Menü

Extrém sportok - Az ultrafutás

  • Dátum: 2013.06.26., 13:26

Az ultrafutás nem szorul bonyolult magyarázatra, mert egyszerűen minden olyan futást is nevezünk, amelynek távja meghaladja a maratont, vagyis a 42 195 métert. Igazi extrém sport, extrém sportemberekkel.

Képzeljük el: egy szép nap felkelünk és arra az elhatározásra jutunk, hogy körbefutjuk a Balatont. Persze nem szakaszonként, hanem egyszerre, egy huzamban. Ez nagyjából 212 kilométert jelent. Emberfeletti erőpróba, amit nem sokan képesek végigcsinálni. De az emberiségnek akad egy szűk rétege, amely évente egyszer meg is teszi.

Közép-Európa egyik leghosszabb futóversenyén, az Ultrabalatonon Tihanyból Tihanyig futnak az ultrafutók és a leggyorsabbak közel egy nap alatt, 21-23 óra alatt teljesítik is a távot.

Az ehhez hasonló ultrafutó versenyek lényege, hogy a számunkra autóval is hosszúnak mondott távot egy huzamban, egyszerre teljesítsék a résztvevők. Ez a táv lehet, mondjuk 100 kilométer, vagy 100 mérföld, de persze kevesebb és több is.

Az ultrafutásnak azonban más formái is léteznek. Hazánk egy másik, ugyancsak komoly érdeklődésre számottevő viadala szintén a Balatonhoz kötődik. A Balaton Maraton lényege, hogy az előbb említett, 212 kilométeres távot részekre osztva, négy nap alatt tudják le a nevezők. Ez sem hétköznapi futás, hiszen napi 40-60 kilométer vár az eltökélt sportemberekre.

Hasonló szisztéma alapján bonyolítják le a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaratonit is, ahol valamivel hosszabb, 317 kilométeres út vár az indulókra öt nap alatt.

Az ultrafutás újabb érdekes változata az, amikor a futók azon versengenek, adott idő alatt ki képes nagyobb távot megtenni. Magyarországon például hat, vagy tizenkét órás országos bajnokságot is tartanak. Itt általában a versenyzőknek egy nagyjából egy kilométer hosszú körpályán kell futnia, s értelemszerűen az nyer, aki adott idő alatt több kört teljesít. De a képzeletünk ne torpanjon meg hat, esetleg tizenkét óránál: létezik 24, 48 és 72 órás változat is.

Külföldön pedig  olyan extrém futófesztiválokat is rendeznek, ahol extrém körülmények között kell teljesíteni a kijelölt távot, például a hegyekben, vagy a sivatagban.

Szólnunk kell még a világ leghosszabb ultrafutó vetélkedőjéről is, amely az úgynevezett Self-Transcendence 3100 Mile elnevezést kapta, mi magyarul úgy hangzik, Öntúlszárnyalás 3100 mérföldön. Ez 4988,97 kilométert jelent. Minden évben a Sri Chimnoy Marathon Team rendezi New Yorkban és június végétől, augusztus elejéig tart. Egy 833 méteres körön futnak a résztvevők és meghatározott, 50 nap áll a rendelkezésükre, hogy legyőzzék a 3100 mérföldet. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább 98 kilométert kell futniuk. Érdekesség, hogy a futók legtöbbje a 4988,97 kilométer után nem áll meg, hanem hozzátesz közel 12 kilométert, hogy elérje az 5000 kilométert. Ennek a megméretésnek is akadt már magyar indulója, sőt 1998-ban Sipos István világcsúccsal nyert, 46 nap alatt ért célba. Ma már 41 nap a rekord, ezt egy német úriember, Wolfgang Schwerk tartja.

De vajon milyen elszántság, akaraterő, küzdeni tudás hajtja ezeket a nőket, férfiakat? Milyen fizikai erő, állóképesség szükséges ahhoz, hogy valaki ezeket a félelmetes távokat legyőzze? Van, aki szerint a fizikai felkészültség csak másodlagos, mert minden fejben dől el. Az akaratunkkal, az elménkkel tudunk továbblépni egy olyan szintre, ahol már nem számít a test, az erő, az edzettség, csak az összpontosítás, a gondolatok a tisztasága. Vagyis az embert az érzelmi, a spirituális tartalékait használja fel ahhoz, hogy legyőzze a kilométereket és ezzel együtt önmagát is.

Fotó:
sxc.hu

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.