Menü

Hatékony terápia a kezelés ellenére tünetes asztmásoknak

  • Dátum: 2013.07.18., 11:21

Világszerte 100-300 millió ember él asztmás megbetegedéssel, és ez a szám előrejelzések szerint 2025-re 400-450 millióra fog növekedni. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az asztma nem gyógyítható, de odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel kontrollálható, és jó életminőség biztosítható a betegek számára. Ezt támasztják alá annak a hármas fázisú klinikai vizsgálatnak a legújabb eredményei is, amely szerint létezik egy olyan terápiás módszer, ami hatékony segítséget nyújt olyan betegeknek is, akiknél a megszokott terápiás kezelés mellett megmaradtak az asztmás tünetek.

Az asztma a légutak gyulladásával és a hörgők szűkületével járó krónikus légúti betegség, amelynek eredményeként a tüdőbe jutó és onnan távozó levegő áramlása korlátozódik és túlzott mennyiségű nyák termelődik. Az asztmás rohamot kiváltó ingerek (pl.: fertőzések, virágpor, füst, stb.) következtében a légutak begyulladnak, duzzadttá válnak, ami nehezíti a légzést.

Habár ezen ingerek elkerülésével a beteg panaszai enyhülhetnek, az asztma nem gyógyítható, viszont megfelelő kezelés mellett ellenőrzés alatt tartható. A jelenleg is hozzáférhető kezelések ellenére azonban a betegek legalább 40%-a tünetes marad, ami jelentősen rontja az életminőségüket. Számukra jelent áttörést az Amerikai Mellkas Társaság éves kongresszusán bemutatott hármas  fázisú Primo TinA-asthma vizsgálat, ami egy újfajta terápia hatékonyságát vizsgálja olyan asztmás betegeknél, akiknél a standard kezelés ellenére megmaradtak az ijesztő, esetenként akár sürgősségi ellátást is igénylő tünetek (pl.: zihálás, köhögés, mellkasi feszítés, légszomj).

Az új terápiás lehetőség egy tartós hatású, inhalációs hörgőtágító készítmény, amellyel a COPD-ben szenvedő betegeknél már jelentős eredményeket értek el. Az újgenerációs inhalációs eszköz finom ködöt juttat a légutakba, ezáltal könnyebb belélegezni, és a betegek is jobban szeretik. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az inhalátor segítségével bejuttatott gyógyszer meghosszabbítja az első súlyos exacerbációig (rohamig) és az asztma első állapotrosszabbodásáig eltelt időt olyan betegeknél is, akiknél más terápiák alkalmazása során megmaradtak a tünetek. A terápia hatékonysága független volt a vizsgálatban részt vett betegek életkorától, allergiás státuszától, a dohányzási szokásaitól és a hörgőtágító gyógyszer kezelésére adott terápiás válaszaitól.

A Primo TinA-Asthma vizsgálat a nagyszabású nemzetközi UniTinA-asthma klinikai vizsgálati program része, amelynek célkitűzése, hogy megbízható és hatékony terápiát biztosítson a közepestől a nagyon súlyos állapotú asztmás betegeknek, minden korosztályban úgy, hogy a tünetek teljes mértékben megszűnjenek és a betegek teljes életet tudjanak élni.

Forrás:
Well PR Ügynökség

Fotó:
sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?