Menü

Tej: ártalmas élelmiszer?

  • Dátum: 2013.08.07., 15:58

Ugyan még mindig sokakban él a tévhit, miszerint a tej élet, erő, egészség, azonban egyre több kutatás és orvosi vélemény árulkodik arról, hogy a nagymértékű tejfogyasztás bizony ártalmas lehet az egészségünkre.

A tej rendkívül gazdag kálcium és D-vitamin forrás, épp ezért sok anyuka az anyatejes szoptatást, illetve a tápszeres táplálást ezzel cseréli le, váltja fel. Rosszul teszik, s bár ESL, UHT, pasztőrizált technológiára hivatkozva állítják, hogy egészséges folyadékot itatnak a gyermekeikkel, valójában manipulált élelmiszert adnak neki.

Miért manipulált élelmiszer a tej? Hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk érdemes időutazást tenni. A mai tejkultúránk legalább tízezer éves a kutatók szerint. Azonban a 19. század közepéig a tehenek többsége az élete során nagyjából 200 liter tejet adott. Ma ez a szám 35 ezer literre ugrott. Adódik a kérdés, hogy érte el ezt az ugrást az emberiség? A teheneket különböző, nem természetesen módon, arra ösztökélték, hogy még többet egyenek, még több tejet termeljenek.

S bár hazánkban csakis azt az élelmiszert lehet tejként árulni, ami csak tejet és semmi egyebet nem tartalmaz, azért érdemes mikroszkópikusan is megvizsgálni.
Az UHT, ESL, illetve a pasztőrizálás segítségével a legtöbb kórokozót, baktériumot kiirtják a tejből. De nem mindent.  Mert például a tehenek teje tartalmaz bizonyos progeszteron nevű anyagot _ ennek mennyisége attól függ, hogy az említett állatok milyen arányban vemhesek _ s ez bejutva a szervezetbe átalakul és a különböző aknék, pattanások, bőrbetegségek kialakulásáért felel is.

Nem is gondolnánk, de nagyon sok tejben találhatóak gyógyszermaradványok, női hormonok, nyugtatók. Persze ezt nem az állattartók juttatják a tehenek szervezetébe, kívülről bevitt anyagok ezek, amelyek a vízzel, a különböző takarmányokkal jutnak az állatokba.

A lista ezzel még nem teljes. Beszéljünk inkább arról, hogy a tej rendszeres fogyasztása bizony többféle, igen komoly betegség kialakulásáért részben, vagy teljesen felelős. Nem hinnénk, de a gyerekeknél állandó felsőlégúti gyulladást, székrekedést okoz a sok kakaó és langyos tej, nem véletlenül mondják az óvodában is, ha megfázott a gyerek, esetleg lázas, köhög, akkor a tejet néhány napig vegyük ki az étrendjéből. Az állandó tej segíti az asztma, gyomorfekély, valamint különböző emésztőszervi problémák kialakulását is. De a tejfogyasztás felelhet a szívinfarktus, az allergia, a csontritkulás, vagy bizonyos daganatos betegségek kialakulásáért is.

Persze most sokan elgondolkodnak, hogy akkor, miként juthatnak a hiányzó kálciumhoz, D-vitaminhoz, foszforhoz, ami bizony a tejben mind megtalálható. Megfelelő egészséges táplálkozással nem kell aggódnunk. A spenót, vagy a sóska például legalább kétszer annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej. Persze a lista ezzel még nem teljes, igen változatos zöldségeket, gyümölcsöket találunk, amelyek segítenek pótolni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.