Menü

Négy hatásos gyógynövény stressz ellen

  • Dátum: 2013.06.10., 08:58

A mai rohanó világban alig jut időnk a kikapcsolódásra, így nem meglepő, hogyha feszülté válik az ember lánya. Íme, négy gyógynövény, amely biztosan megnyugtat egy stresszes nap után - ajánlotta Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna természetgyógyász és fitoterapeuta.

- A gyógynövények a gyógyszerekkel ellentétben természetesek, és még függőséget sem okoznak. Idegerősítő hatásuk lévén pedig szervezetünk könnyebben legyőzi a feszültséget, és a megterhelést is jobban fogjuk bírni. Ezért mielőtt nyugtató pirulák után nyúlnánk, próbáljuk ki az alábbi gyógynövényeket - javasolta a szakértő.

A levendula
A levendulavirágból készített gyógyteát alkalmazhatjuk nyugtalanság, idegfeszültség, alvási problémák és a migrén elmulasztására. De természetesen a fürdővizünkbe csepegtetve is élvezhetjük a hatását. Számos pozitív tulajdonsága mellett segít az ellazulásban és pihentető alvást biztosít.

A rozmaring
A rozmaring pszichoszomatikus hatással bír, csökkenti a fizikai és a szellemi kimerültséget, valamint citromfűvel kombinálva normalizálja az alacsony vérnyomást. A két gyógynövény egymás pozitív tulajdonságát erősítve fejti ki a hatását, így bátran használhatjuk együttes erejüket megnyugvásunk érdekében.

Az orbáncfű
Az orbáncfű is kiváló orvosság a stressz ellen, természetesen oldja a depressziót, de a magas vérnyomásnak is remek ellenszere, ha citromfűvel vegyítjük. Az előbbi gyógynövényekhez hasonlóan az orbáncfű is tea formájában a leghatékonyabb: forrázzunk le egy kiskanálnyit, áztassuk 15 percig, majd leszűrés után fogyasszuk el.

A citromfű
A citromfű természetes módon oldja a feszültséget, elhessegeti a kellemetlen érzéseket, erősíti az idegrendszert és még a fejfájás ellen is kiváló orvosság.
A citromfüvet nemcsak tea formájában használhatjuk fel, hanem illóolajként is élvezhetjük idegnyugtató hatását: egy pár csepp a kellemesen meleg fürdővízbe és máris érezhetjük, ahogy testünket átjárja a nyugalom érzése.

Fotó:
sxc.hu

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.