Menü

Csodálatos várandóság - A harmadik trimeszter (29. héttől-40. hétig)

  • Dátum: 2013.05.30., 10:27

A várandósság utolsó harmada a legizgalmasabb időszak, s az édesanyák szerint, a legnehezebb, legfárasztóbb is egyben.

Az utolsó trimeszterhez érkezve már a magzatunk nagyjából 1200 grammos, tüdeje fejlődése rohamos léptekben halad. A kismamák pocakja napról, napra nagyobb, s ez már alaposan megterheli a gerincet, a derekat, azonban a még nehezebb súly cipelésére is fel kell készülni, hiszen a hátralévő hetekben a babánk akár megháromszorozhatja a testtömegét. A várandósok egyre többet panaszkodnak arról, hogy folyton vizelési ingert éreznek, mert a méh egyre inkább ránehezedik a hólyagra. A keblek mérete is látványosan növekszik, sőt előfordulhat, hogy előtej szivárog belőle. Ezzel különösebben nem érdemes foglalkozni, nem szabad kinyomni, legfeljebb letörölni.

A 32. héthez érve negyedszer is ellenőrzik a magzat növekedését, fejlődését ultrahangon. A kismamákra is gondosan odafigyelnek, mert az utolsó hetekben könnyen előfordulhat lábdagadás, magas vérnyomás, fejfájás, ami a terhességi magasvérnyomás-betegség tünetei is lehetnek, de az is lehetséges, hogy csupán pihenésre van szüksége az anyukának.

Sokan panaszkodnak még arra, hogy a méh körül időnként éles fájdalmat éreznek, ami szinte belenyillal a has alsó felébe. A tartószalagok ugyanis egyre jobban ki vannak feszítve, amit csakis pihenéssel, fekvéssel tudunk kiküszöbölni.

A 36. héthez érve a babánk már 2500-3000 gramm között mozog. Rendkívül mozgékony, s az arca is szépen formálódik, már szempillái is vannak.
A célegyenesbe fordulva most már bármikor megszülethet a kisbaba. Érdemes a 36. hét után összekészíteni a kórházban szükséges holmikat egy bőröndbe, amit bármelyik pillanatban csak magunkhoz ragadunk és útra készen állunk. A kismamáknál egyre gyakoribb tünet lehet, hogy éjszaka sosem tapasztalt hőhullámok jelentkeznek, szó szerint ömlik róla az izzadság. Ez a szervezetben folyó intenzív munkának és energia felhasználásnak tulajdonítható be.

A 36. héttől rendszeresen meg kell jelenni a magzatmozgás számláló NST vizsgálatokon. Előfordulhat, hogy a hőhullámokon kívül érzelmi hullámzás is eluralkodik a várandóson. Ez is természetes jelenség, úgy, mint a félelem a szüléstől, az ismeretlentől, állandó feszültség, izgalom, hogy mikor indul már meg a szülés.

Az egyetlen jó tanács, hogy ilyenkor igyekezzünk elterelni a figyelmünket valami másra, koncentráljunk inkább a napi feladatokra, próbáljunk minél többet pihenni, nagyokat sétálni, szabad levegőn tartózkodni. A szülés beindulása úgyis egyértelművé válik nagyon gyorsan és onnantól már minden olyan természetes lesz.

Fotó:
sxc.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.