Menü

Sütibe, főzelékbe, lecsóba is jó

  • Dátum: 2013.07.29., 16:24

A cukkinit ugyan csak a 70-es évek közepétől ismeri a magyar konyha, azonban azóta a népszerűsége töretlen. Viszonylag semleges íze miatt a felhasználása igen sokrétű.

A tökfélék (Cucurbitacae) családja igen népes, mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik oda, többek között a hazánkban, a kiskertekben is igen népszerű, cukkini.
A cukkinit Közép-Amerikából eredeztetik, a szakemberek úgy vélik, Guatemala és Mexikó környékén őshonos, ott már tízezer évvel ezelőtt is szívesen fogyasztották. A spanyol és portugál hódítók ismertették meg Európával ezt a növényt, amely Olaszországban lett igazán közkedvelt. Európa más régióiban sokkal később terjedt el nagy számban.

A cukkinit legtöbben sötétzöldnek és hosszúkásnak ismerik, pedig számtalan változata létezik. Többek között kislabdányi méretű is lehet, világoszöld, sárga és csíkos színben is előfordul.

A cukkini fogyasztása igen egészséges, hiszen a vízszükséglet nagy részét fedezhetjük vele. Folsavban igen gazdag, ezért a kismamáknak is különösen ajánlott ez a zöldség. Megemlíthetjük még, hogy enyhén hashajtó hatású, ugyanakkor védi az érfalakat és vértisztító is.

A jól ismert Bálint gazda honlapján külön is taglalja, miként tudunk sikert elérni a cukkini termelésben. Szerinte a komposztdombon érzi magát a legjobban, nap és vízigényes növény. Remek szomszédja lehet a zeller, a kukorica, a babfélék. Fontos, hogy minden évben máshová ültessük, s az év 100. napja előtt nem érdemes szabadföldi termesztéssel próbálkozni, viszont kipróbálhatjuk az otthoni palántázást is. A tágas helyet kedveli igazán, ezért hagyjunk neki teret.

A cukkini felhasználása igen sokrétű. Nyersen az uborkához hasonlóan fokhagymás, ecetes salátának is jó, de mentával fűszerezve is nagyszerű ízhatást érhetünk el. Tökfőzelék, lecsó alapanyaga is lehet, tölteni, párolni, grillezni is lehet. Számtalan felhasználási lehetőség egyike az, amikor süteménybe, fahéjasan, diósan kínálják. Szuper étel a belőle készített tócsi, vagy a krémleves, de az olasz konyha a virágát is használja: kecskesajtos, olívabogyós, paradicsomos töltelékkel kínálja.

Fotó:
sxc.hu

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.