Menü

A házasság tényleg leszoktathatja a férfiakat a házimunkáról? Mi az igazság?

Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a férfiak a házasság előtt több házimunkát végeznek el otthon és sokkal segítőkészebbek, mint az esküvő után. Ezt a felmérések eredményei is alátámasztották. Bár a férjek természetesnek tartják, hogy az együttélés során nincsenek férfi és női feladatok, ám az tény, hogy a gyengébbik nem képviselői mégis kétszer annyi házimunkát végeznek el, mint a férjek. Bár lehet, ez idő alatt a fiúk a bányában dolgoznak…

Rengeteg nő tapasztalta már azt, hogy férje a kapcsolatuk első időszakában sokkal többet segített neki a háztartási munkában, az házasság megkötése óta azonban túlnyomó részt a feleségre marad a mosogatástól elkezdve, a takarításon át még akár a főzés is, pedig köztudott, hogy a legjobb szakácsok viszont a férfiak közül kerül ki. És mégis…

Egy amerikai egyetemen dolgozó szociológus professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy mennyire veszik ki aktívan részüket a házimunkából azok a férfiak és férjek, akik állandó napi kapcsolatban élnek feleségükkel és barátnőjükkel. Ezt a vizsgálatot huszonnyolc, a fejlett országokhoz tartozó társadalmakban, többek közt Magyarországon is elvégezték. Ezzel a felméréssel, több mint 17 000 embert - férfiakat és nőket – kerestek meg, és érdeklődtek szokásaikról. Az együtt élő párokból mindig csak az egyik felet kérték meg, hogy nyilatkozzon és töltse ki a kérdőívet, s válaszoljon azokra a kérdésekre, melyek főként arra irányultak, hogy mennyit dolgozik ő és társa a háztartásban. Azt is vizsgálták, hogy az elvégzett otthoni munka mennyisége függ-e a férfi jövedelmi viszonyaitól és attól, hogy szerinte nemek szerint besorolható-e, hogy ki mennyi házimunkát végez.

A tényekkel alátámasztott eredmények azt mutatták, hogy a még „csak” barátnőjükkel együtt élő férfiak nagyságrendekkel több házimunkát végeznek, mint házasságban élő fajtársaik. Míg a feleségek sokkal több időt töltenek takarítással, mosással és más napi foglalatossággal, mint azok a társaik, akik még nem mentek férjhez. A tehát nők tehát általában véve jóval több házimunkát végeznek. Eszerint a nők átlagosan összesen huszonegy órát főznek, mosnak, takarítanak egy hét alatt, ez időtartam alatt partnerük kevesebb, mint felét, alig kilenc órát áldoz erre a tevékenységre. A kérdésekre kitöltése után, az adott válaszokból kiderült, hogy az összes házimunka 74 százalékát végzik el a nők, és csak 32 százalékát a férfiak. (az összeg azért nem 100%, mert a pároknak csak az egyik tagját kérdezték meg a felmérésben). Fény derült arra is, hogy a nívósabb jövedelemmel rendelkező férfiak rendszerint kevesebbet segítenek feleségüknek, mint a szerényebb fizetéssel rendelkező férjek…

Tessék uraim, itt az alkalom, hogy bizonyítsák a gyengébb nemnek, hogy ez a felmérés csak valami tévedés lehet!

Fotó:
sxc.hu

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!