Menü

Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A teljes kiőrlésű búza és egyéb gabonafélék

„Ha egészségesek akarunk lenni, reggel úgy étkezzünk, mint egy király, délben, mint egy polgár, este pedig mint egy koldus.” Mégis sokan egy tál gabonapehellyel kezdjük a napot- vagy épp teljes kiőrlésű vajas kenyérrel…

Mint már említettük számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem…

Szöges ellentétben azzal, amit már évek óta hallunk, és persze el is hittünk, már a teljes kiőrlésű gabonáról is elmondhatjuk, - természetesen egyértelmű tudományos bizonyítékok alapján - hogy gyakran károsabb hatással vannak szervezetünkre, mint amennyi a hasznunkra válik fogyasztásukból.  A gabonafélék nagy mennyiségű olyan “anti-tápanyagot” és lektint tartalmaznak, amelyek károsíthatják a bélrendszerünket. A gabonának rostos része, vagy más néven korpa tartalmazza a legtöbb anti-tápanyagot, s ezek az összetevők gyulladást okozhatnak a bélrendszerben, illetve intesztinális permeabilitást, a bélrendszer falának elgyengülését vagyis “szivárgó bél” tüneteket.

Ebből a szempontból a búza, és más glutént tartalmazó szemestakarmányok a legrosszabbak a gabonafélék közül. A búzacsíra agglutinin tartalmáról (WGA) már megállapították és bizonyítást nyert, hogy gyulladást okoz, az immun-, keringési-, és idegrendszer számára immunotoxikus, kardiotoxikus és  neurotoxikus, vagyis káros és a vérbe kerülve zavarja neurotranszmitter vagyis idegi funkciókat. Glutén intolerancia vagy másnéven a szervezet gluténnel szembeni érzékenysége lehet az okozója számos krónikus betegségnek, köztük olyan neurológiai és pszichiátriai betegségeknek, mint a depresszió, skizofrénia és az Alzheimer-kór. Rengetegen élen együtt a  glutén intoleranciával úgy, hogy  nem is tudnak róla, pedig ez egy elég alattomos betegség. Szinte minden típusú gabona hozzájárul az inzulin és leptin rezisztencia kialakulásához, vagyis így kiváltó oka lehet a legtöbb krónikus betegség, mint a cukorbetegség és rák kialakulásának.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden olyan termék, amely gluténmentes vagy kevés szénhidrátot tartalmaz az jó a szervezetünknek, mert ezek sok erősen feldolgozott elemeket tartalmaznak, így nem táplálóak. Csak annyit érnek, mint egy zacskó chips vagy bármilyen édes keksz vagy hasonlók. A sok gyorséttermi étel, valamint olyan készételek, amelyet ebben a felgyorsult életritmusban fogyasztunk – s melyekről azt állítják, hogy nem tartalmaznak glutént - olyan vegyületek kombinációit tartalmazzák, melyeket abból a célból fejlesztettek ki, hogy fokozza az ilyen ételek utáni vágyat, közben pedig blokkolja telítettség érzését az agyban. Elég, ha csak az ismert cégek különböző szendvicseire, vagy sült krumplijaira gondolunk… Ugye van benne valami!?...

Fotó:
pixabay.com

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára sok szülőnek ismerős ez a szitu. Köztudott, hogy a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében mennyire fontos.

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Egyes kultúrákban levest enni sem szokás. A franciák például leginkább valami könnyű salátát esznek előétel gyanánt. Mi viszont élünk-halunk az ízletes levesekért, sőt, újabb és újabb variációkat találunk ki, amelyeket elkészíthetünk. Pedig vannak hagyományos levesek, melyek a megérdemeltnél kisebb figyelmet kapnak. Belőlük láthatunk egy rövidebb összeállítást.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Stevia a diétázók kedvenc édesítőszere

A stevia egy nullkalóriás, természetes élelmiszer, ami hazánkban is nagyon elterjedt. A fogyókúra idejében hatalmas megerőltetést okozna, ha ki kellene teljesen iktatni az édes ízt. A következőkben be szeretném mutatni ezt a sokunk által kedvelt különleges növényt.

Érdekességek a grapefruitról

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmuk miatt sokkal hatásosabbak a vitamintabletták fogyasztásánál. Közkedvelt gyümölcs, sokak barátja fogyókúra idején. Viszont biztos vagyok benne, hogy a következőkben olyan információkat is olvashattok róla, amelyek újak lehetnek számotokra.