Menü

Ezt próbál ki! – hegymászás

  • Dátum: 2013.08.04., 10:08

Nem könnyen elérhető és űzhető sport, ennek ellenére egyre szélesebb rétegekben terjed el. A legmagasabb szinten az emberi teljesítőképesség határait feszegeti, és emiatt eléggé megosztja a véleményeket.

Ma Magyarországon – elsősorban a Himalájában történt halálesetek miatt – eléggé megoszlóak a vélemények a hegymászással kapcsolatban, ugyanakkor a Mount Everest, vagy más hatalmas hegyek meghódítása voltaképpen „csak” a jéghegy csúcsa. A hegymászás sport ennél sokkal összetettebb és változatosabb.

A hegymászás a laza szabadidős tevékenységtől a kőkemény profi sportig rengeteg mindent takar. Egyvalami azonban közös: a hódítás szenvedélye. Az ember azért kezdett el hegyet mászni (és most is azért mászik), mert meg akarta hódítani, le akarta győzni azt. Nemcsak a lejtőt és a sziklát, hanem azokon keresztül önmagát is. Az első hegymászókat ezek mellett a kíváncsiság, a felfedezés öröme és dicsősége is hajtotta.

A sportnak több fajtája van, amelyek közül a legismertebb a magashegyi hegymászás. A hegymászáshoz speciális felszerelésre van szükség, ezét drága sportnak számít. A költségeket ráadásul az utazás is növeli. A kezdők természetesen szakember segítségével, útmutatásával fokozatosan mozoghatnak előre, fölfele. Minél erősebb a szint, annál komolyabb fizikai felkészültségre van szükség és azt azért ki kell emelni, hogy egy alapvető állóképesség minimális elvárás. Ez nem a tériszonyosok sportja és az oxigénhiányt is meg kell szokni.

Mindezzel együtt a hódítás élménye, a panoráma, saját határaink kiszélesítése akkora élményt tud adni, amekkora csak nagyon kevés más sportágban van.

Fotó:
pixabay.com

Szépségszalon - otthon

Az otthoni szépségápolás előnye, hogy olcsó, gyors, könnyű, kéznél van s még bevásárolni sem kell hozzá különleges alapanyagokat, hiszen a konyha és a hűtőszekrény tele van szépítő élelmiszerekkel. Mindenkinek jár egy kis kényeztetés! Cikkünkben néhány hasznos és egyszerű szépségtippet gyűjtöttünk össze.

Itt a lehetőség, hogy kipróbáljátok a Viadalt!

Szeptemberben az ország két pontján, Veszprémben, illetve Budapesten is lehetőségetek nyílik kipróbálni magatokat ebben az aktív stratégiai játékban, amely egyre több rajongót szerez magának.

Borsika Udvar: antik és valódi ennivaló egy helyen

Fogadjunk, hogy még nem ittál kávét vagy szörpöt hasonló környezetben! Ha Csongrád megyében élsz, vagy errefelé látogatsz, semmiképp se hagyd ki, hogy megnézed a Borsika Udvart, ahol egészséges és hiteles forrásból származó házi ételeket, valamint vidéki stílusú dolgokat vásárolhatsz. A hangulat varázslatos és egyedi...

Magyarország-szerte terjed a chi futás

Rohanó világunkban újabb és újabb edzésformákkal találkozhatunk, miközben mi csak sietünk tovább a mindennapokban, és talán ha olvasunk is az opciókról, nem szorítunk időt arra, hogy kipróbáljuk őket. Álljunk meg most egy percre, és vessünk egy pillantást a chi futásra!

Hard Dog Race: ez a futás nem csak kutyagolás volt

Szombaton rendezték meg újra a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kutyás akadályfutást, ahol a nyári forróságban kutyák és gazdik 6 kilométer hosszú, 16 nem is akármilyen akadályból álló pályát teljesítettek. Volt itt sárban úszás és cipekedés, hegymenet és lejtő... na meg feledhetetlen élmények, érmek és öröm a célban.