Menü

Csípős gyógynövény

A csalán az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk, amelyből nemcsak teát, hanem tinktúrát, levest, főzeléket, mártást, vagy éppen ülőfürdőt is készíthetünk.

A csalánt igen régóta használja a magyar népi gyógyászat. Rendkívül sokoldalú növény, amelyet kora tavasztól késő őszig szüretelhetünk. A kisgyerekek elsősorban arról ismerik, hogy csíp, ám éppen ezen tulajdonsága miatt már a rómaiak is használták reumás betegek fájdalmainak enyhítésére. A fájó testrészt alaposan megcsapkodták, paskolták a csípős csalánlevelekkel, amik az adott testrészen órákon át tartó melegség érzetet biztosítottak, ráadásul a levelekből távozó anyagok felszívódva enyhítették a fájdalmat.

A csalánból készült tea ugyancsak segít a reumásoknak, az ízületi bántalmakon, a köszvényen, ugyanakkor igen erős vízhajtó hatású is. Erős vértisztító, vérképző, az immunrendszer működését is erősíti, serkenti. Különböző bőrbajoknál, ekcémánál, pattanásos bőrnél is alkalmazhatjuk a belőle készült főzetet. Jó hatással van az emésztésre, kifejezetten ajánlott a vesekőtől szenvedőknek. A vérszegények csakis csalán teát igyanak, mert igen magas a vastartalma.

A csalán főzetét hajápolásra is használhatjuk, de akár ülőfürdőt is készíthetünk belőle.

Otthon érdemes szárítva tárolni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a csalán friss hajtásait begyűjteni, majd megszárítani, aztán ezt beletenni egy dunsztos üvegbe. Ebből bármikor főzhetünk teát. Forraljunk vizet, amikor lobog, tegyünk bele két csipetnyit a szárított csalánból, majd fedjük le és hagyjuk állni negyedórán keresztül. Friss csalánból is készíthetünk teát, hasonló eljárással, sokkal intenzívebb ízű teát kapunk belőle.

A csalán leveleit a házi kiskertekben permetlének is használják. Ehhez nem kell mást tennünk, mint négy-öt szál csalánt beáztatni tíz napra egy vödör vízbe. Ha letelt a tíz nap, utána bátran permetezhetünk vele, kiváló a tetvek és krumplibogarak ellen is.

A gyökeréből pedig értékes tinktúrát készíthetünk. Daraboljuk fel, majd tegyük bele két deci pálinkába és hagyjuk lezárva legalább két hétig. Az így kapott tinktúrát külsőleg alkalmazzuk elsősorban.

A csalánból sok helyütt levest, főzeléket főznek, de tésztához mártást is készítenek belőle. A csalánturmix is igen tápláló finomság, amit citrommal, mézzel érdemes ízesíteni. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan sportoljunk kánikulában? Így!

Akinek már annyira beépült a sport az életébe, hogy szokássá, rutinná vált, az nyáron sem mond le erről, csak azért, mert kánikula van. Tény, hogy 35 fokban, kora délután nem épp a futás gondolata kerülget, de íme néhány trükk, hogy eldobd a kifogásokat.

A ketogén diétáról

Bár a ketogén diétát előszeretettel reklámozzák fogyni vágyók számára, eredetileg nem ezért találták ki.

Strandkaják – hogyan illesszük diétába?

Hiába az egyre inkább egészséges életmódra való törekvés, még mindig hódítanak a strandkaják, melyek nem épp egészséges mivoltukról híresek.

Amit a szaunákról tudni kell

wellness-fürdők elengedhetetlen tartozéka a többféle szauna, de egyre több uszodában is találkozhatunk vele. Nem véletlen, hiszen rendkívül sok pozitív hatása van, melyet már évezredek óta hasznosítanak az emberek.

Utolsó görögdinnye

A nagy nyári melegben, olykor jól esik egy lédús görögdinnye elfogyasztása. Le se lehet tagadni, hogy a legkedveltebb nyári gyümölcs. Több praktika is létezik, hogy mi alapján válasszuk ki a legfinomabb darabokat. Viszont lassan elbúcsúzhatunk ettől a finomságtól, hiszen az idei szezonja lassan véget ér.