Menü

Nélkülözhetetlen saláták

  • Dátum: 2013.07.11., 16:20

A saláták élettani jelentősége ma már tudományosan is bizonyított, hiszen kémiai összetételüknél fogva az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaznak.

A salátákban megtalálható vitaminok, ásványi sók különösen fontosak az emberi szervezet számára. Mivel a saláták nagy részét nyersen fogyasztjuk, ezért a hő hatására érzékeny, vízben oldódó vitaminok nem mennek tönkre és a lehető legnagyobb százalékban ki tudják fejteni jótékony hatásukat a szervezetben. Rostanyaguk elősegíti a gyomor- és bélműködést, illetve a megfelelő az emésztést.

A salátafélék ráadásul lúgosító hatásúak, így a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is jelentőséggel bírnak.
A salátafogyasztási szokásaink meglehetősen sajátosak. A legtöbb magyar ember számára a saláta még mindig egyet jelent a savanyúsággal. Sőt sokan a salátát el sem tudják képzelni az ecetből, vízből, cukorból álló lé nélkül. Pedig számtalan dresszing (öntet) létezik már, amely kiemelheti, fokozhatja, élvezetesebbé teheti a különböző zöldségek, gyümölcsök ízét, esetleg összhatását.

A magyar konyha főzési technológiájából adódón a nehéz, zsíros, fűszeres ételek megkívánják a savanyúságok étrendbe állítását, javítva a húsételek emészthetőségét, kiegészítve ízhatásukat. A saláták felhasználhatósága azonban ennél sokkal szélesebb körű. Egyrészt pótolhatják a savanyúságokat, fogyaszthatjuk köretként különböző húsok mellé, előételként, vagy egyszerűen önállóan, főfogásként. A húsételekkel együtt fogyasztva kellemes ízharmóniát biztosítanak, ráadásul táplálkozás-élettani szempontból is kiegészítik azokat. Hűtve mintegy kontrasztot biztosítanak a forró ételek mellett, fokozva azok élvezeti értékét.

A különféle saláta alapanyagok változatosan ízesíthetők a saláta öntetekkel. A fűszerek, ízesítőanyagok megválasztásánál, az arányok kialakításánál nyilvánvalóan nagyban érvényesül az egyéni ízlés, azonban igyekezzünk minden esetben megtartani a mértékletesség elvét.

Forrás:
Tusor András: Salátástál

Fotó:
sxc.hu

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!