Menü

Gyerekközpontú egészségnevelés az óvodában

Bácskai Márta „Gondolkodj Egészségesen!” programját támogatja a Boehringer Ingelheim és az Ashoka.

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár és az Ashoka non-profit szervezet a mai nap Budapesten bemutatta legújabb társadalmi vállalkozóját, Bácskai Mártát és innovatív társadalmi programját. A két szervezet közös „Making More Health” (“Egészséget Még!”) programjának célja olyan tehetséges személyek felkutatása és támogatása, akik egy adott probléma megoldására innovatív, rendszerszintű megoldást nyújtanak működő társadalmi vállalkozásukkal.

A most Ashoka Taggá választott Bácskai Márta által kidolgozott „Gondolkodj Egészségesen!” program teljesen új módon vezeti be a gyerekeket és a családjaikat a holisztikus és gyerekközpontú egészségnevelésbe. A gyerekeknek, szüleiknek és óvodapedagógusoknak szóló egyedülálló és átfogó prevenciós program egészségtudatosságra neveli a gyerekeket és segíti őket abban, hogy időben átvegyék az irányítást saját életük felett. Márta hasznos eszközökkel és tanácsokkal látja el az óvodapedagógusokat és a szülőket, és játékon, művészeteken – mesén, zenén, táncon, kézművességen – keresztül, valamint színház-pedagógián alapuló módszereket alkalmazva bátorítja a gyerekeket az önkifejezésben. Munkája az óvoda és a szülők közötti szoros együttműködést is elősegíti.

A gyermekként túlsúlyos Bácskai Márta csak tudatos odafigyeléssel és következetességgel tudott lefogyni. 13 éves volt, amikor eldöntötte, hogy saját tapasztalatai alapján gyermek-egészségügyi kérdésekkel szeretne foglalkozni, hogy megakadályozza a gyerekek elhízását és az egészségtelen életmód következtében kialakuló betegségeket. Az elmúlt hét évben az általa kidolgozott „Gondolkodj Egészségesen!” programban 1350 magyarországi és 250 erdélyi óvoda vett részt. A Boehringer Ingelheim támogatásának köszönhetően a jövőben tovább tudja fejleszteni egészségügyi programját Magyarországon, és talán más európai országokban is bemutathatja azt.

A „Making More Health” programról

A Boehringer Ingelheim és az Ashoka 2010 óta nemzetközi szinten dolgozik együtt a „Making More Health” program keretében. A közös hosszú távú kezdeményezés célja, hogy új és jobb megoldásokat találjon az egészség megőrzésére és az egészséggel kapcsolatban felmerülő problémákra. A kezdeményezés jelenleg 40 Ashoka tagot és 120 programot támogat világszerte. E program keretén belül dolgozik majd együtt a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár magyarországi szervezete is Bácskai Mártával, innovatív gyermek-egészségügyi prevenciós programjához nyújtva támogatást.

„Örömünkre szolgál, hogy Bácskai Mártával, a „Making More Health” program első magyarországi tagjával együttműködhetünk. A Boehringer Ingelheim anyagi támogatásán túl munkatársaink is aktívan részt vesznek majd Márta egészségügyi prevenciós programjának terjesztésében, hogy az minél több ember számára elérhetővé váljon.” – mondta Dr. Zalai Gábor a Boehringer Ingelheim magyarországi vállalatának igazgatója.

www.makingmorehealth.org
www.gondolkodjegeszsegesen.hu
www.boehringer-ingelheim.hu

Forrás:
WELL PR Ügynökség

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.