Menü

Kismamák haj- és bőrápolása

  • Dátum: 2013.06.16., 14:27

A várandósság egy olyan időszak a nők életében, ami kívül-belül változást hoz. Az egyik legszembetűnőbb sokaknál, hogy bőre teljesen kisimul, eltűnnek a pattanásai, a haja ragyogóvá, csillogóvá válik. Dolgoznak a hormonok, de meddig?

Sok kismama szembesül azzal a várandósság kilenc hónapja alatt, hogy a bőre kisimul, eltűnnek a piros foltok, a pattanások az arcáról, láthatatlanná válnak az egyéb bőrhibáik. Sajnos azonban nem mindenki ilyen szerencsés, mert sokaknál nem várt zsírosodás mutatkozik a bőrön, főleg az arcon, az orr és a száj környékén, májfoltok, vagy anyajegyek jelennek meg a test különböző részein. Ez, bármilyen kellemetlen is, de természetes jelenség, hiszen a hormonok dübörögnek a szervezetben és a legmagasabb hőfokon dolgoznak, megállás nélkül. Nem kell megijedni, nem marad így örökre, mert a szoptatás befejeztével minden visszatér a régi kerékvágásba.

Aki nem elégszik meg ennyivel, az persze keresse fel kozmetikusát. A terhesség ideje alatt is el lehet végezni az arctisztítást, de arra ügyeljünk, hogy a szakember lehetőleg természetes kozmetikumokkal, krémekkel, készítményekkel dolgozzon és minél kevesebb vegyi anyagot jutasson az arcbőrön, a nyak dekoltázsán át a szervezetünkbe.

A kismamák haja is alapos változáson megy keresztül. A nagy többségnek ragyogóvá, csillogóvá válik a hajkoronája. Csak a hölgyek kisebb százaléka szenved töredezettséggel, vagy zsírosodással. Utóbbi esetben gyakoribb hajmosás ajánlott, azonban megint csak felhívnánk a figyelmet arra, hogy alaposan válasszuk meg a samponunkat. Sajnos nem minden hajmosó szert érdemes megvásárolni a rengeteg reklám dacára, ugyanis olyan méreganyagokat tartalmaznak, amelyek észrevétlenül rombolják a szervezetünket. Érdemes, főleg ezekben a hónapokban, natúr sampont keresni. Már több olyan vállalkozás is akad, amelyik kifejezetten bio, vagy öko alapanyagokból készít sampont, balzsamot, egyéb hajápoló szereket, s nem mindig a megszokott folyékony formában, hanem szappanként tudunk ezekhez hozzájutni.

A kismamák fejbőre ezekben a hónapokban különösen izzadékonnyá válik, hajlamosabbak lesznek a fokozott verejtékezésre. Épp ezért is fontos a gyakoribb hajmosás. Arra ügyeljenek, hogy vizes hajjal kerüljék a huzatos helyeket, a klimatizált helyiségeket.

Fontos még tudni, hogy a várandósság alatt biztonságosan használhatunk hajfestéket, mert az egy tévhit a fejbőrön keresztül felszívódó méreganyagok hatással vannak a csemetére. Ez a mennyiség olyannyira minimális, hogy szinte mérhetetlen, de aki továbbra is fél, az használjon természetes alapú fetéket.

Fotó:
sxc.hu
 

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.