Menü

A lólengés királya is ott lesz

  • Dátum: 2013.05.23., 10:05

Az idei, fővárosi Nagy Sportágválasztón kilencven sportággal ismerkedhetnek meg és próbálhatják ki a gyerekek. A rendezvényt május 24-25-én tartják meg a Merkapt Sportközpontban (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/A).

A Rippel fivérekkel, valamint a londoni olimpián lólengésben aranyérmet szerző Berki Krisztiánnal is találkozhatnak azok, akik péntek délután, vagy szombaton kilátogatnak a budapesti Nagy Sportágválasztóra.

Az eseményen több mint 90 sportággal ismerkedhetnek meg közelebbről is a résztvevők. Fontos tudni, hogy a hazánkban legismertebb és legnépszerűbb labdasportágakon (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, kosárlabda, röplabda) kívül bemutatkozik az amerikai football, a rögbi, vagy a korfball is.
Az önvédelmi és küzdősportok (judo, birkózás, boksz, aikido, kendo, kempo, francia boksz, ju-jitsu, nanbudo, hapkido, kick-box, capoeira, ninjutsu...) széles választéka kínálja magát a megismerésre.

Érdekesség még, hogy bár májusi rendezvényről van szó, mégis több téli sportág képviselői érezték úgy, nélkülük nem lenne teljes a Nagy Sportágválasztó programja, így belekóstolhatunk a jégkorongba, a korcsolyasportokba, a sí és snowboardba,vagy a versenybobba is.

Az ütős sportok közül feltétlenül számíthatunk a tenisz, a strandtenisz, az asztalitenisz, a krikett, a tollaslabda és a gyorstollaslabda bemutatkozására is.
A szervezők nagy örömére ismét a megjelenő sportágak között lesz az akrobatikus kosárlabda, a Faceteam felnőtt és utánpótlás csapata képviseletében, valamint a freestyle focisok is újra elbűvölik majd a látogatókat zsonglőri ügyességű labdakezelésükkel.

Szólnunk kell még a Rippel fivérekről, akik már több éve rendszeres résztvevői a programnak. A Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia legjobbjai a helyszínen tartanak majd bemutatót.

Aki a ritmust, a zenét kedveli azt a táncsport és a mindig óriási közönségsikert arató zumba fogja lázba hozni. Aki pedig a vizes sportágakba szeretné belekóstolni, annak kiváló lehetőséget ad a kajak, a kenu, az evezés, a sárkányhajó sporteszközeinek kipróbálása. A sportágak királynője az atlétika, de a szintén mindig nagyon népszerű az íjászat, darts, sportlövészet sem maradhat ki a megjelenő sportágak felsorolásából, de ugyanez vonatkozik a siklóernyőzésre, a BMX-re és a görkorcsolyára.

A golyós sportágakat a bocsa és a petanque képviselteti majd, de ismét jelen lesz vívás, a szablyavívás, a tamburello, a kettlebell, a tájékozódási futás, az akrobatikus pompon, a cherleading, a rádióamatőr sport, a mediball, a lábtoll-labda és a lovassport is.

A szellemi sportok kedvelői sem fognak unatkozni, hiszen ígéretük szerint eljönnek majd a sakk, a gó, a dáma képviselői is. A technikai sportágak szerelmesei pedig beletanulhatnak a motorsport és az RC modellsportba is, de ismét megcsodálhatjuk akár a barantások és a gladiátor harcosok bemutatóit is.
Megjelennek majd különleges, sosem hallott sportágak is. Igazi újdonságot jelent a subbuteo, a szituációs lövészet, a footgolf, a sepaktakraw, vagy a hét csillag sáska kung fu.

Berki Krisztiánról se feledkezzünk meg, aki természetesen a torna sportágat igyekszik majd népszerűsíteni.

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.