Menü

A vitorlázás ifjú mesterei

  • Dátum: 2013.07.09., 13:37

Ugyan a hétfőre meghirdetett első futam, szél hiányában elmaradt, ettől függetlenül a házigazda, Balatonfüredi Yacht Clubnál (BYC) mindenki abban reménykedik, rosszabbra fordul az idő és végre megérkezik a szél az idei év egyik legrangosabb vitorlás eseményére, a Balaton Laser Worlds 2013 lebonyolítására.

Remek hangulatú megnyitó után hétfőn délelőtt tíz órára hirdették az első futamot a Balaton Laser Worlds 2013 Laser 4.7-es ifjúsági világ- és Európa-bajnokságára. A szél azonban nem érkezett meg, így egyelőre a türelmes várakozásé volt a főszerep.

A Laser Worlds 2013 első hetén az ifjúsági korcsoport legjobbjai mérik össze erejüket, tudásukat a Laser 4.7 osztályban. Ide összesen 371 sportoló nevezett 48 országból, Argentínán át az Egyesült Államokon keresztül Svédországig. A futamokat a Balatonfüred-Tihany-Zamárdi háromszögben rendezik meg. Az már a próbafutamokon is kiderült, hogy a több száz hajó pazar látványt nyújt a Balatonon, s az is igaz, hogy a magyar tengeren is bizony kellő felkészültség, ismeret szükséges, különben könnyen bajba kerülhetnek, lemaradhatnak a legjobbnak kikiáltott menők is.

Természetesen rajthoz áll majd a BYC ifjú Európa-bajnoka is, Vadnai Jonatán, akit a szakma és a magyar közönség is legjobbak közé vár. A második héten, július 14. és 21. között a 21 éven aluliak veszik birtokba a Balatont: a lányok Laser Radialban, a fiúk Laser Standardban versenyeznek majd. Ezekre a világ- és Európa-bajnokságokra is hasonló mezőny várható, mint a jelenlegire.

Fontos tudni még, hogy Laser 4.7, Radial és Standardben a hajótestek azonosak. Az eltérés a vitorlázat nagyságában van, ami lehetővé teszi, hogy a felnövekvő vitorlázók már 14-15 éves korukban az olimpiai típussal azonos hajókkal versenyezzenek, a fizikai adottságaiknak megfelelő egyre nagyobb vitorlákkal. Így jutnak el a Laser 4.7-ből a Laser Radialba és a Laser Standardbe.

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.