Menü

Gyógyvizeink - Ahol ivókútból is kínálják a gyógyító vizet

A kis Zala megyei település, Kehidakustány a gyógy- és termálvizének köszönhetően éledt újjá, s népesült be újra. Ezúttal egy olyan gyógyvízről írunk, ami nemcsak gyógyít, hanem több száz helyi lakosnak is munkát biztosít.

Kehidakustány Keszthelytől mindössze 18 kilométerre fekszik. Nagyon régi kis település, hiszen már a XIII. századból fennmaradt írásos emlékekben is találunk rá vonatkozó adatokat. Az itt feltörő 49-52 Celsius fokos gyógyvíz, igazi éltető energiával látja el a települést, mert nemcsak segít az idelátogatóknak, hanem munkát ad az ittenieknek. Ez azért is nagyon fontos, mert a nyolcvanas években olyan fokú elvándorlás kezdődött meg, hogy félő volt, kihal a falu. Aztán a gyógyvíz miatt megkezdődött a fürdő fejlesztése, ami mostanra évente több tízezer látogatót fogad. A gyógyturizmus pedig megmentette a települést, közel kétszáz embernek ad munkát, s igazi turisztikai gyöngyszemmé varázsolta Kehidakustányt.

Maga a víz kimagasló kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos minősített gyógyvíz. Magas a szulfidion tartalma, ezért a kénes gyógyvizek közé soroljuk. Számtalan problémára, betegségre eredményesen alkalmazzák. Főként reumásoknak, gerinc, illetve ízületi betegségekben szenvedőknek javasolt a kúraszerű alkalmazása. A krónikus idegrendszert érintő mozgásszervi elváltozások, csontritkulás esetén is hatékony. Kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomása.

Kehidakustányban azok is újjáélednek, akik kimerültek, komoly idegi megterhelésnek vannak kitéve, stresszes az életük, a hétköznapjaik. Sikeresen alkalmazzák nőgyógyászati betegségek esetén is. Gyulladáscsökkentő, ezért bőrproblémák esetén is ajánlott. Felgyorsítja a törések, sérülések, műtéti beavatkozások után a gyógyulást, a rehabilitációt.

A fürőben 14 medence áll rendelkezésre, de nemcsak fürdeni lehet. A Csend szobában kialakítottak egy ivókutat is, amelyből ugyancsak az éltető gyógyvíz folyik. Ennek fogyasztása elsősorban különböző emésztési problémákra ajánlott, ám sokan felfrissülés céljából is isszák.

Fotó:
kehidatermal.hu

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.