Menü

Rengeteg a munka

Ugyan vége a nyárnak, a főszezonnak, azonban ilyenkor, ősszel is rengeteg teendő vár ránk a konyha-, a kis-, vagy virágos kertben.

Eljött az ideje, hogy gondoskodjunk kertünk tavaszi pompájáról. Igen, jól olvassák, a tavaszi pompáról. Abban az évszakban nyílik ugyanis a nárcisz, a tulipán, a krókusz, a jácint, a hóvirág, vagy a gyöngyvirág is. A hagymáikat pedig szeptember végén, október elején érdemes elvetni, hogy még a kemény fagyok beállta előtt meggyökerezzenek. Akár vadvirág magokat is ültethetünk. Ez azért is fontos, mert vonzzák a méheket, amik igen fontos és hasznos szerepet töltenek be a konyhakertünkben.

Ilyenkor érdemes a rózsatöveket is telepíteni. Érdemes az ültetés előtt négy-öt órára vízbe áztatni a töveket. Az sem árt, ha az ültető gödör alját komposzttal, trágyával szórjuk be, majd a tő elültetése után alaposan iszapoljuk körbe a növényt. Bazsarózsát is szaporíthatunk, a töveket most érdemes elültetni, hasonló módon a hagyományos rózsáéhoz.

Örökzöldeket, gyümölcsfákat is ebben az időszakban ültessünk. A megfelelő méretű gödör aljára mindig kerüljön komposzt, vagy trágya, a csemeték ezt nagyon meg fogják hálálni.

Ha már rendelkezünk bármilyen bokorral, vagy fával, akkor a fagyokig érdemes öntözni őket. Tudni érdemes ugyanis, hogy ezen növények többsége nem a fagy miatt pusztul ki, hanem a szárazság miatt. Alaposan locsoljuk meg őket tehát, felkészítve őket a téli időszakra.

Az epret is ilyenkor kell szétültetni, kigyomlálni, gondozni. Meg is trágyázhatjuk, hiszen ezzel elősegítjük a szaporodását, illetve megnövelhetjük a tavaszi gyümölcshozamot.

A téli fagyokat jól tűrő zöldségek vetésének is eljött az ideje. A téli vajsaláta, a rukkola, a retek, a spenót és a sóska, vagy fagytűrő kelkáposzta és káposzta magokat a megszokott módon helyezzük ágyásokba. A saláta féléket, a retket akár az ablakunkban lévő virágos ládába is vethetjük, egész télen csemegézhetünk belőle.

Póré és fokhagymát is ilyenkor érdemes dugványozni, vagy magról ültetni, hiszen jövő nyáron nagyon élvezzük majd a termés betakarítását.

Az őszi munkálatokhoz tartozik a sárgarépa, zöldség, cékla, pasztinák, zeller, torma és krumpli betakarítása, illetve tárolásának megoldása. Ezeket a legcélszerűbb nyirkos homokban, a pincében tárolni, de akár az erkélyen egy műanyag ládában is eltarthatóak hetekig, ha a sorok közé több réteg papírt teszünk és a fagy beálltával vastag paplannal, takaróval borítjuk be.

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.