Menü

Természetes szemölcsirtó

A népi gyógyászat egyik legsokoldalúbb gyógynövénye a vérrehulló fecskefű: mindenféle bőrbajokra, szemölcsre, tyúkszemre, nehezen gyógyuló sebekre, ótvarra, illetve máj- és epebántalmakra, epekőre, fogfájásra, látásjavításra, refluxra is használták.

A vérrehulló fecskefű gyógyító hatását már ősidők óta ismerik, mégis az elmúlt néhány évtizedben visszaminősítették gyomnövénynek. Elterjedt róla, hogy mérgező, pedig sokkal inkább gyógyító hatású.

Vérrehulló fecskefű

A mákfélék családjába tartozik az aranysárga virágokat hozó növény, amely a népi gyógyászat kedvelt és ismert „gyógyszere” volt.

Hogy miért nevezik így, arról csak feltételezéseink vannak. Állítólag már ókori feljegyzések is beszámoltak arról, hogy a fecskék a nedvével táplálkoznak és ezzel erősítették a látásukat, sőt beteg fiókáikat is ezzel, pontosabban a szárában található tejjel, nedvvel gyógyították meg.

El is érkeztünk a növény egyik legfontosabb tulajdonságához: a vérrehulló fecskefű szárában található sajátságos sárga nedv több mint harminc féle alkaloidot tartalmaz és jobbára ezeknek köszönheti jótékony, gyógyító hatásait is.

A népgyógyászat elsősorban tyúkszem és szemölcsirtásra használta. Aki nem hisz a gyógyszertárakban kapható szemölcsirtókban, mert hiába próbálta, nem jutott velük eredményre, az szedjen az árokparton naponta egy-egy szál vérrehulló fecskefüvet, törje ketté a szárát és dörzsölje be a szemölcsöket. Két hétig ismételje meg ezt, legalább naponta kétszer. A szemölcsnek nyoma sem marad és vissza sem tér.

Külsőleg különböző más bőrbajokat is meg lehet vele gyógyítani, például nehezen gyógyuló, elfertőződött sebeket, vagy ótvart is.

Igen magas C-vitamin tartalmú, vérképző, vértisztító hatású. A belőle főzött teát máj és epebántalmakra, epekőre, refluxra is ajánlják. Kiváló fájdalom csillapító és görcsoldó, és az idegrendszer egyik legjobb barátja.

A legfrissebb kutatások szerint erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális, rákellenes hatású is.

Fotó:
pixabay.com

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni.

Miért jó, ha nincs „vakbelünk”?

Az emberi testet tekinthetjük a természet csodájának, de olykor gondolhatjuk, hogy egy meglehetősen pongyola verzió. Tökéletlenre lett tervezve, hajlamos a hibákra, és látszólag számos felesleges része van. S amíg azt gondoljuk, miért is vannak manduláink, van egy szerv, ami nélkül talán még is jobb lehet: a féregnyúlvány (a köznyelvben az úgynevezett vakbél).

Hogyan ne legyél éhes

Nem kell éhezni. Nem kell koplalós fogyókúrákkal gyötörni magunkat. Nem kell éhesnek lenni, nem kell egyoldalúan étkezni. Aki koplal, az az egészségével játszik. Vajon mely trükkökkel kerülhető el a nassolás?

Gyors szívverés – kezdjek aggódni?

Az egészségünkkel kapcsolatban soha nem lehetünk elég óvatosak, ezért minden apró jelre figyelmeztetésképpen kell tekintenünk. Így van ez a szívünk egészsége esetében is, hiszen szerencsére ez a szervünk szorgos munkája mellett azonnal jelez, ha valami gond van. Nekünk csak meg kell tanulnunk figyelni rá.

Az alkoholmentes élet titka

Az alkoholfogyasztás kultúránként változó van, ahol bárhol lehet inni, és a mennyiség miatt is elnézőbbek, máshol meg egyszerűen tilos. Tudjuk, hogy káros a szervezetre, a testünkre és a lelkünkre is, mégis hajlamosak vagyunk mértéktelenül is fogyasztani. Aztán jön a macskajaj, a megbánás– és a következő alkalom. De vajon mi történne velünk, az egészségünkkel, ha többé nem néznénk a pohár aljára?