Menü

Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A teljes kiőrlésű búza és egyéb gabonafélék

„Ha egészségesek akarunk lenni, reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár, este pedig mint egy koldus.” Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel…

Mint már említettük számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem…

Szöges ellentétben azzal, amit már évek óta hallunk, és persze el is hittünk, már a teljes kiőrlésű gabonáról is elmondhatjuk, - természetesen egyértelmű tudományos bizonyítékok alapján - hogy gyakran károsabb hatással vannak szervezetünkre, mint amennyi a hasznunkra válik fogyasztásukból.  A gabonafélék nagy mennyiségű olyan “anti-tápanyagot” és lektint tartalmaznak, amelyek károsíthatják a bélrendszerünket. A gabonának rostos része, vagy más néven korpa tartalmazza a legtöbb anti-tápanyagot, s ezek az összetevők gyulladást okozhatnak a bélrendszerben, illetve intesztinális permeabilitást, a bélrendszer falának elgyengülését vagyis “szivárgó bél” tüneteket.

Ebből a szempontból a búza, és más glutént tartalmazó szemestakarmányok a legrosszabbak a gabonafélék közül. A búzacsíra agglutinin tartalmáról (WGA) már megállapították és bizonyítást nyert, hogy gyulladást okoz, az immun-, keringési-, és idegrendszer számára immunotoxikus, kardiotoxikus és  neurotoxikus, vagyis káros és a vérbe kerülve zavarja neurotranszmitter vagyis idegi funkciókat. Glutén intolerancia vagy másnéven a szervezet gluténnel szembeni érzékenysége lehet az okozója számos krónikus betegségnek, köztük olyan neurológiai és pszichiátriai betegségeknek, mint a depresszió, skizofrénia és az Alzheimer-kór. Rengetegen élen együtt a  glutén intoleranciával úgy, hogy  nem is tudnak róla, pedig ez egy elég alattomos betegség. Szinte minden típusú gabona hozzájárul az inzulin és leptin rezisztencia kialakulásához, vagyis így kiváltó oka lehet a legtöbb krónikus betegség, mint a cukorbetegség és rák kialakulásának.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden olyan termék, amely gluténmentes vagy kevés szénhidrátot tartalmaz az jó a szervezetünknek, mert ezek sok erősen feldolgozott elemeket tartalmaznak, így nem táplálóak. Csak annyit érnek, mint egy zacskó chips vagy bármilyen édes keksz vagy hasonlók. A sok gyorséttermi étel, valamint olyan készételek, amelyet ebben a felgyorsult életritmusban fogyasztunk – s melyekről azt állítják, hogy nem tartalmaznak glutént - olyan vegyületek kombinációit tartalmazzák, melyeket abból a célból fejlesztettek ki, hogy fokozza az ilyen ételek utáni vágyat, közben pedig blokkolja telítettség érzését az agyban. Elég, ha csak az ismert cégek különböző szendvicseire, vagy sült krumplijaira gondolunk… Ugye van benne valami!?...

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.