Menü

Egészséges ételek – vagy csak reklám az egész? A sportitalok és a müzli szelet

Előző cikkeinkben már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, Megpróbáltuk felfedni mit is tartalmaznak. Ám ezeken kívül még számos egészségesnek kikiáltott élelmiszer pontosan az ellenkezője annak, amit a reklámokkal teletűzdelt élelmiszeripar állít, köszönhetően ezeknek a rendkívül sikeres hirdetési kampányoknak. Tudományos okokkal magyarázható, hogy mely élelmiszerek jók az szervezetünknek, s melyek nem…

Ezek közé tartoznak a manapság szintén agyonreklámozott  sportitalok, és müzli sport szeletek is.

A legtöbb, boltok polcain található átlagos sportital felesleges pénzkidobás, egyszerűen az emberi szervezet számára feldolgozhatatlan “ital-hulladék”.  Túlnyomó részük olyan összetevőkkel van tele, amik többet ártanak, mint használnak, szinte az ellenkező hatást fejtik ki, mint azt várnánk. Többek között tartalmaznak kukorica szirupot, nátriumot, rengeteg mesterséges színezéket és aromákat.

Ráadásul nem árt tudni, hogy a sportitalok közel 30-szor erősebb eróziót okozhatnak a fogak esetében, mint a víz. Ezen már a fogmosás sem segít, sőt csak ront, mert az ilyen italokban bőven található citromsav lágyabbá teszi a fogzománcot, mégpedig olyan mértékben, hogy az már magától a fogmosástól is tovább sérülhet. Érdemesebb ezeket helyettesíteni például kókuszvízzel, amely tele van jótékony hatású és tápláló vegyületekkel, valamint természetes elektrolitokkal, enzimekkel, nyomelemekkel, aminosavakkal és a manapság nagy jelentőségű antioxidánsokkal. Érdemesebb tehát, ha magunk készítjük el saját sportitalunkat.

Erre a célra ideális a kókuszvíz, amely gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így tökéletes sportital lehet számunkra. Azonban ennek fogyasztása is csak szaunázás vagy tartós kardio edzés után ajánlott, mivel a kókuszvíz is rengeteg cukrot tartalmaz.

Ehhez hasonlóan a manapság a kereskedelmi forgalomban kapható energiaszelet legtöbbje olcsó szójafehérjét, az állagát megadó, de egyáltalán nem egészséges kukorica szirupot, valamint szintetikus vitaminokat és élelmiszeripari hulladéktermékeket tartalmaz. Érdemesebb tehát a sok mesterséges anyagot is tartalmazó szeletek helyett elfogyasztani inkább egy – egy gyümölcsöt, mely valós és hasznos összetevőket, rostokat és vitaminokat tartalmaz!

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.