Menü

Leves – sok érv szól mellette

  • Dátum: 2013.06.12., 12:47

A magyar konyha szerves része a leves, ám manapság sokan hajlamosak elhagyni étkezésükből. A modern gyorsétkezésbe, a fiatalok átlag életstílusába ugyanis kevésbé fér bele, pedig rendkívül hasznos tud lenni egészségünkre.

A leveseknek pedig pozitív hatásaik mellett az az előnyük is megvan, hogy gyorsan és változatosan elkészíthetőek. Lehetnek elő-, és főételek, vagy önálló fogások is. A levesek hasznos tulajdonságai télen és nyáron is kiaknázhatóak: remek tápanyagforrásnak számítanak, miközben könnyűek, emésztést serkentőek, energiát pótolnak és a folyadékháztartás szempontjából is hasznosak.

Fehérjét, rostot, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitaminokat egyaránt tartalmazhatnak. Ha szeretnénk odafigyelni testsúlyunkra, készíthetünk hús és rántás nélküli leveseket. Kutatások szerint az a leghatékonyabb, ha az étkezések elején fogyasztjuk, mert így később már nem eszünk annyit a többi ételből. Mint említettük, a levesfajták száma szinte kimeríthetetlen. A húslevestől a krémlevesekig ezeket többféleképpen lehet elkészíteni.

A diétázók, fizikumukra, alakjukra odafigyelők a könnyebb formák számos változata közül választhatnak. Ami a skála másik végét illeti, tévedés, hogy a hússal, csülökkel, tejföllel megrakott típus (bab-, vagy raguleves) a legtáplálóbb. Levesünk ugyanis ezek nélkül is lehet tartalmas és ehhez még csak nem is megterhelő a gyomornak.

Természetesen sem a húst, sem a lisztet, sem a tejtermékeket nem muszáj elhagyni, de érdemes óvatosan bánni velük. Húsból lehet soványabbat, lisztből rostokban gazdagabbat, tejtermékekből pedig alacsonyabb zsírtartalmút használni levesünk elkészítéséhez.

Fotó:
sxc.hu

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.