Menü

Egészséges, frissítő nyár – tőzegáfonyás koktélokkal!

  • Dátum: 2013.08.06., 11:22

Az előre gyártott üdítők helyett válasszon valami mást, ami kirobbantja a fürdőruhából! Ezek a természetes, amerikai tőzegáfonyával készülő koktélok nem csupán az üdítőitalok frissítő alternatívái, de nagyon egészségesek is.

A tőzegáfonya egy igazi amerikai bogyó, az áfonya és a lambrusca szőlő mellett az egyike az összesen három őshonos amerikai gyümölcsnek, amelyet kereskedelmi céllal termesztenek. A tőzegáfonya amerikai története olyan régre nyúlik vissza, hogy már az amerikai őslakosok is felhasználták bogyóit táplálékként, festékanyagként és sebek gyógyítására.

Napjainkban a tőzegáfonyát az Egyesült Államok egész északi részén termesztik, friss és feldolgozott formában egyaránt kapható. A tőzegáfonya már régóta az egyik legsokoldalúbb gyümölcsként ismert, mert receptek széles körében felhasználható: előételek, szószok, sütemények, desszertek, italok és főételek egyaránt készíthetőek belőle.

A tőzegáfonya amellett, hogy rendkívül finom, nagyon egészséges is, Amerikában egyenesen „szuperbogyónak” nevezik, mert nemcsak segít egyes húgyúti fertőzések megelőzésében, de az egyik legmagasabb antioxidáns hatású gyümölcsként sokan az öregedést lassító csodagyümölcsnek tartják. A tőzegáfonya ezért egyre több új kozmetikumban is megtalálható összetevő. Amikor megkóstolja az amerikai tőzegáfonyából készült, leheletnyi mentával, banánnal, naranccsal, zöldalmával vagy éppen zöldteával kevert koktélokat, nyugodt lehet benne, hogy ez a fantasztikus kis bogyó kifejezetten jótékony hatással van szervezetére!

A kevert, vagy tisztán áfonyás koktélokban érezni fogja, ahogy ez az egyedülálló, fanyar gyümölcs remekül harmonizál számos szeszesitallal, például a vodkával, vagy a ginnel!

Caipirinha tőzegáfonyával
4 cl Cachaça
16 cl áfonya nektár
Elkészítés:
A poharat feltöltünk jéggel, ráöntjük a Cachaça-t és az áfonya nektárt. Hosszúnyelű kanállal összekeverjük és egy lime szeletet adunk hozzá.

Savanyított gyümölcskoktél
2 db eper
2 cl eper szirup
10 cl áfonya nektár
10 cl száraz habzóbor
Elkészítés:
A felszeletelt epret néhány jégkockával egy nagy pohárba helyezzük. Hozzáadjuk az eper szirupot, az áfonya nektárt és egy kanállal összekeverjük. Felöntjük a hideg habzóborral és citromfű-ággal díszítjük.

Tőzegáfonya koktél vermuttal
Hozzávalók (1 pohárhoz):
4-5 szárított tőzegáfonya
1 saslikpálca
Néhány jégkocka
10 cl tőzegáfonya nektár
3 cl vodka
Néhány csepp vermut 1. A tőzegáfonyát felszúrjuk egy saslikpálcára. 2. A shakerbe 3-4 jégkockát helyezünk, hozzáadjuk az tőzegáfonya nektárt, a vodkát és a vermutot, és az egészet összerázzuk. 3. A koktélpohárba egy jégkockát helyezünk és ráöntjük a koktélt. A saslikpálcára felszúrt áfonyával díszítjük. Elkészítési idő: 5 perc Energia- és tápanyagtartalom egy pohárban: Energiatartalom: 67 kcal / 276 kJ Fehérje: 0 g Zsír: 0,1 g Szénhidrát: 11 g

Collins tőzegáfonyával
2 cl citromlé
4 cl narancslé
2 cl gránátalmalé
2 cl Cachaça
10 cl tőzegáfonya nektár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben, néhány jégkockával jól összerázzuk. Egy nagy pohárba töltjük, amibe előzőleg néhány jégkockát helyeztünk. Egy fél narancs szelettel és két koktélcseresznyével díszítjük.

Cooler tőzegáfonyával
1 cl lime szirup
2 cl Appleton Rum Special rum
2 cl Bols Red Orange likör
4 cl narancslé
10 cl tőzegáfonya nektár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben néhány jégkockával jól összerázzuk. Egy nagy pohárba töltjük, amibe előzőleg néhány jégkockát tettünk. Egy fél narancs szelettel és két szívószállal díszítjük.

Cosmopolitan
3 cl vodka
1 cl Triple Sec
1 cl limelé
2 cl tőzegáfonya nektár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben néhány jégkockával jól összerázzuk és előhűtött koktélpohárba szűrjük.

Cranberry Cup
1 cl limelé
2 cl lime szirup
4 cl Appleton Rum White rum
12 cl tőzegáfonya nektár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy shakerben néhány jégkockával jól összerázzuk. Magas pohárba töltjük, amibe előzőleg néhány jégkockát helyeztünk. Egy fél lime szelettel díszítjük.

Egészségére! 

Forrás, fotó:
szezam.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?