Menü

Magyar foci – óriási Videoton blama

  • Dátum: 2013.07.12., 16:03

Ahogy lenni szokott ismét óriási pofont kapott a magyar foci, kiesett a tavaly még jól szereplő Videoton csapata az Európa Ligából.

Félreértés ne essék, nem is a kiesés ténye a megalázó, hanem a mutatott játék és az akarat hiánya. A fehérvári csapat magyar viszonyok között szinte kiemelkedő körülmények készülő lévő játékosai a két mérkőzésen finoman szólva sem szakították szét magukat a továbbjutásért. Természetesen lehet mondani, hogy még nem állt össze a keret, meg hogy még csak a felkészülés elején tart a csapat, de a mentális felkészítés nem az edzettségi állapottól függ. Márpedig ha Jose Gomes a Vidi jelenlegi edzője még erre sem képes, akkor hogy oldhatna meg később nagyobb feladatokat, amikor már tényleg focizni is kellene.

El kell gondolkodni! Már az 1986 – os mexikói kudarc óta építjük a labdarúgásunkat, olybá tűnik mintha Bábel tornyát építenénk, így lassan már isteni magasságokba kellene emelkednie futballunknak….és mégsem!

Hasonló eredményt kellő belső motivációval bíró magyar fiatal labdarúgók is elértek volna. Persze könnyű okoskodni… De hogy lehet az, hogy öreg kontinensünk magasabban jegyzett csapatai sorra csábítják a környező országok s  köztük a magyar tehetséges fiatal labdarúgókat, s ha kell bedobják őket a  mélyvízbe? Annak idején így került képbe Szalai, most a Dortmundnál Bajner, vagy épp Nápolyban Novothny.

Az utóbbi időben rengeteg pénz áramlik a magyar fociba, ami nem is lenne baj akkor, ha ténylegesen az utánpótlásra fordítódna. De annak eredményét ki kell várni, s nem utolsósorban a tehetségeknek pedig lehetőséget kell biztosítani. Ehelyett tele vagyunk világmegváltó külföldi trénerekkel és sokadrangú játékossal akik nem kevés pénzt lapátolnak ki az országból, s egy év múlva kevés kivételtől eltekintve azt sem tudjuk, eszik-e vagy isszák őket. Ráadásul ezért ilyen produkcióra képesek, mint amit a montenegrói kiscsapat ellen láttunk. S mindezt egy olyan időszakban teszik, amikor vasútvonalak, kórházak szűntek meg, s milliárdokat vonnak ki az oktatásból. De sebaj, ha gyermekünknek tanulni nem lesz lehetősége, focista még lehet belőle!

Persze edzők közt is vannak ritka kivételek, mint a fradista Moniz és a jelenleg DVTK – nál tevékenykedő Szivics, ők emberileg is közel állnak játékoshoz, szurkolóhoz egyaránt, de őket majd az eredmények fogják minősíteni.

Addig pedig marad a reménykedés, hogy az egy meccs alatt 9 – et rúgó Kispest részéről ez nem csak egy fellángolás volt, s az ETO is veszi majd az első akadályokat a BL – ben. A válogatott pedig versenyben lesz a csoport második helyéért a világbajnoki selejtezőcsoportban. Így továbbra is hajrá magyar foci, jó szurkolást mindenkinek!

Fotó:
sxc.hu

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.