Menü

Ezt próbáld ki! – Asztalitenisz

  • Dátum: 2013.06.21., 11:26

Az asztalitenisz, amellett, hogy ízig-vérig versenysport, továbbra is őrzi szabadidős jellegét. A pingpongasztal garázsok, kertek állandó kelléke, ráadásul több településen akad telepített darab belőlük.

Utóbbiak remek lehetőséget jelentenek azok számára, akiknek még nem volt alkalmuk megismerkedni a sportággal. A tereken, strandokon elhelyezett asztalokra nem kell más, mint egy háló, amely mellé elég néhány ütőt és labdát beszerezni és már kezdhetjük is a játékot. Aki nem talál ilyen asztalt, bármelyik nagyobb áruházban, vagy sportboltban beszerezhet egy összeszerelhető darabot. Manapság viszonylag olcsón hozzá lehet jutni egy alappéldányhoz. Az ár-érték arány jó, főképp azt figyelembe véve, hogy hosszú időre remek szórakozási és sportolási lehetőséghez jutunk.

Igen, a pingpong a legtöbb ember számára elsősorban szórakozás, de természetesen edzésnek is kiváló tud lenni. Rendszeres űzése alaposan átmozgatja a testet, a lábaktól a csuklókig. Az asztalitenisznek több változata van, nagyon jó benne, hogy sok ember is játszhatja egyszerre. Az egyes és a páros meccsek mellett ugyanis lehet „forgózni” is, ami az asztalitenisz egy játékos, vidám formája.

Érdekesség, hogy - ami a versenysportot illeti - ma már az ázsiaiak dominálta asztalitenisz nem a keleti földrészről származik, hanem Európából. A 12. században már játszották, a mai formája pedig a 19. századi Angliában fejlődött ki. Kínában, Koreában és Japánban a 20. században terjedt el. Népszerűsége folyamatosan nőtt, az első világbajnokságot 1926-ban rendezték, mi, magyarok ekkor remekeltünk a nemzetközi versenyeken. Az 50-es években kezdődött a szoft borítás kitaláló Japánok és a többi ázsiai ország felemelkedése.

Európának, a legendás magyar világbajnok csapat (Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor.), valamint a svédek révén, még volt egy remek korszaka, ám ezt követően Kína és Dél-Korea vette át az uralmat a sportágban. Az olimpiák műsorára először 1988-ban, Szöulban került fel a sportág, amelynek néhány szabályát az élvezhetőség és a játék gyorsasága miatt nemrég megváltoztatták.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.