Menü

Új szabadidős őrület: futballgolf!

  • Dátum: 2013.08.08., 16:45

A futballgolf egy olyan extrém sport, ahol a világ legnépszerűbb sportágát, a focit ötvözik a golffal. Érdekes elgondolás, ráadásul négy éve már hazánkban is űzhető sportág.

A futballgolf lényege végigvezetni egy focilabdát egy golfpályára emlékeztető terepen. Itt vagy nagyobb lyukakat, vagy kapukat alakítottak ki, helyeztek el, ahova a játékosnak minél kevesebb rúgással, labdaérintéssel kell eljuttatnia a játékszert.

Minden futballgolfpálya egyedi, nincs két egyforma a világon. Arra vonatkozóan egyáltalán nincsenek szabályok, milyennek kell lennie egy ilyen pályának, ezért mindenki olyat épít, amilyet szeretne, amihez kedve. Épp ezért izgalmas és a változatos ez a sport.

Ami viszont biztos, hogy a pályák többsége 9, vagy 18 lyukú, s itt is megtalálhatóak elütő helyek (teeing grund), illetve homok és egyéb akadályok, valamint a lyukak körüli füves területek. Az elütőhelytől a lyukig általában 50-250 méter a távolság.

A pontokat a rúgások és a büntetések összege adja meg. Értelemszerűen az nyer, akinek a legkevesebb pontja van. A játékot ötös labdával játsszák,
A futballgolfban alapvetően kétféle játékot különböztetnek meg - a stroke play lényege a játékosok összehasonlítása, a lényeg, hogy végigérjenek a pályán. A match play során pedig konkrét ellenfelet kell legyőzni minél ügyesebben.

Európában közel negyven futballgolfpályát tartanak nyilván, de a sportág őshazájában, Hollandiában építették a legtöbbet. Ez a sport mindenki számára ajánlott, gyerekek és felnőttek egyaránt űzhetik.

Hazánkban Újlengyelben építették az első futballgolf pályát még 2009-ben és ugyanebben az esztendőben megalakult az Első Magyar Fottgolf Egyesület is. További érdekesség még, hogy a sportág első világbajnoka magyar, Lengyel Béla személyében.

Fotó:
www.futballgolf.hu

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.