Menü

Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A teljes kiőrlésű búza és egyéb gabonafélék

„Ha egészségesek akarunk lenni, reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár, este pedig mint egy koldus.” Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel…

Mint már említettük számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem…

Szöges ellentétben azzal, amit már évek óta hallunk, és persze el is hittünk, már a teljes kiőrlésű gabonáról is elmondhatjuk, - természetesen egyértelmű tudományos bizonyítékok alapján - hogy gyakran károsabb hatással vannak szervezetünkre, mint amennyi a hasznunkra válik fogyasztásukból.  A gabonafélék nagy mennyiségű olyan “anti-tápanyagot” és lektint tartalmaznak, amelyek károsíthatják a bélrendszerünket. A gabonának rostos része, vagy más néven korpa tartalmazza a legtöbb anti-tápanyagot, s ezek az összetevők gyulladást okozhatnak a bélrendszerben, illetve intesztinális permeabilitást, a bélrendszer falának elgyengülését vagyis “szivárgó bél” tüneteket.

Ebből a szempontból a búza, és más glutént tartalmazó szemestakarmányok a legrosszabbak a gabonafélék közül. A búzacsíra agglutinin tartalmáról (WGA) már megállapították és bizonyítást nyert, hogy gyulladást okoz, az immun-, keringési-, és idegrendszer számára immunotoxikus, kardiotoxikus és  neurotoxikus, vagyis káros és a vérbe kerülve zavarja neurotranszmitter vagyis idegi funkciókat. Glutén intolerancia vagy másnéven a szervezet gluténnel szembeni érzékenysége lehet az okozója számos krónikus betegségnek, köztük olyan neurológiai és pszichiátriai betegségeknek, mint a depresszió, skizofrénia és az Alzheimer-kór. Rengetegen élen együtt a  glutén intoleranciával úgy, hogy  nem is tudnak róla, pedig ez egy elég alattomos betegség. Szinte minden típusú gabona hozzájárul az inzulin és leptin rezisztencia kialakulásához, vagyis így kiváltó oka lehet a legtöbb krónikus betegség, mint a cukorbetegség és rák kialakulásának.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden olyan termék, amely gluténmentes vagy kevés szénhidrátot tartalmaz az jó a szervezetünknek, mert ezek sok erősen feldolgozott elemeket tartalmaznak, így nem táplálóak. Csak annyit érnek, mint egy zacskó chips vagy bármilyen édes keksz vagy hasonlók. A sok gyorséttermi étel, valamint olyan készételek, amelyet ebben a felgyorsult életritmusban fogyasztunk – s melyekről azt állítják, hogy nem tartalmaznak glutént - olyan vegyületek kombinációit tartalmazzák, melyeket abból a célból fejlesztettek ki, hogy fokozza az ilyen ételek utáni vágyat, közben pedig blokkolja telítettség érzését az agyban. Elég, ha csak az ismert cégek különböző szendvicseire, vagy sült krumplijaira gondolunk… Ugye van benne valami!?...

Fotó:
pixabay.com

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Hizlal-e a boldogság?

Az evés mindennapjaink igencsak meghatározó része. Nemcsak az alapvető szükségleteinkhez tartozik hozzá, de nagy események kísérője is. Gondoljunk csak az esküvők utáni vacsorákra, a konferenciákon zajló állófogadásokra, az évfordulós romantikus ebédekre. De vajon örömünkben eszünk? Vagy az evés csak egy megszokott rítus, aminek semmilyen hatása nincs ránk?