Menü

Ezt próbáld ki! – Asztalitenisz

  • Dátum: 2013.06.21., 11:26

Az asztalitenisz, amellett, hogy ízig-vérig versenysport, továbbra is őrzi szabadidős jellegét. A pingpongasztal garázsok, kertek állandó kelléke, ráadásul több településen akad telepített darab belőlük.

Utóbbiak remek lehetőséget jelentenek azok számára, akiknek még nem volt alkalmuk megismerkedni a sportággal. A tereken, strandokon elhelyezett asztalokra nem kell más, mint egy háló, amely mellé elég néhány ütőt és labdát beszerezni és már kezdhetjük is a játékot. Aki nem talál ilyen asztalt, bármelyik nagyobb áruházban, vagy sportboltban beszerezhet egy összeszerelhető darabot. Manapság viszonylag olcsón hozzá lehet jutni egy alappéldányhoz. Az ár-érték arány jó, főképp azt figyelembe véve, hogy hosszú időre remek szórakozási és sportolási lehetőséghez jutunk.

Igen, a pingpong a legtöbb ember számára elsősorban szórakozás, de természetesen edzésnek is kiváló tud lenni. Rendszeres űzése alaposan átmozgatja a testet, a lábaktól a csuklókig. Az asztalitenisznek több változata van, nagyon jó benne, hogy sok ember is játszhatja egyszerre. Az egyes és a páros meccsek mellett ugyanis lehet „forgózni” is, ami az asztalitenisz egy játékos, vidám formája.

Érdekesség, hogy - ami a versenysportot illeti - ma már az ázsiaiak dominálta asztalitenisz nem a keleti földrészről származik, hanem Európából. A 12. században már játszották, a mai formája pedig a 19. századi Angliában fejlődött ki. Kínában, Koreában és Japánban a 20. században terjedt el. Népszerűsége folyamatosan nőtt, az első világbajnokságot 1926-ban rendezték, mi, magyarok ekkor remekeltünk a nemzetközi versenyeken. Az 50-es években kezdődött a szoft borítás kitaláló Japánok és a többi ázsiai ország felemelkedése.

Európának, a legendás magyar világbajnok csapat (Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor.), valamint a svédek révén, még volt egy remek korszaka, ám ezt követően Kína és Dél-Korea vette át az uralmat a sportágban. Az olimpiák műsorára először 1988-ban, Szöulban került fel a sportág, amelynek néhány szabályát az élvezhetőség és a játék gyorsasága miatt nemrég megváltoztatták.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.