Menü

Amikor nem múlik a köhögés

Ősszel és télen főleg azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó köhögésre, akik közösségbe, bölcsödébe, óvodába, iskolába járnak. A megfázás, influenza és egyéb légúti megbetegedések velejárója a köhögés, az orrfolyás, orrdugulás, torokfájás. Ezekre számtalan házi gyógymód létezik, amiket érdemes kipróbálni, mielőtt az antibiotikum után nyúlnánk.

A kínzó torokfájás, a hosszan tartó, nem múló köhögés ellen számtalan házi praktikát, gyógymódot bevethetünk. Meg kell jegyeznünk, hogy a fűtésszezon beköszöntével gyakorta száraz a levegő a lakásban, ami tovább ingerelheti a kicsit, ezért érdemes nedves törölközőt teríteni a fűtőtestekre, vagy a gyerek szobájában kiteregetni, esetleg párologtató beszerezni. Az is egy jó módszer, hogy egy liter vízben egy evőkanál sót párologtatunk. Érdemes hosszú percekig forralni ezt  sós vizet, hogy a párája az otthonunk minden zugába eljusson.

Sokszor találkozhatnak a kisgyerekesek azzal a problémával is, hogy éjszaka, vagy a délutáni alvás közben, fekvő helyzetben, felerősödik a köhögés. Ha egy kicsit megemeljük a csemete felsőtestét egy párna segítségével, enyhíthetünk a bajon.

Betegség esetén különösen figyeljünk oda a gyerkőc táplálkozására. Kerüljük a cukros ételeket, a csokoládét, a tejet, a kakaót, a tejes készítményeket, hiszen ezek mind nyákképzők és csak fokozzák a bajt. Etessünk a gyerekkel sok-sok almát, körtét, savanyú káposztát, sütőtököt, céklát, sárgarépát. Utóbbi kettőt, akár nyersen is, hiszen úgy különösen sok vitamint tartalmaznak.

A köhögés, a torokfájás, az influenza egyik legjobb ellenszere az almaecet, ami remek nyákoldó. Ugyancsak jó hurutoldó a kakukkfű, az orvosi permetfű is, de a kamillát, a csipkebogyót és a propoliszt is használják, használták teaként. Kiváló köptető az édesgyökér, az akácvirágból, bodzavirágból készült tea pedig torokgyulladásra és köhögéscsillapításra ajánlott. Nem szóltunk még a hársfateáról, vagy a birsalma levélből készült főzetből, amik szintén jó megoldást jelenthetnek ezekre a bajokra.

Nagyanyáink alkalmazták a hagymából és pirított cukorból álló főzetet. Hat-nyolc deciliter vízben felfőztek egy felaprított, közepes fej hagymát, majd leszűrték és ebben két evőkanálnyi pirított cukrot oldottak fel. Naponta ötször egy-egy decilitert ittak belőle, s érezhetően két nap alatt enyhült a köhögés.

Fotó:
egészségtükör.hu

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.