, csupán oda kell figyelni a helyes fényvédelemre.

Amennyiben direkt napfényre kényszerülünk, használjunk fényvédelmet:

Egyrészt, kezdetben, vagy túl erős fényben maradjunk árnyékban.A legfontosabb a direkt UV sugarak kerülése.

Másrészt használjunk fényvédő krémeket, ha tűző napra megyünk, bőrünk azon részeire, amelyek kilógnak a ruha takarásából. Ne feledkezzünk el a fizikai fényvédelemről sem (ruha, sapka, szemüveg), ha nem tudjuk elkerülni a direkt napsugarakat.

A fényvédő krém védjen UV-A és B ellen is, és legalább 15-ös faktorszámú legyen. Kenjünk naptejet elegendő mennyiségben mindenhova, s 2-3 óránként kenjünk magunkat újra.

Nyáron napi kozmetikumként használjunk fényvédő krémet az arcunkra, hogy az hosszú távon szép maradhasson, ne kezdjen el idő előtt ráncosodni és foltosodni.

Várandós nők fokozottan figyeljenek oda a helyes fényvédelemre, hiszen a hormonváltozás következtében az anyajegyek változásnak indulhatnak, és sokkal jobban ki vannak téve a maradandó pigment foltok megjelenésének.

A gyermekeket különösen védjük a nap direkt sugaraitól. A 18 éves kor alatt elszenvedett napégés sokszorosára növeli a melanoma rizikóját. 

A szoláriumos és a barnító krémmel elért barnaság nem véd a nap káros UV sugarai ellen..

Nagyon kevés indirekt napfény elegendő ahhoz, hogy a szervezet D vitamint kezdjen termelni, napozni ehhez nem szükséges.

Fotó: sxc.hu

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.