Menü

Ezt próbál ki! – hegymászás

  • Dátum: 2013.08.04., 10:08

Nem könnyen elérhető és űzhető sport, ennek ellenére egyre szélesebb rétegekben terjed el. A legmagasabb szinten az emberi teljesítőképesség határait feszegeti, és emiatt eléggé megosztja a véleményeket.

Ma Magyarországon – elsősorban a Himalájában történt halálesetek miatt – eléggé megoszlóak a vélemények a hegymászással kapcsolatban, ugyanakkor a Mount Everest, vagy más hatalmas hegyek meghódítása voltaképpen „csak” a jéghegy csúcsa. A hegymászás sport ennél sokkal összetettebb és változatosabb.

A hegymászás a laza szabadidős tevékenységtől a kőkemény profi sportig rengeteg mindent takar. Egyvalami azonban közös: a hódítás szenvedélye. Az ember azért kezdett el hegyet mászni (és most is azért mászik), mert meg akarta hódítani, le akarta győzni azt. Nemcsak a lejtőt és a sziklát, hanem azokon keresztül önmagát is. Az első hegymászókat ezek mellett a kíváncsiság, a felfedezés öröme és dicsősége is hajtotta.

A sportnak több fajtája van, amelyek közül a legismertebb a magashegyi hegymászás. A hegymászáshoz speciális felszerelésre van szükség, ezét drága sportnak számít. A költségeket ráadásul az utazás is növeli. A kezdők természetesen szakember segítségével, útmutatásával fokozatosan mozoghatnak előre, fölfele. Minél erősebb a szint, annál komolyabb fizikai felkészültségre van szükség és azt azért ki kell emelni, hogy egy alapvető állóképesség minimális elvárás. Ez nem a tériszonyosok sportja és az oxigénhiányt is meg kell szokni.

Mindezzel együtt a hódítás élménye, a panoráma, saját határaink kiszélesítése akkora élményt tud adni, amekkora csak nagyon kevés más sportágban van.

Fotó:
pixabay.com

Ezt próbáld ki! - Sportágválasztó

Mai ajánlónk rendhagyó módon nem egy sportágról szól, hanem sokkal többről...

Ezt próbáld ki! - Fit-kid

A Fit-kid a fitnesz gyerek változata. A legkisebbek is űzhetik, szórakoztató, fejlesztő, egyben kemény sport.

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Ezt próbáld ki! - görkorcsolya

Szinte alig akad olyan ember, aki ne görkorcsolyázott volna gyerekkorában, a felnőtteken mégis kicsit furcsának tűnik az eszköz. De csak elsőre.

Ezt próbáld ki! - sparrowbag

Hazánkban egyelőre nem túl ismert, viszont érdekes edzésforma a sparrowbag, amelyet homokkal töltött zsákokkal végezhetünk.