Menü

Minden kerékpáros akarata

Az Európai Mobilitási Héttől évről évre azt remélik, egyre többen használják majd a tömegközlekedést, illetve a kerékpárjukat

A héten zajlik országszerte az Európai Mobilitási Hét (szeptember 16-22.), amelynek célja a városi mobilitás hosszú távú befolyásolása, valamint az európai polgárok egészségügyi állapotának és életminőségének javítása. A programok vasárnap mindenütt az autómentes nappal zárulnak.

Nemzeti Kerékpáros Chartát írtak alá a hét kerékpáros civil szervezet alkotta Kerékpáros Kerekasztal képviselői 2013. szeptember 17-én, Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A tárca infrastruktúráért felelős államtitkára, Völner Pál elmondta, hogy a dokumentumot megfelelő kiindulási alapnak tartja a következő uniós programozási időszak szakmapolitikai és finanszírozási céljainak közös véglegesítéséhez.

A Nemzeti Kerékpáros Charta aláírói kijelentik: összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Magyarország egyik legkedveltebb közlekedési-, turisztikai-, rekreációs- és sporttevékenysége, a kerékpározás töretlenül fejlődjön tovább és a fenntartható gazdaságfejlesztés egyik kiemelt pillére legyen 2014-2020 között. E célok eléréséhez jelentős fejlesztésekre van szükség, amelyek fedezetét a civil szervezetek javaslata szerint az uniós források fokozott igénybevétele adná.

Magyarországon jelenleg majdnem minden ötödik utazás esetében a kerékpár a fő közlekedési eszköz. A partnerek szerint ez az érték 2020-ra 22-25 százalékra növelhető. A kerékpáros turizmusban, a kerékpársportban, a hazai kerékpáriparban és kereskedelemben rejlő lehetőségek kiaknázása, a kerékpáros balesetek számának csökkenése esetén Magyarország 150 milliárd forint gazdasági nyereségre, megtakarításra számíthat a következő hét évben – fejti ki a Nemzeti Kerékpáros Charta.

A dokumentumot a European Cyclists' Federation, a Kerékpáros Magyarország Szövetség, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, a Magyar Természetjárók Szövetsége, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség képviselői írták alá.

Völner Pál rendszeres együttműködést kezdeményezett a Kerékpáros Kerekasztallal a Nemzeti Közlekedési Stratégia részét képező Országos kerékpáros koncepció és a civil szervezetek által kidolgozott Nemzeti Kerékpáros Koncepció (2014-2020) közös véglegesítése és elfogadása érdekében. A szakminisztérium a jelenleg zajló Európai Mobilitási Hét magyarországi programjainak koordinátoraként és a Kerékpárosbarát pályázatok kiírójaként is bizonyította elkötelezettségét a kerékpározás népszerűsítése, további térnyerése mellett.

A mobilitási héten országszerte számtalan programmal várják az érdeklődőket. A MÁV Start ebből az alkalomból két kedvezménnyel is szeretné megkönnyíteni a tudatos utazók dolgát, egész héten ingyen szállítja a kerékpárokat, illetve az autómentes napon, szeptember 22-én, ingyen utazhatnak azok, akik felmutatják a forgalmijukat.

A mobilitási hét egyik kiemelt eseménye Esztergomban zajlik majd szeptember 20-án. Ekkor adják át ugyanis az ország első közösségi kerékpáros rendszerét. Az első bérbicikli hálózat első ütemében hat állomást adnak át, nyolcvan dokkoló egységgel és ötven bringával. Mire a teljes rendszer kiépül, már száz bicajt lehet egyszerre kikölcsönözni, mintegy tíz állomáson.

Megtudtuk azt is, a kerékpárokat az állomásokról egy mágneses kártya és PIN kód segítségével lehet kibérelni, amelyre korábban feltöltötték a bérlő adatait. A bérlés akkor fejeződik be, amikor egy másik állomásra a kerékpárt visszahelyezik.

A mobilitási hét programjai igen változatosak, azonban mindenütt a sport, a rendszeres mozgás, a tisztább környezet és levegő témái köré csoportosulnak a rendezvények. Van, ahol még véradást szerveznek, de a legtöbb helyen kerékpáros vetélkedők, futó, vagy gyalogló versenyek, bringás felvonulások és zenés előadások, fellépések szerepelnek az események között.

Forrás:
kormany.hu

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.