Menü

Ezt próbál ki – tájfutás

  • Dátum: 2013.06.28., 13:48

Annak ellenére, hogy hazánkban régóta komoly hagyományai vannak, még csak most kezd el érződni az a jellege, ami például a skandináv országokban már jó ideje tapasztalható. A tájfutás igaz családi, szabadidős sport.

Észak- és Nyugat-Európában még a kisebb versenyeken több százan indulnak, és a létszám a legtöbb esetben azért nagy, mert – gyerekektől a nagyszülőkig - komplett családok állnak rajthoz.  Ez azért alakult ki, mert a tájfutás amellett, hogy jó sport, remek szórakozás, ráadásul növeli a természetben, a tiszta levegőn töltött idő nagyságát.

A tájfutásnak ma már rengeteg fajtája, módozata a létezik, de a lényegben nincs eltérés: futni kell és jól tájékozódni. Az ellenőrző pontok közötti útvonalat a versenyző választja ki, tehát a taktikának is nagy szerepe van.

A sportág a skandináv országokból ered, ahol már több mint száz éve űzik. Hazánkban is gyorsan népszerűvé vált, Monspart Sarolta és Oláh Katalin személyében világbajnokokat is adtunk. Magyarországon is rendeztek világbajnokságot, 1983-ban Zalaegerszeg, 2009-ben Miskolc adott otthont az eseménynek.

A tájfutó szezonban, kora tavasztól késő őszig, rengeteg kisebb nagyobb verseny van. A fiatalok és az idősek is szívesen űzik akár rövid, akár hosszútávon, egyéni, váltó, vagy csapatviadal keretében. A létszám hazánkban is növekszik, ám tömegesnek még nem mondható, jellemző, hogy egyelőre megmaradt egy szűkebb réteg sportjának.

Azoknak, akik még nem ismerik közelebbről, tehát számos remek lehetőségük akad a kipróbálásra. A legnagyobb hazai megmérettetésnek, a Hungária-kupának idén Veszprém ad otthont. Az augusztusi eseményen az amatőrök is kipróbálhatják magukat, azoknak, akik nem húznak tájfutó ruhát pedig számos szórakoztató, játékos program áll majd rendelkezésükre.

Fotó:
sxc.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.