Menü

Mindenben benne van

A nátrium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, hiánya akár kiszáradást is okozhat.

Az ásványi anyagok közül az egyik legismertebb a nátrium. Szinte minden élelmiszerben megtalálható, ilyen-olyan formában, legtöbbször sóként. Ez azért is fontos információ, mert ezt az ásványi anyagot felesleges külön pótolni a szervezetben. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig elég van belőle, mert bizonyos betegségek esetén, például hányás, hasmenés, vagy fokozott izzadáskor hiányállapot is felléphet. Ilyenkor pedig pótolni kell az elvesztett folyadékot és vele együtt a nátriumot is. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a nátrium hiánya végső esetben kiszáradást is okozhat.

Meg is érkeztünk a nátrium jótékony hatásai közül az egyik legfontosabbhoz, miszerint hidratálttá teszi a testünket. Úgy is fogalmazhatnánk, részt vesz a folyadék háztartás szabályozásában, helyes működésében.

Ezen kívül persze még számos folyamatban részt vesz a szervezetünkben. A vér fontos alkotórésze. Neki köszönhetően a véráramból a sejtfalak beengedik a szükséges tápanyagokat.

Részt vesz a sav-bázis egyensúly kialakításában, valamint a glükóz és aminosavak felvételében is közreműködik.

A nátriumról úgy vélik, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A szakemberek szerint, ha túl sokat eszünk belőle, magyarul elsózzuk az ételeinket, az magas vérnyomáshoz vezethet.

Véd az izomgörcsök ellen, segíti az izmok összehúzódását, a normális izomműködést. A központi idegrendszer működésében is szerepet vállal, az ingerület továbbításában tulajdonítanak neki jelentőséget.

A nátrium hiányállapotára szomjúság érzet, hányinger, izomgörcsök, zavartság, akadozó beszéd utalhat.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.