Menü

Csípős gyógynövény

A csalán az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk, amelyből nemcsak teát, hanem tinktúrát, levest, főzeléket, mártást, vagy éppen ülőfürdőt is készíthetünk.

A csalánt igen régóta használja a magyar népi gyógyászat. Rendkívül sokoldalú növény, amelyet kora tavasztól késő őszig szüretelhetünk. A kisgyerekek elsősorban arról ismerik, hogy csíp, ám éppen ezen tulajdonsága miatt már a rómaiak is használták reumás betegek fájdalmainak enyhítésére. A fájó testrészt alaposan megcsapkodták, paskolták a csípős csalánlevelekkel, amik az adott testrészen órákon át tartó melegség érzetet biztosítottak, ráadásul a levelekből távozó anyagok felszívódva enyhítették a fájdalmat.

A csalánból készült tea ugyancsak segít a reumásoknak, az ízületi bántalmakon, a köszvényen, ugyanakkor igen erős vízhajtó hatású is. Erős vértisztító, vérképző, az immunrendszer működését is erősíti, serkenti. Különböző bőrbajoknál, ekcémánál, pattanásos bőrnél is alkalmazhatjuk a belőle készült főzetet. Jó hatással van az emésztésre, kifejezetten ajánlott a vesekőtől szenvedőknek. A vérszegények csakis csalán teát igyanak, mert igen magas a vastartalma.

A csalán főzetét hajápolásra is használhatjuk, de akár ülőfürdőt is készíthetünk belőle.

Otthon érdemes szárítva tárolni. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a csalán friss hajtásait begyűjteni, majd megszárítani, aztán ezt beletenni egy dunsztos üvegbe. Ebből bármikor főzhetünk teát. Forraljunk vizet, amikor lobog, tegyünk bele két csipetnyit a szárított csalánból, majd fedjük le és hagyjuk állni negyedórán keresztül. Friss csalánból is készíthetünk teát, hasonló eljárással, sokkal intenzívebb ízű teát kapunk belőle.

A csalán leveleit a házi kiskertekben permetlének is használják. Ehhez nem kell mást tennünk, mint négy-öt szál csalánt beáztatni tíz napra egy vödör vízbe. Ha letelt a tíz nap, utána bátran permetezhetünk vele, kiváló a tetvek és krumplibogarak ellen is.

A gyökeréből pedig értékes tinktúrát készíthetünk. Daraboljuk fel, majd tegyük bele két deci pálinkába és hagyjuk lezárva legalább két hétig. Az így kapott tinktúrát külsőleg alkalmazzuk elsősorban.

A csalánból sok helyütt levest, főzeléket főznek, de tésztához mártást is készítenek belőle. A csalánturmix is igen tápláló finomság, amit citrommal, mézzel érdemes ízesíteni. 

Fotó:
pixabay.com

A vérszegénység és fajtái

Mindenki ismer valakit, aki szenvedett már vérszegénységben. Arról viszont kevés fogalmunk van, hogy milyen fajtái lehetnek ennek az állapotnak, és ezt hogyan érdemes kezelni. Ha pedig az orvosra sem hallgatunk, vagy épp el sem megyünk hozzá, nagyon rosszat tehetünk vele a saját egészségünknek. Oszlassuk el a tévhiteket és kezdjünk eltörődni a saját egészségünkkel!

A hangészlelés és az alvás 'parazitája': a túlhallás

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás más néven túlhallás elváltozása/adottsága/betegsége. A helyzeten változtatni lehetne, de sajnos még maga a szakma se teljesen nyitott erre. Mi megtesszük a magunkét: jöjjön hát a túlhallás bemutatása a teljesség igénye nélkül.

5 jó tanács az irodai ülőmunka egészségkárosító hatása ellen

Bár az állómunkánál kényelmesebbnek tűnhet, a folyamatos ülőmunka közel sem veszélytelenebb az egészségünkre nézve.

Minden, amit a B7-vitaminról tudni érdemes

A B7-vitamin vagy közismertebb nevén biotin, egy vízben oldható vitamin, amely elengedhetetlen a test normális anyagcseréjéhez és működéséhez. De vajon tudjuk-e milyen mennyiségre van szükségünk belőle, és azt hogyan tudjuk bevinni a szervezetünkbe?

Immunrendszerünk védelme

A nyárias időjárás ellenére mégiscsak ősz van, ami kedvez a vírusos megbetegedéseknek. Ha nem szeretnénk ezek áldozatául esni, akkor védenünk kell magunkat és a szervezetünket.