Menü

Természetes szemölcsirtó

A népi gyógyászat egyik legsokoldalúbb gyógynövénye a vérrehulló fecskefű: mindenféle bőrbajokra, szemölcsre, tyúkszemre, nehezen gyógyuló sebekre, ótvarra, illetve máj- és epebántalmakra, epekőre, fogfájásra, látásjavításra, refluxra is használták.

A vérrehulló fecskefű gyógyító hatását már ősidők óta ismerik, mégis az elmúlt néhány évtizedben visszaminősítették gyomnövénynek. Elterjedt róla, hogy mérgező, pedig sokkal inkább gyógyító hatású.

Vérrehulló fecskefű

A mákfélék családjába tartozik az aranysárga virágokat hozó növény, amely a népi gyógyászat kedvelt és ismert „gyógyszere” volt.

Hogy miért nevezik így, arról csak feltételezéseink vannak. Állítólag már ókori feljegyzések is beszámoltak arról, hogy a fecskék a nedvével táplálkoznak és ezzel erősítették a látásukat, sőt beteg fiókáikat is ezzel, pontosabban a szárában található tejjel, nedvvel gyógyították meg.

El is érkeztünk a növény egyik legfontosabb tulajdonságához: a vérrehulló fecskefű szárában található sajátságos sárga nedv több mint harminc féle alkaloidot tartalmaz és jobbára ezeknek köszönheti jótékony, gyógyító hatásait is.

A népgyógyászat elsősorban tyúkszem és szemölcsirtásra használta. Aki nem hisz a gyógyszertárakban kapható szemölcsirtókban, mert hiába próbálta, nem jutott velük eredményre, az szedjen az árokparton naponta egy-egy szál vérrehulló fecskefüvet, törje ketté a szárát és dörzsölje be a szemölcsöket. Két hétig ismételje meg ezt, legalább naponta kétszer. A szemölcsnek nyoma sem marad és vissza sem tér.

Külsőleg különböző más bőrbajokat is meg lehet vele gyógyítani, például nehezen gyógyuló, elfertőződött sebeket, vagy ótvart is.

Igen magas C-vitamin tartalmú, vérképző, vértisztító hatású. A belőle főzött teát máj és epebántalmakra, epekőre, refluxra is ajánlják. Kiváló fájdalom csillapító és görcsoldó, és az idegrendszer egyik legjobb barátja.

A legfrissebb kutatások szerint erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális, rákellenes hatású is.

Fotó:
pixabay.com

Stressz-evés

Az evés az egyik legnépszerűbb unaloműző és stresszcsökkentő tevékenység, főként a fiatalabbak körében. Ám ez egyáltalán nem olyan jó, mint gondolnánk.

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

Akne, azaz pattanás

Sokakat érint az akne, azaz a pattanás problémaköre és bár serdülőkorban a leggyakoribb, nem csak ők szenvednek tőle.

Életmentő tetoválás?

Mi lenne, ha nagyobb betegségeinkről, érzékenységeinkről azonnal tájékoztathatnánk a többi embert, hogy rosszullét esetén ne nézzenek alkoholistának, és merjenek segíteni?

Közel 300 elsősegélynyújtó bizonyított Miskolcon

Hőlégballonos baleset Miskolc felett, tűzriadó miatt kialakult vészhelyzet – ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helytállniuk a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjén résztvevő versenyzőknek. Idén összesen 19 csapat teljesítményét díjazta a zsűri.