Menü

Túl a nehéz kezdeten

  • Dátum: 2013.07.14., 09:22

A harmadik nap végére végre érvényes futamokkal valóban elkezdődött a Laser 4.7 Ifjúsági Világbajnokság, a Groupama-OTP Balaton Laser Week első heti versenye.

Reggel a szinte semmi szél és a délutánra ígéretes időjárás-előrejelzések alapján parti halasztást rendelt el a verseny rendezősége. Így délután hajózott ki a 371 laseres a pályákra. Ekkor gyenge, de ígéretes délnyugati szél terítette be a Balaton keleti medencéjét. Sajnos ez végül csak a Tihanyhoz közelebbi pályán volt elegendő egy futam megrendezéséhez. Ott is nagyon figyelniük kellett a rendezőknek. A pálya egy mind inkább elszigetelődő szélfoltban volt. A szélcsendes terület olykor csaknem elérte a szél alatti bójákat. Így jó döntés volt a Fluck Bencétől a pályarövidítés.

Sajnos U16-os Európa-bajnokunk Vadnai Jonatan a szigorított rajtnál borzasztóan beragadt. Úgy látta, hogy a mezőny bőven korai rajtos lesz. De hiába reménykedett általános visszahívásban. Ehelyett reménytelenül elzárt helyzetbe került. Az első cirkálóbóját utolsó előttiként érte el. Ezután kitűnően vitorlázva kúszott előre a mezőnyben. A pályarövidítés nem könnyítette meg a dolgát, de így is egy félszeles, egy hátszeles és egy cirkálószakaszon megelőzte az ellenfeleinek több mint a felét, és a rendelkezésére álló rövid idő alatt is előrejött a 27. helyre. Persze biztosan nem ilyen kezdésről álmodott a világbajnokságon.

Ugyanezen a pályán versenyzett a két lány csoport is. A magyarok közül többen kiemelkedően szerepeltek 62 hajós csoportjaikban. Érdi Mária az 5., Hirschler Rebeka a 6. helyen ért célba. Virág Flóra 13. lett.

Ugyanekkor a másik pályán sokáig nem volt szerencséje a rendezőségnek és velük a versenyzőknek. Mire elindították volna az első futamot, a szél felszívódott. Később dél felé vándoroltak, bele az ott frissülő délnyugatiba. Az tréfásan szintén elpárolgott. Végül késő délután Füred felől észak-észknyugati kezdett beterülni a Balatonra. A 6-8 csomós szélben végre ők is versenyezhettek egy jót.

A magyar fiúk közül a legjobban a kék csoportban Gecse Balázs vitorlázott. Futamában a 10. helyen ért célba. Jól ment Galgóczy Tamás is, aki ugyanitt 12. lett. Este még természetesen óvások borzolták a kedélyeket és az eredményeket. Sajnos ez a fiúk közül Csányi Ádámot rosszul érintette (DSQ).

Még három nap van hátra a versenyből. Holnap jön a jó szél, a továbbiakban remek futamok lesznek, és mindenki úgy utazik majd haza, hogy kitűnő világbajnokságon vett részt a Balatonon...

Forrás,fotó:
Balaton Laser Worlds 2013

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.