Menü

Nem bűnbak a tojás

Mint oly sok minden másnál, a tojás esetében is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül kell magunkévá tenni minden negatív híresztelést.

A tojás régóta böki a táplálkozás szakértők csőrét, illetve ez így nem teljesen igaz. A valóság inkább az, hogy a tojásfogyasztás negatív hozadékai fel lettek nagyítva, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a közhiedelem az utóbbi időszakban közellenségnek kiáltotta ki az egyébként népszerű és egyszerű táplálékot.

Mi a gond a tojással? A koleszterin, egyértelmű, a tojássárgája megnöveli a vér koleszterin szintjét, ami pedig különböző szív és érrendszeri betegségek alapja. A tojás sárgájában valóban sok a koleszterin, azonban a legújabb kutatások szerint ez csak azoknál jelent problémát, akik túl sok tojást (napi egy-két darabnál többet) fogyasztanak, vagy akik valamilyen betegség miatt érzékenyebbek a koleszterin bevitelre.

Az egészséges, átlagos tojásfogyasztó nincs veszélyben, sőt, számos fontos alapanyagot (vitaminok, fehérjék, antioxidáns tartalmú összetevők) tud bevinni szervezetébe az egyszerű, nagy tápértékű, és viszonylag olcsó táplálékforrás segítségével. Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy mivel fogyasztjuk a tojást. A telített zsírsavakban gazdag ételekhez például nem ajánlott, hiszen azok növelik a koleszterin szervezetünkre gyakorolt negatív hatását.

Azt, hogy a tojás voltaképpen nem ellenség, hanem barát ma már számos kutatás bizonyítja, ennek ellenére a negatív közhiedelmet nagyon nehéz megváltoztatni.

Fotó:
pixabay.com

Az egyik legszuperebb fehérjeforrásunk, a tojás

Nem a legolcsóbb fehérjeforrás, de az egyik legjobb. Egy átlagos, és rendes tojás ~60 gramm. Sajnos sokan az olcsóbbat veszik meg, de az „S” méretűek többnyire még az 50 grammot se érik el.

Évezredes csodaszernek mondható a kefir

Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már nagyon régóta az emberek. De mit is érdemes tudnunk róla?

A káposztafogyasztás áldásos hatásai

A káposzta változatai mindenki számára elérhető, számtalan módon felhasználható, olcsó, emellett pedig rendkívül egészséges. Egy csésze savanyú káposztában mindössze 27 kalória és 0 gramm zsír található, továbbá 7 gramm szénhidrátot, 4 gramm rostot, valamint 1 gramm fehérjét is tartalmaz.

A fehérjeporok körüli mítoszok

Még ha csak kedvtelésed a testépítés és a sport, akkor is nagy eséllyel megemelted már a fehérjebeviteled egy nem sportoló emberéhez képest. Viszont minden étel káros, nagy mennyiségben.

A túl sok vitamin veszélyes!

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. A túlzott vitaminbevitel azonban ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány.