Menü

Igazi hőst veszítettünk

  • Dátum: 2013.05.24., 10:17

Hiába sikerült feljutnia a 8586 méter magas Kancsendzöngára Erőss Zsoltnak, mert végül mégis a hegy győzött. Sajnos szinte a nullára csökkent az esélye annak, hogy a kedden délután a nepáli hegyről leereszkedő hegymászó és társa előkerüljön.

Ahogy arról már korábban beszámoltuk, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció, Erőss Zsolt és Kiss Péter 24 órás mászás után sikerrel meghódította a 8586 méter magas Kancsendzöngát. A leereszkedés azonban egyáltalán nem ment simán, elfogyott Zsolt ereje, s bár eleinte rádión képes volt tartani a kapcsolatot, végül kedd délután megszakadt vele minden összeköttetés.

Azóta hiába indítottak több kutató csoportot is a két magyar keresésére, nem találják őket. Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sajtófőnöke a következő közleményt adta ki: „ A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt! „

Később a himalajaexpedicio.pstr.hu-n a következő bejegyzést írta: „Most is vannak fenn sherpák kutatni és a koreait is menteni. Ha a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken  sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne.

Ebbe bele kell törődni. Ugyanott folyik még egy közös mentés a koreai csapat két serpája és egy mászója van komoly bajban. Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek!  Még!
Holnap reggel el kell hagyjuk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. 5-6 nap múlva érünk Kathmanduba.”

Később  a következő hírt kapta az MTI: -Mivel a Kancsendzöngán már este van, ha volt is ma valamilyen mentőakció, annak mostanra be kellett fejeződnie – mondta Sterczer Hilda, a Himalájában szerdán eltűnt Erőss Zsolt felesége csütörtök délután. Sterczer Hilda úgy tudja, csütörtökön is szerveztek mentőakciót a két eltűnt magyar és egy koreai mászóért.

- Azok, akik a kettes tábor környékének átfésülését végezték, mostanában érhetnek le, de akit eddig nem sikerült lehozni, azt már nem is fogják, akkor tényleg vége - fogalmazott. Kitért arra, hogy csak Kollár Lajos expedícióvezető e-mailjeiből tud tájékozódni, vele telefonon utoljára szerdán tudott beszélni. Ő írt neki a mai kutatásról is. Erőss Zsolt felesége, aki maga is hegymászó, azt mondta, pénteken mindenki elhagyja az alaptábort, vagyis aki holnap le akar jönni a hegyről, annak reggelre el kell érnie azt.

 A SportKlub Dodzsem című műsorában Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége (maga is hegymászó, aki 2008-ban házasodott össze párjával, lányuk, Gerda 2009-ben, fiuk, Csoma pedig 2011-ben született meg) nyilatkozott, és elmondta, hogy szinte biztos benne, hogy nincs már remény, férje meghalt, nincs esély.

Igazi hőst vesztettünk Erőss Zsolt személyében. Olyan embert, aki példát adott nekünk kitartásból, elszántságból, céltudatosságból, akaraterőből. Aki maga volt az életerő. A halála azonban nem végleges. Itt maradt a családja, a gyermekei, akikben Erőss Zsolt továbbél.
Isten nyugosztalja.

Fotó:
himalajexpedicio.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.