Menü

Természetes szemölcsirtó

A népi gyógyászat egyik legsokoldalúbb gyógynövénye a vérrehulló fecskefű: mindenféle bőrbajokra, szemölcsre, tyúkszemre, nehezen gyógyuló sebekre, ótvarra, illetve máj- és epebántalmakra, epekőre, fogfájásra, látásjavításra, refluxra is használták.

A vérrehulló fecskefű gyógyító hatását már ősidők óta ismerik, mégis az elmúlt néhány évtizedben visszaminősítették gyomnövénynek. Elterjedt róla, hogy mérgező, pedig sokkal inkább gyógyító hatású.

Vérrehulló fecskefű

A mákfélék családjába tartozik az aranysárga virágokat hozó növény, amely a népi gyógyászat kedvelt és ismert „gyógyszere” volt.

Hogy miért nevezik így, arról csak feltételezéseink vannak. Állítólag már ókori feljegyzések is beszámoltak arról, hogy a fecskék a nedvével táplálkoznak és ezzel erősítették a látásukat, sőt beteg fiókáikat is ezzel, pontosabban a szárában található tejjel, nedvvel gyógyították meg.

El is érkeztünk a növény egyik legfontosabb tulajdonságához: a vérrehulló fecskefű szárában található sajátságos sárga nedv több mint harminc féle alkaloidot tartalmaz és jobbára ezeknek köszönheti jótékony, gyógyító hatásait is.

A népgyógyászat elsősorban tyúkszem és szemölcsirtásra használta. Aki nem hisz a gyógyszertárakban kapható szemölcsirtókban, mert hiába próbálta, nem jutott velük eredményre, az szedjen az árokparton naponta egy-egy szál vérrehulló fecskefüvet, törje ketté a szárát és dörzsölje be a szemölcsöket. Két hétig ismételje meg ezt, legalább naponta kétszer. A szemölcsnek nyoma sem marad és vissza sem tér.

Külsőleg különböző más bőrbajokat is meg lehet vele gyógyítani, például nehezen gyógyuló, elfertőződött sebeket, vagy ótvart is.

Igen magas C-vitamin tartalmú, vérképző, vértisztító hatású. A belőle főzött teát máj és epebántalmakra, epekőre, refluxra is ajánlják. Kiváló fájdalom csillapító és görcsoldó, és az idegrendszer egyik legjobb barátja.

A legfrissebb kutatások szerint erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális, rákellenes hatású is.

Fotó:
pixabay.com

Véradás egészségre gyakorolt hatásai

Manapság az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adakozzon. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk általa.

Betegek világnapja: sok népbetegség megelőzhető lenne helyes korai táplálással

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére. 1993 óta február 11-én tartják a betegek világnapját, amelynek alkalmából az Első 1000 Nap elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immun erősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az alkohol és a depresszió kapcsolata

Az italproblémákkal küszködők depressziós tünetei gyakran a túlzott alkoholbevitel fogyasztása után alakulnak ki. Sajnálatos módon nagyon sokakat érint manapság ez a téma. Nem is beszélve arról, hogy egy bulit sem tudunk már elképzelni legalább két pohár ital nélkül.

Vesetisztítás természetes úton

Köztudott, hogy a vesék az ember létfontosságú szervei között foglalnak helyet, mivel a szervezet általuk dolgozza fel a testbe kerülő káros anyagokat, ami az élelmiszerekből, gyógyszerekből, alkoholból kerül be a testünkbe.

A szív a szívügyünk – újabb életmentő készülékeket adományoz a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága

2018-ban a Pfizer és a Magyar Kardiológusok Társasága pályázatot hirdetett, melynek keretein belül összesen 60 db WIWE diagnosztikai eszközt és 15 db táblagépet adtak át kardiológiai szakrendelések és szakambulanciák számára. A nagy sikerre való tekintettel az életmentő készülékekre idén ismét lehet pályázni.